Mardrömmar

Måste höra lite snabbt med dig (när jag ändå sitter här på tåget och tråkar)
Kan du något om drömmar?

Jag drömmer vidriga mardrömmar, jag vaknar svettig, fryser, gråter…

Inatt sprack min mage och alla mina inälvor och tarmar flöt ut på golvet. I drömmen var smärtan lika fruktansvärd som att föda barn. Och jag dog

Jag springer, blir jagad, knivhuggen…
Mina barn dör, och jag kan inte skilja mig från dem utan har dem i frysen, och försöker återuppliva dem varje dag.

Sjuka! Fruktansvärda och galna drömmar.

20130731-192708.jpg

Död, drunkning men oxå känslor av att bli bedragen. Den fruktansvärda tomheten man känner då någon man älskar varit otrogen eller sviker en…

Egentligen är det inte handlingen i drömmen som skrämmer mig, utan de verklighetstrogna känslorna dem framkallar.

Vad kan man göra för att undvika drömmar? Ska jag vara helt ärlig så vågar jag nästan INTE lägga mig ikväll..

En liten knäpp dröm jag hade i förgårnatt (inte farlig, men kolossalt pinsam)
Jag åt middag med Tomas Ledin och hans fru (känner dem inte)
Vi åt räksallad och jag hade magknip. Plötsligt bajsade jag på mig, och korven rullade fram mot Ledins fötter.
Jag fick panik och blev livrädd att han ska märka, och försökte lätt sparka bort den. Men den fastnar under sulan och jag fick inte loss den.
Sen vaknade jag med ett ryck!

Kan du något om drömmar?

Vad är det som skapar dem och vad kan man göra för att förhindra och påverka dem?

 1. Hahahhahahahaa underbara maggan ♥ tyvärr har jag inga tips men så jäkla rolig dröm m Ledin hahaha jag dör av skratt. TACK behövde det idag. Ha d bra kram

 2. Drömmer sällan mardrömmar.. som tur är! Har en återkommande dröm och det är att jag går in på 7/11 och hittar en lönndörr. Går in igenom dörren och kommer ut till en lagerlokal som påminner om ikeas plocklager.. men det finns bara en enda sak på hyllorna.. BREGOTT!!!!
  Lycka är total!! Ahhh vad jag längtar efter gott smöööööör!

 3. Hej, periodvis har jag mardrömmar och har
  haft det sen jag var barn. Jag drömmer
  katastrof drömmar: att jag ska dö och
  har sån ångest för mina barn, att huset
  ska brinna ner, att jag shoppar så
  att vi får sälja huset , otrohet… Jag förstår
  hur du känner… Det är hemskt när man
  inte vill gå och lägga sig p ga drömmarna.
  Ibland bearbetar jag händelser och det är
  positivt , men katastrof drömmarna vill
  man ju bli av med… Stor Kram till dig!

 4. Roligt att höra att någon annan är lika ”knäpp” som jag. Drömmer också det mest osannolika och konstiga drömmar. Ofta när man drömmer att man dör så beror det på att en sida av din personlighet försvinner eller en annan kommer. Ett tag drömde jag om ormar som bett. Då sa någon att det betydde döden för nån, så jag vågade knappt sova. Men ingen dog. Men drömmarna kan försöka säga dig något. Fast på ett annorlunda sätt, gäller bara att tolka det rätt. Hoppas du sover gott inatt, kram på dig<3

 5. Sitter och skrattar högt för mig själv i soffan. Jag är inne i period där jag inte har några minnesvärda drömmar. Kan inte komma ihåg en enda dröm från senaste halvåret och det är skönt. Ibland har jag perioder när jag också drömmer helt sjuka saker. Önskar dig en god natts sömn i natt!

 6. Googlade lite och hittade de här:

  INÄLVOR, se: hotande fara. Äta: någon försöker påverka dig att göra något du innerst inne inte vill.

