Tyfonen Hayian (Yolanda) på Filippinerna

Vi har fått lite mer uppdatering och information från vår samarbetspartner IGC Foundation SE Asia, som hjälper oss med byggandet och upprustningen av vår klinik där nere. Anita och Göran, som hjälper oss här från Sverige, men även på plats därnere och hjälpt oss sammanställa lite information om läget hos ”oss” och läget för övrigt därnere….

Skärmavbild 2013-11-17 kl. 14.55.51

Skärmavbild 2013-11-17 kl. 14.56.07

Supertyfonen Haiyan (Yolanda) har lämnat efter sig ett överväldigande antal fattiga, sårade och skadade individer och familjer. Vi är verkligen otroligt tacksamma att våra sponsrade barn och familjer i Cebu klarade sig undan de värsta följderna av den här naturkatastrofen. Som du säkert hört drabbade den starkaste tyfonen någonsin Filippinerna på fredagen den 8 november. Alla här i Cebu började förbereda sig på det värsta. Affärerna var fulla av människor som i panik fyllde sina shoppingvagnar med allt nödvändigt ifall de skulle behöva klara sig utan elektricitet de kommande månaderna. Vårt team förberedde sig också. Vi köpte extra ris och en massa konserver. Det var bra – maten behövdes verkligen efter stormen. Trots att skyarna var lilagrå och det blåste fruktansvärt utan uppehåll så kom det förhållandevis lite regn.

På centret i Inayawan hade 231 personer från området sökt skydd. De var tacksamma att kunna tillbringa natten i en stark och torr byggnad. Också i området Pier 4 sökte familjerna skydd för de starka vindarna, i vår byggnad. Efter att stormen passerat var vi förundrade över att så lite blivit skadat. Vi hade elektricitet i 12-24 timmar i Cebu. Vårt center förlorade all vattenförsörjning, vilket är besvärligt för så många kommer dagligen till oss och hämtar dricks- och tvättvatten. Det verkar som om vår vattenpump är förstörd men vi är tacksamma att byggnaden klarade sig. Taket som totalkollapsade efter jordbävningen på Bohol för någon månad sedan, hade blivit reparerat precis veckan före stormen.
Tyfonens centrum låg norr om Cebu city. Hade den träffat oss direkt hade den orsakat enorm förödelse. Det bor över 3 miljoner i Cebu och en stor del av dem i skjul i slumområden. Deras enkla hem hade förvandlats till tändstickor. Men nyheterna nådde oss att öarna Leyte och Samar drabbats hårt. Människor vandrar omkring utan vatten, mat, elektricitet. Stora traktorer föser ihop bilar, cyklar, hustak, stora träd som ryckts upp med rötterna, möbler, kläder. Många vägar är blockerade och hamnen och flygplatsen i Tacloban existerar inte längre.

I helgen var hela vårt team i arbete. Vi delade ut ris och påsar med konserver och nudlar till alla sponsrade barn i området. Föräldrarna kom med sina barn och kramade om oss och tackade oss för att vi var där. Som alltid sa vi till dem: ”Vi kan vara här och dela ut mat till er tack vare alla sponsorer”. Alla våra sponsorer är så otroligt värdefulla, speciellt i sådana här nödlägen!!
För närvarande planerar vi att ett team från Cebu skall åka till öarna Leyte och Samar för att hjälpa till. Vi håller på att samla läkare som kan åka med. Så snart som vi har fått ekonomi till detta, kommer vi att åka dit med båt och ha med mat och vatten. Troligen kommer teamet att åka till avlägsna platser dit regeringen och militären antagligen inte kommer att ta sig. På en del vägar kan man bara ta sig fram med motorcykel. Det som bäst behövs är torrvaror (ris, nudlar, matkonserver) mediciner och dricksvatten. Vi kommer att samarbeta med de lokala kyrkorna i Leyte när vi kommer fram. 

Skärmavbild 2013-11-17 kl. 14.56.32

Stöd oss och våra hjälparbetare på plats, BG 900-1934 eller PG 90 01 93-4. Märk inbetalningen med ” Katastrofhjälp Filippinerna, Magdalena Graaf ” eller  Röda Korsets insamling genom att Sms:aAKUT FILIPPINERNA till 72 900 och skänk 50 kr, eller skänk via BG 900-8004 eller PG 900 800-4 märk inbetalningen ”Filippinerna”.

Tack för att ni tänker på oss i den här situationen!

 

 1. Vi och alla våra vänner har gett allt vi kan i kontanta medel.
  Men vi har massor med begagnade kläder, filtar, täcken m.m. som vi skulle vilja ge.
  Hur gör vi när det gäller dessa saker ?????

