Maggans Adventskalender 24

God jul! Så får vi ändå börja vår sista lucka i den här kalendern som varit igång i 24 dagar nu, inklusive dagens lucka.Vi kommer också ta lite ledigt nu och presenterar de sista vinnarna av luckorna i mellandagarna. Vi hoppas att ni har en så fin julafton som ni kan och har möjlighet till! I dagens lucka hittar du inget du kan ta på, bara några ord från oss och med en önskan om en god jul.

Några av er kanske har flytt till en herrgård för att slippa ta i mat och allt annat runt omkring. Kanske är du ensam i jul för att du valt det? Någon sitter ensam för att denne inte har någon? Tusentals människor jobbar hela julafton, för att upprätthålla våra viktiga samhällsfunktioner. Många av er har dragit till ett varmare land, även om skillnaden i temperaturer just den här julen inte är påfallande:-)

7FB8CA19-D164-4FD8-B298-54328242E1F586

Bilden av hur julen skall vara är nog ganska samma för var och en av oss. En stilla, varm och mysig högtid tillsammans med nära och kära. Lite som bilden ovan får symbolisera i dag. Sådär vill vi ha det. Alltid! Vi vet också alla att just den bilden för mig och oss är lite extra jobbig i dag. Någon av oss har valt att gå lite i förväg och till nästa jul sitter ett nytt förväntansfullt liv i Filips knä. Livet förändras och jularna likaså.

Någon därute firar sin sista jul. Kanske vet man om att det är den sista, andra är lyckligt ovetandes. Ett nyfött barn firar sin första jul. Kanske har det lilla barnet kommit till världen just i dag, på självaste julafton och kommer gräma sig över det senare i livet, när julklappar och födelsedagspresenter blir samma sak.

Vi bär alla på olika historier och livsöden och är också medvetna att vår jul nästa år kanske inte alls ser ut som i år. För några innebär det att det blir bättre, och för några av oss kommer nästa jul vara oerhört jobbig.

Vi blir alltid lite till mans extra blödiga till jul, och det är bra. Utnyttja detta och gör något extra gott i dag! Du behöver inte rädda hela världen, men kanske kan du ta en tur på stan efter Kalle Anka och språka lite med någon ensam stackare som saknar både sällskap och tak över huvudet.

Gå över till grannen. Du vet, hon den där kedjerökande donnan som mest håller sig för sig själv, men som du träffar varje dag i form av röklukten i trapphuset. Du behöver inte ens ha med dig något mer än ett ”God Jul” och kanske en kram.

Hur är det egentligen med din gamla pappa? Som du inte har pratat med på flera år? Eller din jobbiga kusin? Hon som blir för full på alla fester? Ring till henne. Kolla läget och önska skål och god jul! En dag som denna måste man inte vara stolt. Man måste vara modig för att ta det där jobbiga steget, men lämna stoltheten och överös människor med omtanke och kärlek!

Att välja att vara själv är lyx. Ensamhet är sorgligt. Sitter du ensam i dag så finns vi alla här. Dina nätkompisar. Vi är med dig. Kanske inte varje minut, men då och då.

Blir det ändå för jobbigt så finns det någonstans att vända sig om det blir för jobbigt och övermäktigt. Likt förra året, listar några av dem här nedan, om du inte skulle stå ut. De är till för dig, så tveka inte att kontakta någon av dem om du känner att du behöver det.

BRIS

för dig upp till 18 år:  Tfn: 116 100 eller gå in på hemsidan www.bris.se och chatta eller mejla direkt med dem.

Jourhavande Präst

Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan.

Som alla präster har också prästerna i jouren absolut tystnadsplikt. Samtalet bandas inte och det som sägs stannar mellan er.

Telefonjouren är öppen alla dagar mellan 21.00 och 06.00. Samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning. Väntetiden brukar vara ungefär fem minuter.

Jourhavande Medmänniska JM

Tfn: 08-702 16 80. Öppet 21-06 året om. www.jourhavande-medmanniska.com

De som svarar i telefonen har genomgått en grundutbildning, men har ingen specialkompetens som kuratorer eller psykologer, utan är som vårt namn antyder, just vanliga medmänniskor. De har tystnadsplikt och du ringer helt anonymt.

Jul i Gemenskap

Sedan några år tillbaka finns i Stockholm också något som heter ”Jul i Gemensakap”, för dig som är ensam och extra utsatt . Julafton, Juldagen och Annandag Jul kl.17-21 firas det i Immanuelskyrkan, Stockholm. God mat, musik och sång, julspel, julklapp, men framför allt en öppen gemenskap. Mer information: www.juligemenskap.se

En God Jul till er alla från oss här på och bakom bloggen! Glöm aldrig bort att just du är värdefull och du har en viktig plats här ibland oss!

KRAMAR!

Magdalena & Tomas

 1. Liten skriver:

  Tårarna rinner…så fina ord! God Jul!

 2. Linn skriver:

  God jul! Hoppas ni har det fint! Börjat följa din blogg då jag vet vem mannen din är från autoropa … Barnen känner jag också igen från dina bilder, lite nyfiken men vem är killen till vänster? ! Kram

 3. Julia skriver:

  Vilken fin lucka! Dagens bästa julklapp var trots att jag blev rejält bortskämd ett gåvobevis på 50 vaccinationer till behövande.

 4. Cathrin skriver:

  Så träffsäkert! Du fick med allt och alla, Maggan. 🙂 God Jul till er alla på jorden och din fine i himlen! Du gör det, trots allt
  så bra.. 🙁

 5. Anna skriver:

  Vilket fint och tänkvärt, ja känslofyllt inlägg, Magdalena och Tomas! Så totalt befriat från egocentrism. Omtänksamt, varmt… samtidigt sorgligt, naket och utlämnande. Jag vill skicka dig Magdalena, en hel drös med varma, goa julkramar. Tack för att du bjuder så enormt på dig själv i din blogg. Hoppas du och din familj har det bra. Jag skickar också naturligtvis en tanke till din fina Isak.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..