Läsarkrönikan: Vår yngsta dotter har fått cancer

Nytt år! Nya krönikor! Vi börjar faktiskt det här året med en krönika från den 3 juli i fjol. Mycket har säkerligen förändrats sedan texten skrevs, men det gör den inte mindre läsvärd för det. Starkt och känslosamt. Tack för att du delar med dig av din historia Ina!
Vill du också få vara med på sajten med din krönika? Skicka då in den till magdalenagraaf@gsonmedia.se. Gärna ihop med en bild och en kort text om vem du är, men likaså får du vara anonym. Tack på förhand!

Vi är en vanlig familj som bor i ett hus ute på landet. En mamma som fastnat på 26 år ;), en pappa i 35+, en Mio på 10 år, en Melvin på 8, en Emmi på 7 och en Meja på 4,5. Allt har varit som vanligt tills för tre månader sedan då Meja blev sjuk. Och livet tog en helt ny vändning. En oönskad sådan.

Besök Inas blogg för att följa hennes historia. Under tiden vi tog emot krönikan så bloggade hon HÄR, numera bloggar hon dock HÄR.

Vår yngsta dotter har fått cancer
Meja var en glad, riktigt busig och bestämd trollunge. Hon är lillasyster till 3 andra trollungar och därmed behöver hon vara stark, bestämd och kunna höras för att få sin vilja genom.
Som liten var hon en liten köttbulle, en liten tjockis med långt brunt hår och stora bruna ögon som älskade mat.

Hon har alltid busat järnet; sminkat vår chihuahua med mascara & läppstift på pälsen, alltid tjuvmatat honom (lagt ut ett helt paket påläggskorv på hela köksgolvet), sminkat sig själv till tiger med spritpenna, rymt från dagis (klättrat över staketet) med fyra andra kompisar. Rymt hemifrån i trosor och foppatofflor. 😀
Alltid allt med en glimt i ögat så man har svårt att bli arg. 🙂

Vår yngsta dotter har fått cancer 1

Från att ha varit en frisk mullig tjej, blev hon plötsligt sjuk, kräktes flera gånger och vi fick efter några dygn på sjukhus beskedet att hon hade en tumör i buken. I april 2013.
Och ytterligare några dagar senare att det var elakartad, svårbehandlad cancer. Hon hade förutom tumören även metastaser i skelettet. Högrisk Neuroblastom stadie 4 heter hennes diagnos. Det är strax över 50% chans till överlevnad. 🙁

Hon har en av de tuffaste behandlingsscheman man kan ha: 8 ggr cytostatikabehandlingar (var 10:e dag) med mycket biverkningar, infektionskänslighet och hon har ofta behövt både nytt blod och trombocyter (blodplättar). Nu är det dags för skördning av hennes egna stamceller och sedan operation av tumören samt höger njure. Efter den blir det högdosbehandling (cytostatika) med stamcellsåterföring och efter det strålning av huvudtumören. Sist blir det A-vitamin i hög dos i några månader. Det vill säga praktiskt taget allt man kan göra för att övervinna cancer!

Vår yngsta dotter har fått cancer 2

Våra liv har drastiskt ändrats! Man kan gräva ner sig, deppa och undra varför livet är så grymt? Men man kan också försöka göra det bästa av situationen. Försöka att njuta av de stunder av lycka och glädje som faktiskt ändå dyker upp. Försöka skratta och ha roligt tillsammans. Försöka ha lite vanlig vardag emellanåt.
Jag skriver en blogg, dels för att få ur mig lite tankar och bearbeta hela situationen, dels för att informera de närmaste om vad som händer och hur det går utan att behöva ringa 140 samtal. Men också delvis för att få folk att inse vad som är viktigt här i livet. Att man måste prioritera rätt och njuta av sitt liv medan man lever. Det kan snart ta en helt annan vändning!

 1. Anneli skriver:

  Hej på er!
  Jag förstår att det är jobbigt. Ni måste vara starka i det jobbiga tillsammans med henne.
  Jag hoppas att dom får bort cancern i buken.

  Även fast hon kämpar mot att cancern så får ni se dagarna tillsammans och göra dom roliga sakerna medans ni har möjlighet och kan och minnas dom och prata om det ni gjorde när hon var frisk.

  Varma hälsningar.

  /Anneli

 2. jag vet hur livet blir helt
  upp och ner av sjukdomen cancer
  som nära anhörig

  kramar / maria

 3. MissK skriver:

  Usch..måste vara en förälders värsta mardröm när ens älskade barn blir svårt sjuk.

  För samtidigt som man måste hjälpa det sjuka barnet som kräver mycket just nu så ska man även finnas till hand för de andra barnen så det är tur ni är 2 som kan hjälpas åt med allt och förhoppningsvis har ni släkt o vänner som även hjälper till

  Hoppas alt går bra för lill tjejen och att hon klarar den här fighten, men hon verkar vara en riktigt tuff liten tjeja så förhoppningsvis har hon styrkan att vinna över cancern

  håller alla tummar & tår på att kommer gå bra för er

 4. Annelie skriver:

  Stor kram till hela familjen!!!
  Tack ♥

 5. Gripande läsning, så fruktansvärt när barn drabbas av cancer…hur mår din vän Marie Swing
  Tack för en fantastisk blogg kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..