  Hahaha din dröm fick mig att skratta gott. Älskar din blogg!! Kram

 7. Här är en till som har ruggiga mardrömmar o vaknar upp apatisk, svettig, rädd, av att jag själv skriker osv…
  Mina handlar oftast om nära vänner, avlidna anhöriga eller min familj. I de flesta fall skadar dom sej själva eller blir skadade av andra o jag är alltid först på plats. Nu på slutet har även barn/bebisar varit inblandade. Jag kommer också alltid ihåg vad jag drömt om, detaljerat. Drömmarna innehåller groteska men verkliga saker som jag knappt vågar nämna här…
  Detta har jag haft i många år o för 2 år sedan sökte jag hjälp eftersom kvällarna o sovandet gav mej ångest.
  KRAMAR

 8. Hej ytliga Maggan 🙂
  Vaknade och tänkte att nä minns inget av vad jag har drömt inatt. Sedan somnade jag om och hade en otäck mardröm. Skrev om drömmar i går på Facebook skrev att jag sällan har mardrömmar men inatt hade jag det. Jag drömmer om alla möjliga människor. Har drömt om dig och om andra bloggare som jag följer. Drömmer om saker jag har sett på tv. Tror att hjärnan sorterar intrycken man fått under dagen från tv. nätet och det verkliga livet. Ibland så drömmer jag om folk som jag inte har tänkt på på flera år. Tror att vi drömmer om det vi är rädda för som sjukdomar, döden, olyckor m,m
  KRAM på dig din ytliga och härliga människa.

 9. Hej! Kan varmt rekommendera boken om Madelene. Väldigt mycke fakta som dock blir lite tråkigt ibland men man känner med familjen och mamma och det mest fruktansvärda man kan vara med om. Tror inte familjen har med det att göra. Bered dig på att gråta en skvätt det gjorde jag. Jag tänker titt som tätt på dem och ber för att deras dotter återfinns och att var än hon är så har hon frid.

 10. Drömmer ibland mardrömmar och man kan må så dåligt hela dagen efter för känslan sitter kvar så djupt. Kan tyvärr inte tyda drömmar men det hade varit intressant att veta vad dem betyder.

 11. Jag fick gräsliga mardrömmar av mina P-piller, försvann när jag slutade förstås. Ibland tänker man kanske inte på en sån sak. Även andra mediciner tex. antidepressiva kan orsaka mardrömmar. Vet inte om du äter några mediciner men det kan vara värt att kolla upp biverkningslistan…
  // Linda, Leg. Sjuksköterska.

 12. kan inget om drömmar. men de låter som du är stressad,orolg eller ledsen ölver något…. Men kan ha fel. När jag blir stressad,orolig och deppig drömmer jag sådana hemska drömmar! hoppas du slipper dom. kram

 13. Haha du är för jäkla rolig, Ledin & hans fruga :))) Jadu drömmarna är ju ett sätt för hjärnan att bearbeta saker som hänt…jag drömmer ofta mardömmar kring mensperioden helst om barnen och sambon, död, skador & otrohet..det känns så verkligt när man vaknar usch 🙁 Hoppas det blir bättre så du slipper må dåligt ..förresten så drömde jag mer när mitt progesteron var lågt men du hade ju p-spruta så borde ju vara stabilt. ..
  Kram♥♥♥

 14. Alltså helt seriöst, jag har inte skrattat så här mycket på jag vet inte hur länge!! Hur sjuk (och galet rolig!) är inte Ledin-drömmen?! Jag ligger å läser i sängen, men var tvungen att bokstavligen springa ut så min son inte skulle vakna av mitt garv. Tårarna sprutade! Tack för att du delar med dig av delar av ditt liv, detta gjorde verkligen min dag, vecka och månad!
  Sen de andra sakerna du drömmer är ju också sjuka, å fy så jobbiga! Kolla upp i nåt drömlexikon? Du kanske är stressad? Jag drömmer ofta konstiga saker när jag är det. Kram på dig! Hoppas du får någon nattro!

 15. Det låter som att du är stressad… Kanske omedvetet? Eller har ångest för att något ska hända. Om jag är stressad eller nervös kan jag få otäcka drömmar… Att något ska hända som jag inte kan kontrollera. T.ex att någon nära ska dö eller jag själv.
  Det är min teori.. men jag är inte så insatt i sånt där med drömtydning…

  Kram på dig!

