Läsarkrönikan: ”Är det bara jag som är orolig över hur våra barn utvecklas?”

Nu så har det gått ännu en vecka och vi har laddat upp med en ny läsarkrönika. Theresa heter den här veckans krönikör, och i hennes text så reflekterar hon över barnens utveckling och de materiella ting som präglar den.
Hon blickar även bakåt till sin egen barndom och jämför. Hur såg det ut för er? Håller ni med henne i det hon skriver?
Vi får tacka Theresa för hennes krönika! Vill du också få vara med på sajten med din text? Skicka då in den till magdalenagraaf@gsonmedia.se. Gärna ihop med en bild, men likaväl får du vara anonym. Tack på förhand!

Jag heter Theresa ”Mamma Fru Matte” Lindén, är 34 år och bor i Sigtuna med min man Pär, 4 barn och 2 hundar.
Min äldsta son Kevin är 12, Liam och Denise är tvillingar de är 9 år. Sedan har vi en skarvsladd, Elmer, som är 10 månader. Mina 3 äldsta är från ett tidigare förhållande, fast de bor heltid hos oss.
De fyrbenta varelserna är, Dexter, en 6-årig golden hane. Harry är en salig blandning på 9 månader.
Jag har haft ett tufft liv med missbruk runt mig. Jag växte upp utan en pappa. Min mamma var och är min största idol! Hon har kämpat hela sitt liv med att få mig och min bror på rätt spår. Vi har haft våra svårigheter i livet, men idag har vi tillsammans besegrat våra hinder!
För mig är det viktigt att vi för vidare styrka, ett bra självförtroende och respekt till våra barn. Det är därför jag beslutade mig att skriva av mig lite om min oro om vad som händer med våra barn idag. Fick en underbar respons!
Hoppas jag kan få någon att tänka om/till.

Är det bara...

”Är det bara jag som är orolig över hur våra barn utvecklas?”
Kan inte hålla mig längre…. Är det bara jag som är orolig över hur våra barn utvecklas? Jag menar att vi hjälper dem in i vuxenvärlden för tidigt. Jag pekar inte på nån, är även delaktig i detta. Jag har 4 barn, ingen av dem är över 12. 3 av dem kan elektroniken här hemma bättre än mig. 3 av dem har nästan inga leksaker längre, för det önskas inte längre på jular och födelsedagar. Alla 3 har Iphones och tv apparater i sina rum. Jag medger att jag förlorat dem i elektronik träsket. Jag är helt skyldig till det. Jag blir fruktansvärt besvärad, obehagad, rädd och ledsen när jag ser våra barn bli vuxna innan de ens fyllt 7. Jag har bestämt mig för att inte ta bort mina barns barndom. Jag har bestämt mig för att de inte ska bli vuxna ännu.
Min dotter är arg på mig för att hon inte får ha bikini. Varför? ”Alla har det” säger hon. Hon är 9. Jag kanske trampar på några tår här, men VARFÖR sätter man på en bikini på någon knappt vet innebörden av ett par bröst? Jag undrar? För har aldrig fått ett vettigt svar på det….
Häromdagen fick jag höra att nån hade mutat sin dotter med att få Victoria Secret produkter som belöning, jag vet att detta barn är 11 år…. Victoria Secret??

Är detta nått för våra barn? Sist jag kollade så tillverkar de exlusiva underkläder med ”erotisk” inspiration.
Deras dofter och diverse body krämer har namn med ord som: Seduction, temptation, endless love, such a flirt, strawberry champagne, passion etc…. Behöver jag ens fortsätta?
Detta låter vi våra BARN ta del av!
Jag vill inte kritisera eller få någon att bli arg. Jag vill VÄDJA till er föräldrar att inte kliva på den karusellen! Låt våra barn fortfarande dofta sand och gräs, låt dem fortfarande ha skrubbsår på knäna och lera på kläderna! De har tid att använda skönhetsprodukter, bikinis, bh:s och spetstrosor! Men, när de vuxit upp!!

Jag kommer ta striden med min dotter när hon vill ha allt som hon påstår att hennes vänner har, jag kommer att påminna henne om att hon faktiskt är ett barn, jag kommer fortsätta behandla henne som ett barn, jag kommer kämpa över att få henne att inse att hon är vacker som hon är! En 9-åring!
Tyck inte synd om era barn för att de inte har allt, få dem att uppskatta det de har. Muta dem med kunskapen av en bra utbildning, ett starkt självförtroende och bra värderingar istället. Lär barnen att vara givmilda, stå upp för sina åsikter och att våga vara annorlunda.
Jag brukar säga till mina barn att det som gör oss unika, är att vi inte följer strömmen.

