ANNONS

Kliniken på Fillippinerna har fyllt 1 år och resan fortsätter!

/

Jag har precis fått bilder  från klinikens 1 års-kalas! Ett år och lite till har vi varit i full gång, även om resan till färdig klinik började för flera, flera år sedan. Tänk! 2012 började vi ta tag i utbyggnaden och färdigställandet tillsammans med er här inne och med stöd från många, många andra. Bilderna nedan är från 2012 när vi var nere och precis hade satt igång med utvecklingen av kliniken. Ungefär fem minuter från där kliniken ligger i dag bor folk i skjul på och nära soptipparna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Våra containrar 2012 som nu har utvecklats till en fin och fullgod klinik.

IMG_8869
IMG_8880

Lance med en nyfunnen vän vid samma besök 2012.

wpid-20150425_1011212

Det känns häftigt att det liksom pågår där nere. Jag och vi har ju varit nere själva och hjälpt till. Första gången jag åkte ner var tillsammans med Filip och hela familjen 2012 och sist vi var nere tillsammans var i april 2015 . Då var det stor baluns och invigning av den färdiga kliniken. Jag, mamma och Filip fick äran att klippa bandet. Längtar och ska åka tillbaka så fort jag hinner.

Det som än gång var en soptipp och två gamla containrar har blivit en fullgod klinik som erbjuder idag gratis basal hälso- och sjukvård, akutvård och mödra- och förlossningsvård till fattiga familjer och barn i slummen.  Dessutom genomför vi vaccianationskampanjer mot stelkramp, rabies och mässling. Dessutom finns sedan en tid tillbaka (tack vare bland annat er) tillgång till  ultraljud och röntgen.

Du kan läsa mer HÄR! (Resan med alla barnen. Isak, Lance, Tristan och Charlie 4 nånader. Vi volontärarbete och besökte det som nu är ett center…

Eller läs mer om uppdateringen HÄR


i-RbPkKg2-X2

i-4fQwBjw-X2

1-års jubileet i Lapu-lapu gick av stapeln den 25 april och 175 familjer var inbjudna varav 115 kom för att fira med oss. Totalt var det 291 personer på kalaset och 188 av dem var barn. Dagen pågick med dans, mat, sång och lekar.

i-CXp55BV-X2

i-ThMW9fF-XL

i-MqNJbrH-1898x1068

Vår doktor därnere, Michelle var så klart också på plats och gav enkla hälsoråd till föräldrarna. Hygien, så långt det är möjligt, är nyckeln för att hålla sjukdomarna borta från hemmet och familjen. Man lär barnen att tvätta sina händer och att försöka hålla sig så rena som möjligt. Hon gav också råd om hur man med enkla medel kan förhindra uttorkning om de skulle drabbas av diarré och kräksjuka.

Dagligen pågår vår verksamhet där nere. Barnen på förskolan undervisas i grundläggande hygien, man har en ”mamma-klubb” där man undervisar om amning, barnavård, föräldraskap och preventivmedel. En läkare och tre volontär-sjuksköterskor arbetar dagligen på kliniken. Vid akutfall ombesörjer man transport till sjukhus. Allt det här har resulterat i ett minskat antal sjukdomsfall. Antalet sjuhusbesök har minskat och man har kunnat spåra och förhindra spridning av t ex diarrésjukdomar som haft sin orsak i förorenat vatten. Kliniken lyfter också en stor ekonomisk börda från familjerna.

i-SpB9ftP-XL

Vill ni fortsätta stödja oss så får du så klart göra det. Det finns ett omättligt begär efter hjälp i hela världen nu och det här är vårt hjärteprojekt och det jag arbetar mest med. Din gåva sätter du in på BG 900-1934 eller PG 90 01 93-4. Märk inbetalningen med ” Kliniken Filippinerna, Magdalena Graaf”. Föredrar du Swish så har vi det också:-) Valfri summa till :1239001934. Varenda krona behövs och jag är så tacksam!

Betalar du från annat land än Sverige så ange Swift: HANDSESS och Ibannumret är: 6960000000000131794362. Banken är Handelsbanken.  Glöm ej heller här att ange ”Kliniken Filippinerna, Magdalena Graaf.

Det är en grym kontrast mot våra ”problem” här hemma, utan att förringa eller sätta mig över någons problem. Vi klagar ibland på att maten är äcklig, dåliga tv-program eller att i snökaoset bli försenade till jobb eller möte. INTE MINST JAG SJÄLV Man behöver reflektera ibland

Tusen tusen tack för att ni följer med på den när resan, från då och framåt! Jag och Tomas sitter och diskuterar i denna stund om vi ska göra ett litet minievent efter jul och nyår för att främja kliniken därnere. Vi får se vart vi landar och vad som händer. Lovar att uppdatera er.

Ni är viktiga. Glöm aldrig bort det!

KRAM.

9
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00