 16. Tror du har för mkt kring dig. Jag vet att drömmar där man blir jagad etc handlar om stress i livet. Otrohet, bedragen kan handla om det du grubblar på i verkligheten.

 17. Men jag känner mig nästan fruktansvärd som skrattade så gott åt din dröm om Tomas…hahahaha får nästan ont i magen, vad knäppt man kan drömma det är ju heltokigt…
  Vet inte mycket om drömmar, men tror man på drömtydning så finns många sidor på nätet där man kan söka info…
  Hoppas att du ska slippa drömma hemskt i natt, det värsta man kan drömma är hemskheter on sina egn barn helt klart. Själv har jag drömt många gånger att jag är på väg att dö på olika sätt men i sista andetaget så vaknar jag, då har jag fått höra att man tydligen inte kan drömma att man faktiskt är död för då dör man på riktigt…? Varför nu det skulle stämma…? Man kan ju drömma hur vridet som helst så varför skulle man inte då kunna drömma att man är död? Jaja, mkt pladder, men tack för att du delar med dig av dina drömmar, det är nog jättevanligt…
  Hälsningar Elin

 18. Vill bara säga att jag fortfarande har bilder och text i en salig röra när jag klickar in på bloggen.Jag har ingen möjlighet att ”ändra om” någonting.Jag har heller inga såna problem någon annan stans.
  Bara jag?

 19. Usch Maggan dom drömmarna var ju inte att leka med. Så jäkla jobbigt att vakna och vara så rädd. Har ingen aning vad det kan bero på eller hur man botar det.
  Men jag kan skicka en mjuk mule hälsning till dig från Goliath. Jag och min dotter var hos Tobbe på Clinic ikväll och där stod din prins. Klappa och kela lite med honom. Han verkar ha det toppen. Ha det fortsatt trevligt i Ystad. Kramar till dig.

 20. Usch vad hemskt med dessa mardrömmar, jag har det också ibland. Vaknar då alldeles skakis. Har kommit på att när jag (som ikväll nu) har moffat en massa sötsaker så brukar oftast mardrömmarna komma. Ska sluta med sånt i morgon, 1 augusti 😉 (idag ja).
  Blev skrämd av en mardröm igårnatt, så jag bara gallskrek rakt ut, så min man vaknade och blev livrädd. Hade visst skrikit rätt i örat på honom. Efter det låg jag länge och bara skakade.
  Någon skrev att hon fick mardrömmar av p-piller och jag vet också att många mediciner kan ge mardrömmar som biverkning. Både min mor och far har käkat medicin (mot vad!?) som dom tvingats sluta med för dessa hemska mardrömmar varje natt.
  Lenindrömmen var ju lite genant, haha….

 21. Ofta handlar drömmar av det ‘mariga’ slaget om förtrycka känslor. Om att psykiskt inte kunna hantera det som händer just pg av detta. Svek mot sig själv och sina känslor och tycken. Död är ofta ”pånyttfödelse” som någon skrev. Att du kanske är på väg att ta dig ur detta? Hoppas du hittar en lösning snart! Dagarna blir så tungrodda när man inte får sova ordentligt. Men se det positiva; du kan ju i alla fall sova ! 😉 All kärlek!

 22. Hej!
  Var bara tacksam att det är mardrömmar. Har precis fått reda på att min sambo varit otrogen o lever nu i en mardröm önskar bara att få vakna.
  Kram

 23. Hej Maggan,
  Tror att dina mardrömmar kan bero på att du har ett så bra liv nu och rädslan att mista det kommer fram i dina drömmar.
  Speciellt när man haft det kämpigt och jobbigt i livet och så faller allt på plats, har man svårt att ta till sig det, typ ”är jag verkligen värd det här – nej nu kommer det säkert hända något
  hemskt”. Hoppas mardrömmarna försvinner snart! //Mia