Låt Victoria Secret förbli en secret för våra barn…….

Samma oro gäller att våra barn tappar kreativiteten. Börjar man lära barnen från början att ha tråkigt så blir det lättare. Det är vi föräldrar som inte klarar av att se våra barn ha tråkigt, vara ledsna, känna sig utanför. Vi ser hela tiden till att de inte behöver tänka själva. De måste ha tråkigt för att börja skapa. Det är därför det är viktigt att kämpa sig igenom det! De måste tänka själva, de måste utveckla en egen kreativ sida. Hur ska de ta sig igenom livet annars? Jag ser och hör 20 åringar idag som saknar social kompetens helt! Det är som att prata med zombies….. Kolla hur de flesta kassörer, butiksbiträden etc beter sig nuförtiden, ingen servicekänsla alls! Det är för att de aldrig lärt sig respektera, arbeta hårt, jobba på sitt självförtroende eller hur man ska uppföra sig bland folk. Skrämmande….. Jag får ofta höra hur öppna barn jag har, hur väluppfostrade de är. Vissa kollar även konstigt på oss när vi är och storhandlar, mina barn beter sig ALLTID i affärer och restauranger. För att jag lärt dem det. Jag drar mig alltså inte för att åka och handla med 4 barn, vi har kul ihop och sammarbetar! Vet att många drar sig att göra det för att det blir jobbigt. Jag tror att barn som får allt, tar allt…. Jag slutade med kalas för alla mina barn för ca 3 år sedan. Vi åker på upplevelser istället, det minns de iaf. Ett kalas är ett kalas…. Vill få dem att uppskatta kreativitet, vi har varit på ridning, besök på brandststionen, åkt kupolen utanpå Globen och trädklättring i Fjällnora tex. Mata in annat i hjärnan än presenter och 15 sockerhypade barn! Och när de blir äldre så kommer de komma ihåg den dagen de fyllde 8 och fick klättra 10 meter uppe bland träden, inte den Monster High dockan man önskade sig. Min mamma gjorde så för mig och min bror, hon värdesatte upplevelser ist saker. Jag har fantastiska minnen från min barndom!!! Kommer inte ihåg ett enda kalas dock..haha… Den kreativa processen finns! Jag lovar! Men, de flesta föräldrar sätter stopp för den, omedvetet.

Jag tar upp kampen idag! Våga göra det också!

Theresa Lindén

 1. Jag håller verkligen med dig. Mina barn är mellan 22-26 idag och jag har gjort precis som du. De är idag självgående, egenföretagare eller anställda, de är socialt kompetenta och drivna.
  De har fått växa i lugn och ro, varit barn den tiden de faktiskt var barn. De har fått lära sig sociala gränser. De har också fått ha lite tråkigt ibland vilket gjort dem kreativa och driftiga.

  Våga låta barn vara barn. Helt rätt!

 2. Åh vad bra skrivet. Fantastiskt. Någon som tänker längre än näsan räcker. På konsekvenserna av hur vi är som föräldrar under tiden barnen växer upp. Men det är inte den enklaste vägen. Hoppas vi är fler som inser hur man förbereder barnen (och orkar) till tryggare, lyckligare och mer harmoniska – som vuxna!
  Kramar.

 3. Så bra skrivet!!! Jag tänker med glädje tillbaka på min egen barndom som var fylld av påhittiga lekar ofta ute i naturen och vill att mina barn ska också tänka så när de blir vuxna. Vägrar mobiler till de under 12 år och faktum är att även om de har 3 olika tv-spels apparater, datorer m.m så föredrar de oftast att leka med varandra/kompisar 🙂 tack för idén om upplevelser istället för kalas 😉
  Kram

 4. Hurra, det var det bästa jag har läst på länge! Låt barn få vara barn för tids nog blir de ändå vuxna. Jättebra ide med upplevelser istället för kalas.

 5. Jag måste bara säga HEJA OCH HURRA!!! Jag är knappt fyllda 20 och har inga barn men tänkte på just det här tidigare idag. Jag vill lNTE att mina framtida barn kan ladda ner appar på en surfplatta innan de börjat gå. Var är leksaken man ger barnet när det är uttråkat? Det har blivit utbytt mot en iPhone. Nej tack säger jag. Det har gått för långt!

  Tack för en fantastisk krönika Theresa!!