  1. Valentino plus alla andra ang Filippinerna/ TACK för er omtanke och kärlek ang filtar, leksaker och kläder…
   Tyvärr har jag inte den möjligheten, att frakta sånt ner till Filippinerna. Man måste ordna/hyra stora containers? Och jag har inte den möjligheten. Oftast är det billigare att köpa på plats. MEN det finns säkert andra organisationer (typ röda korset?) som har lättare att ordna och fylla containers. Ett tips är att ringa deras kundtjänst.

   Stor kram och tack igen ❤️

 2. Sandra skriver:

  Jag förstår att det i första hand är pengar som behöver skänkas men om man också vill skänka materialistiska saker som kläder och leksaker till de drabbade, vart vänder jag mig då?

  1. Jag håller med om detta. Vi har varit med å skänkt pengar, men jag har hur mycket leksaker och kläder som jag mer än gärna vill skänka till barnen i Filipinerna.
   Läste detta på Unicef :

   ”Vi har ytterst sällan möjlighet att ta emot varor. För att vi ska kunna ta emot varor och tjänster måste det finnas ett uttalat behov från vår sida. Förutsättningarna måste också vara att det inte blir dyrare att skicka dina varor till det aktuella landet, med tanke på tullavgifter, frakt och hantering än att köpa varorna på plats till ett bra pris och därmed gynna den lokala marknaden.

   Tyvärr har vi inte möjlighet att förmedla kontakt till specifika skolor, barnhem eller liknande i andra länder då det är vår internationella logistikgrupp, Supply Division, i Danmark som avgör vad som ska skickas var.

   Vi rekommenderar istället att du kontaktar en organisation som arbetar mer på det här sättet.”

   Så var ska man vända sig?
   Magdalena, vet du möjligtvis?!

   Med vänlig hälsning Mamma Carro & sonen Kevin (8år)

 3. Anna skriver:

  Tack för att du tar upp ämnet,har läst så många olika bloggar och ingen har tagit upp denna fruktansvärda katastrof,utan bara skriver om sina fina och svindyra kläder som dom shoppat i helgen!!det rimmar inte så bra med tanke på att nästan 10 miljoner människor är utan hem å mat..kontrasterna blir väldigt stora.Tack Tack för ditt fina hjärta Magdalena!!

  1. P skriver:

   Men Anna bara för att dom inte har skrivit om det i sin blogg, så betyder det ju inte att dom inte skänker pengar eller hjälper på annat vis. och jag tycker att det är väldigt många som tagit upp katastrofen.

 4. Grace skriver:

  Skönt höra vilken tur ni finns och kan hjälpa till! Jag själv är född därnere och har släktingar som drabbats av tyfonen men dem har tur som lever! Dem har förlorat allt! Barnen är i chock tillstånd och traumatiserad finns ingen mat, vatten och skydd. Ännu har dem inte fått hjälp! Det går inte fiska där dem bor pga föroreningar och döda lik som finns i vattnet!För hjälpa katastrofen har jag skänkt till många organisationer och mina egna släktingar! Jag jobbar som butikssäljare och då kan man runda upp till Unichef men jag har kunder som säger nej till skänka 1kr till katastrofen därnere! Tycker det är sorgligt när inte människor kan bidra till någon som har det så illa! 1kr är ingenting för oss men det kan hjälpa nån annan att överleva under dagen! Hellre avstår jag köpa materiella saker en stund för ge till någon som behöver mat och vatten….

  1. Mallan skriver:

   All heder åt dig och alla andra som skänker pengar eller hjälper på annat sätt MEN vi ska inte glömma att det finns människor även i fina, rika Sveriges som sitter i skiten. För DEM kan 1 kr vara den kronan som fattas till barnens frukostmjölk… Hjälp gärna men döm ingen annan medan du gör det!

   1. Grace skriver:

    Jag dömmer inte tycker det är sorgligt att vissa inte kan skänka om dem skulle vilja det. Syftar mer på dem som köper dyra saker T ex kläder och materiella saker och ska få tillbaka 1kr i växel!!!!

    1. Mallan skriver:

     Alert the media! Även människor med tajt ekonomi måste köpa kläder och annat för att överleva det är inte en överklassgrej! Jobbar du på NK, LV eller Gucci så är jag med annars så näe. Jag är övertygad om att alla (nästan alla) gör precis så det DE kan. Hjälper man inte denna gång så kanske man hjälpt förr eller hjälper en annan gång.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..