 24. Drömmar består ju av lösryckta intryck från dagen, tankar du liksom inte hinner tänka. Något som ska frysas, någon som dör på tv kan mycket väl röras ihop till en mardröm. Jag brukar försöka tänka på dagens intryck (särskilt om jag sett på film eller läst något hemskt) innan jag somnar. Så lägger jag alltid in spindlar, för om jag tänker på dem innan jag somnar brukar jag slippa dem i drömmarna 🙂

 25. Hej Maggan. Att du drömmer mardrömmar kan som andra redan har påpekat vara ett tecken på stress. När du är stressad är din rädslohjärna igång och är lite extra bra på att identifiera potentiella hot och faror. Att drömma är hjärnans sätt att bearbeta erfarenheter, tankar och känslor. Mardrömmar är oerhört obehagliga men inte farliga. Att tyda drömmar är svårt och det finns väldigt lite forskning kring att tex död skulle innebära något särskilt. Drömmarna kan spegla dina verkliga rädslor, de kan spegla en film eller annan erfarenhet du haft, och de kan också vara helt ologiska och inte spegla något särskilt alls. Det är ju ändå så att det är ganska naturligt att vara rädd för att den man älskar skulle vara otrogen, och också rädd för den sorg det skulle innebära. Den rädslan är förståelig och ok, och det betyder inte att vi mäste agera som rädslan vill och försöka bli av med rädslan.

  Eftersom rädslohjärnan i sin funktion är helt ologisk, bara rädd, måste en rädslotanke inte innebära att tanken/drömmen har någon betydelse, även om skräcken är obehaglig. Det är när vi går in och värderar en tanke/känsla/dröm som farlig som vi får problem.
  Alltså, att drömma är naturligt och vi gör det mer eller mindre i olika perioder, men när vi blir rädda för att drömma, när vi tolkar drömmarna som något dåligt och farligt, då kan vi tex få svårt att somna pga oro/rädsla för att drömma. Bättre att tänka att en dröm helt enkelt är en dröm, ofarlig, om än obehaglig ibland 🙂

 26. Sover du på rygg?
  Alltid då jag har haft mardrömmar så vaknar jag av att jag sover på ryggen. Annars sover jag alltid på sidan.

  Hormoner som stör?
  Brukar drömma de läskigaste drömmar då jag är gravid, vilket jag tolkar som att det har med hormoner att göra.

  Läs inga skrämmande böcker, eller skrämmande filmer!

 27. Men va lustigt…jag drömmer åxå så mkt mer nu än tidigare….helt sjukt..googlade på drömtydningar och bestämde mig för att blogga om mina drömmar under en vecka…håller med dig om att ibland är det jobbigt att gå och lägga sig för man vet aldrig va man hittar på..haha..ofta är ja trött med när jag vaknar..sover kanske skitdåligt med när man drömmer…man sover ju ändå en en fjärdedel av sitt liv….hujedamej….Kram kram ps att drömma om död tyder inte på nåt hemskt..utan kan betyda arv,bröllop och annat fint 🙂 läs här det är rätt kul.. http://www.dagenshoroskop.nu/drommar/tydning/ Kram Eva

 28. Jag har inte mardrömmar så ofta, men ibland så händer de! Värst var nog när jag hade som en ”inception” dröm som jag ”tog mig ur” hela tiden… det var läskiga utomjordingar som höll på att ta över världen och de började alltid med att jag vaknade och en av de utomjordingarna hade gömt sig i min garderob… Så när jag väl vaknade sen efter att ha vaknat i drömmen minst 15 gånger så visste jag inte om det var på riktigt eller om jag faktiskt drömde och om de kanske skulle ske nåt när jag klev upp. Tyvärr så var jag ensam hemma också så jag låg i sängen rätt länge innan jag vågade kliva upp…

 29. Du har ju haft en hjärnblödning. Äter du någon medicin efter det. Låter som dina drömmar skulle kunna vara en biverkan av en typ betablockerare. Pratar av egen erfarenhet.