 6. tack för en bra Krönika.. tror på balansen.. jag möter barn varje dag i mitt jobb (6-10 år) underbar ålder och nyfikna på livet.. jag ger dom en motpol till allt det tekniska.. vi har ingen mobil, men vi har brädspel, och tro mig ännu är jakten på den försvunna diamanten en stor favorit! vi har ingen tv men vi har hoppstyltor..lådor med gamla telefoner och utklädningskläder, vi har inga egna rum men vi har en lådor med barbies och bilmattor och gamla hederliga metallbilar.. som man måste köra själv! Vi har tusentals legobitar, lådor med kaplastavar.. pennor och målarblock och tro mig barnen älskar det… vi har lm, saxar tejp och tyg.. 🙂 jag tror att man måste försöka ge dom alternativ till allt det som slukar deras och vår tid..

 7. Såååå sant som det var sagt!!!!
  Håller fullständigt med dig, har själv två ”barn” på 18 & 20 år.
  Arbetar även med barn.
  Ibland blir man riktigt rädd när man märker hur stora delar av dagens föräldrar beter sig.
  Kram på dig!

 8. Tack för bästa krönikan det var som att sätta ord på mina tankar. du måste vara den bästa Mamman som har så bra värderingar för barnen. All eloge till dig. Bra jobbat!!!!

 9. Håller helt med! Vill bara flika in en sak, sitter här i mina trosor, från Victorias secret, ingen spets någonstans, små hjärtan i neonfärger och ”vanlig” modell som täcker rumpan. Tycker fortfarande det är konstigt att så unga tjejer känner till vissa klädmärken men ville ändå säga att de inte bara gör sexiga kläder vilket krönikören inte verkar känna till…..

 10. Såå bra skrivet! Håller med dig helt. Jag kom att tänka på en sak vad det gäller kalas…man är ju nästan tvungen att ge godispåsar/presenter lr liknande till gästerna. Är inte tanken att det är gästerna som ska ge?!

 11. Så bra skrivet och så sant…
  Det kommer från oss vuxna kring barnen framförallt vi föräldrar.
  Som jag alltid har sagt och står för det kommer hemifrån hur barn beter sig och är.
  Det är nästan skrattretande när små ungar bär Ray Ban och går till frissan oftare än jag någonsin har gjort,eget rum när man är tre proppat med saker…tänk när man själv var barn så kommer jag ihåg när jag fick mina första Lewis jeans som jag spanat på en tid guud vad glad jag blev..idag när ungarna får en telefon för 3000:- jaha cool,kan jag få gå på bio!!
  Osäkra föräldrar skapar osäkra barn som tyvärr inte är några trevliga personer blir översittare,mobbare och kan bli sparkad av en oxe utan att bli ödmjukare….

 12. Jag har delat detta på min fb sida. Kunde inte sagt det bättre själv 🙂 Men öppnar man munnen och yttrar sig om detta så blir man så utskälld av vissa människor så man håller tyst istället och gör det man tror på i tysthet…skönt att höra att vi är fler i allafall 🙂

 13. Underbart skrivet! Håller med till 100%. Har en 12-åring som faktiskt leker fortfarande men säger själv att de flesta (främst tjejer) i klassen slutat leka för länge sen – tack och lov har hon några kompisar i klassen som också ”vågar” leka.
  Vi har iPad och båda barnen får spela men bara på tidsbegränsad tid.
  Håller med om att en upplevelse är mycket bättre än ett kalas, vi har gjort så till viss del fast utan att det varit en utarbetat tanke :).
  Så skönt att höra att fler tänker likadant som en själv! Bra jobbat!!

 14. Oh det här var det bästa jag läst på länge!!! Har inga egna barn än men man förfasas ju över den kommande generationens barn och ungdomar. Vi vuxna måste inse att det är VI som har ansvar för deras utveckling. Som du säger det är bara vi vuxna som kan stoppa den karusellen annars kommer vi få en generation som oengagerad, ouppfostrad, likgilitg och okreativ. Man hör alltid föräldrar som klagar på detta, men hallå sätt ner foten då! Makten ligger hos oss. Låt barn vara barn!

 15. Äsch ni måste slappna av lite. Det är väl inte så farligt med att dom vill ha Victorias Secret, finns mkt värre saker. Inte är jag en dålig mamma för att min dotter har fått ett par flaskor tvål och mist.

  Tro mig jag är ingen dålig mamma för det, det finns MÅNGA barn som har en hemsk uppväxt!!!

