ANNONS

Läsarkrönikan: Att vilja men inte kunna amma

/

Idag så är det äntligen onsdag och det är nu dags för en läsarkrönika! Den här veckan så har vi en historia från en tjej som haft problem med amningen.
Något som för många känns självklart och enkelt, men som i vissa fall inte är lika uppenbart. Hur såg er amning ut? Gick allt som planerat? Tack till veckans skribent som delar med sig av sin historia!
Vill du också få vara med på sajten med din krönika? Skicka då in den till magdalenagraaf@gsonmedia.se. Bifoga gärna även en tillhörande bild och en kort text om vem du är, men likaså får du vara anonym. Tack på förhand!

Att vilja men inte kunna amma
När jag väntade mitt första barn hade jag en tydlig bild av hur det skulle vara. Det skulle vara rosenrött. Det skulle vara fluffigt gulligull och jag skulle amma. Självklart skulle jag amma! Men tre månader senare, på föräldragruppens första sammankomst, satt jag och flaskmatade min son medan de andra mammorna ammade.
På kvällen efter förlossningen somnade jag med min vanliga, nätta byst. Morgonen efter vaknade jag till min (och min sambos) stora förtjusning med en hylla som skulle gjort vilken silikonpumpad Slitzbrud som helst grön av avund. Jag var laddad med närproducerad råvara av högsta kvalitet, men mitt barn klarade inte av att suga. Sköterskorna på BB höll hans fjuniga huvud intill bröstet där råmjölken sipprade ut av trycket. Jag lirkade in bröstvårtan i hans lilla mun och mina tålmodiga assistenter masserade och tryckte på hans käkar för att stimulera sugreflexen. Utan resultat. Jag grät av frustration. Min son grät av hunger. Sköterskorna mantrade att alla kan amma bara man verkligen vill.
Efter tre dagar på eftervårdsavdelningen klarade mitt nyfödda mirakel av att suga på flaskan, men amningen fungerade fortfarande inte. Utrustad med en elektrisk pump och propaganda om bröstmjölkens suveränitet påbörjade jag mitt nya liv som mamma.
– Det handlar om vem av er som är envisast! dundrade damen från barnavårdscentralen, som kom för att hjälpa till. Men istället utsatte hon mig och min son för vad jag upplevde som övergrepp. Mitt spädbarn tjöt som en mistlur när barnsköterskan bände upp hans motspänstiga mun med ett finger och hårdhänt tryckte hans ansikte mot min enorma mjölktank. Fortfarande utan resultat, annat än hans panikslagna skrik och min gråt.
Amningen var det största kapitlet under föräldrautbildningen. Barnmorskan som ledde lektionerna visade filmer i ämnet och demonstrerade med docka och virkad tutte i garn. Att amma var inte ett val, det var en lag. Att inte amma var det samma som att vara en lat egoist. Att döma sitt barn till ett liv med allergier, dålig immunitet och alla möjliga knepiga sjukdomar. Att det föds barn utan sugreflex eller att amningen ibland bara inte fungera utan att någon kan utröna varför, berörde hon inte.
Jag ville så gärna amma. Jag ville så gärna ge mitt barn min mat. Jag hade målat upp en bild av hur jag skulle ligga i sängen med min son och amma honom. Insvepta i en mjuk filt skulle vi knyta an, lukta på varandra och se varandra djupt i ögonen. Och allt skulle vara precis så där skimrande Hollywoodromantiskt som i Sjunde Himlen. Som när Lucy och Kevin kommer hem med sitt förstfödda barn och allt är precis perfekt. Istället fick jag såriga bröstvårtor av pumpens nötning och känslan av misslyckande förstärktes varje gång sköterskan på barnavårdscentralen kallt påminde mig om amningens fördelar.
Efter tre månader lämnade jag tillbaka pumpen till eftervårdsavdelningen. Jag satte punkt för projekt amning och övergick helt till flaska och ersättning. Lättnaden var enorm. Jag matade min son i soffan eller i sängen. Vi satt insvepta i en filt, hjärta mot hjärta. Jag luktade på hans varma hud och viskade små ord av kärlek i hans pyttesmå öron. Han tittade på mig med sin stora, blå ögon och log sitt allra vackraste tandlösa leende. Det blev precis så mysigt som jag hade föreställt mig. Bara lite annorlunda.

19
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00