 16. Jag instämmer i mycket. Både min man och jag jobbar men inte heltid och vi tränar mycket, alla fyra i fam. Det är oerhört viktigt som motpol till stillasittande vid elektronik. När bi har en ledig dag, röda dagar, klämdagar etc är vi alltid hemma och gör ”ingenting”. Ligger kvar i sängen, går runt och myser, spelar sällskapsspel eller lägger pussel. Vi vill inte dras in i vanan att skapa action då med med tex lekland. Vi måste lära oss att bara vara. Vi är alltid lediga minst 4 v på sommaren och ofta två – tre vid jul. MSN behöver det föra att komma igen, då har vi inte så mycket inplanerat. Visst har vi IPad och 10- åringen iphone men han har tjänst ihop dem själv på jultidningar. De leker ännu med bilar, studsmatta, spelar fotboll i trädgården, badar i vattenspridaren och så. Men de spelar tv-spel med, fast oftast bara när kompisar är här. Vi har inga gränser, deras intresse är så lågt så det behövs inte skärmtid hos oss. Skulle jag tycka det blir för mycket säger till så stänger de av utan gnäll. Men bikinidelen förstår jag inte. Jag var barn när jag liten, inte minivuxen och minns hur jag tänkte. Fick kämpa och gråta för att få hål i öronen (10 år), färga håret etc. För mig var det saker jag gillade såg fina ut i mina ögon, hade inte med vuxenvärld, att vara stor och se äldre ut. En baddräkt täcker brösten precis som en bikini. Bikiöverdelar accosierar vuxna med bh/bröst men gör barn det? Hur skön är en blöt baddräkt på magen, har ni provat? Barn vill har fina saker, men för barn är inte alltid vuxnas fina saker just vuxensaker utan bara fina saker. Vi vuxna bestämmer att det är vuxensaker och att barn vill va små vuxna men den värderingen har vi inte rätt att göra. Vi måste respektera våra barns synsätt och inte föra över våra värderingar på dem.

  1. Klokt skrivet ang barn o bikini, har aldrig tänkt så!! Tror också att de vill ha VS bara är för att det luktar gott, inte något annat….men jag håller annars med helt och fullt över utvecklingen idag, skrämmande 🙁

 17. Så fint skrivet, men måste göra ett inlägg om det här med bikini/bh.
  Har tre döttrar som redan vid 7 års ålder börjat utveckla bröst. Och med det puberteten.
  Och jag blir så irriterad på dessa debatter sim härjar om att det har med sex och exponering att göra.
  Är det verkligen ingen vuxen kvinna som kommer ihåg hur hemskt det var att få bröst, det gör ju jätteont och man vill ju verkligen inte att de ska synas !
  En av mina äldre döttrar sa så klokt när en sån debatt rasade ”-man vill ju ha bh/top/bikiniöverdel för att ingen ska se , och dessutom är det skönare att ha något på små ömma bröst !”
  Så låt de få ha det de vill på sin kropp !!

 18. Vilken bra krönika! Allra bäst tycker jag om att ni har hittat en lösning till det som ni tycker har varit ett problem genom att göra aktiviteter tillsammans! Själv har jag arbetat med friskvård i fjorton år och har sett hur det påverkar oss positivt när vi deltar i gemensamma äventyr och aktiviteter! Mera av den varan skulle behövas i fler familjer och om man tycker att det är kostsamt så går det att göra så mycket idag som är kostnadsfritt eller till en mycket låg kostnad. Oftast går det att hitta aktiviteter om man bara är lite fantasifull! Själv har hittat en lösning på min dotters mobilintresse genom att visa hur kameran fungerar. Det har lett till att den lilla 2,5-åringen med förtjusning tar bilder i stället för att surfa. Kreativitet isf passivitet. Det är i alla fall bättre än inget och löser problemet för stunden! Läs mer om det här: http://www.bjornensover.se/?s=selfie Min medbloggerska, Lisa, är orolig för föräldrarnas fixering vid mobiler. Läs mer om det här: http://www.bjornensover.se/?p=361 och här: http://www.bjornensover.se/?p=142 Varma hälsningar Anna

 19. Aloin selaamaan noita styrgen sivuja, mutta tuli paha olo 3 min jälkeen, jää lukematta.Mutta on se hienoa että joku yrittää kertoa Totuuden. Ydinfyysikot ja muut alan koulutuksen omaavat henkilöt kun aina yrittää piilotella ydinvoiman haitat/vaarallisuuden.Minulle avautui tämä Totuus kun katsoin noita kuvia.Fysiikan opettaajani oli väärässä kertoessaan ydinvoiman turvallisuudesta!Nyt en uskalla mennä enää ulos muutakuin parvekkeella polttamaan. Punaisia/sinisiä/violettaja pilviä syytäviä tehtaita kun on tässä niin lähellä Poria.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..