 30. Hej hej!

  Jag drömmer otroligt mycket, jämt, varje natt. Tack och lov sällan mardrömmar men det är nog så jobbigt att vakna flera gånger/natt av olika drömmar.
  När jag senast var på hälsokontroll tog jag upp det med läkaren. Han sa att om man äter någon medicin kan man drömma mera (det gör jag inte) och att det är alla dagens intryck som man bearbetar under natten.
  Jag vet inte… skitjobbigt är det i alla fall !!

  Hoppas att du finner ro om natten, kram kram!

 31. Jag drömmer ofta mardrömmar när jag har det väldigt bra i livet. Det är som om det då finns en rädsla inom mig att det ska hända något hemskt. Och som du skriver, är jag riktigt lycklig i ett förhållande, då drömmer jag om att jag blir bedragen eller lämnad på något fruktansvärt sätt. Eller misshandlad eller något. Så det är väl någon osäkerhet. En rädsla för att den underbara tillvaron ska rasa samman.

  När jag mår riktigt dåligt, är ledsen eller om något hemskt har hänt i livet då drömmer jag ofta fina drömmar. Då är det väl snarare så att det finns en sådan längtan efter att det ska bli bra igen, så att drömmarna om det målas upp i just mina drömmar.

 32. Haha, som gravid i vecka 28 drömmer jag med värre än någonsin! Men det jag hade blivit mest orolig för i ditt fall är ju att Ledin av alla var med på ett hörn? 😉 Men min är värre. Jag har drömt flera nätter på raken att jag föder fram en vattenmelon, och bredvid mig i förlossningsrummet sitter pappan.. som är Janne Josefsson i Uppdrag Granskning! Harregud..

 33. Har en kollega som är akupunktör. Hon säger att mardrömmar och sömngång kan bero på att organ och energiströmmar i kroppen inte är balanserade, typ. Så akupunktur är ett tips jag kan ge men har inte provat det själv.
  Tack för en bra blogg.

 34. Hej Maggan!

  Jag kan få mardrömmar när det är väldigt varmt och kvavt i rummet som jag sover i.
  Är det däremot kallt och kyligt ( vilket det är hos mej eftersom fläkten alltid står på om nätterna ) så drömmer jag inget alls!

  Jag har även läst någonstans att om man ligger på sidan ( glömt om det är höger eller vänster-sidan) så drömmer man mardrömmar på den ena sidan och lyckliga på den andra…

  Du kan ju testa å ställa en fläkt vid fotändan av sängen och helt enkelt sova på motsatt sida från vad du brukar 😉 .

  Jag vill även säga att jag gillar din blogg jättemycket!
  Ha det gottis från den ena Maggan till den andra 😉
  / Maggan

 35. Usch de är Inge roligt alls att ha såna drömmar 🙁 Men ja har hört att drömmer man om att någon i sin närhet dör, så menar det att de är någon i ens närhet är gravid eller ska föda 🙂 Kram <3

 36. Hej! Låter fruktansvärt. Jag har läst din bok, och om man har det är det inte så svårt att förstå dina mardrömmar…….. Jag har varit med om liknande och har också mardrömmar.

 37. Har hört att man försöka fråga sig själv vad det betyder/vad drömmen vill säga till en, Magkänslan kan säga en något om det, Man ställer sig en fråga och lyssnar på det som först kommer upp.

 38. Tack för att du delade med dig av Tomas Ledin-drömmen! Det var det roligaste jag hört på länge, tårarna sprutade och min man trodde jag hade blivit galen! Haha! Du är för härlig!

 39. Det finns en medicin mot bihåleinflammation – Rinexin som kan ge hemska drömmar. Jag åt den vid något tillfälle och det var heeelt sjukt läskiga drömmar jag fick av den. Dessutom kan den ge aggressionsutbrott och andra personlighetsförändringar. Man läser ju bipacksedeln och bara ”jaja, men hur troligt är det att jag drabbas?”. Jag kan säga att jag slutade ganska omgående med de tabletterna när jag märkte hur jag plötsligt kunde fräsa ifrån till min pojkvän helt utan anledning 😉

 40. Mardrömmar är ett helsike, kan gå i perioder då de kommer och ibland klarar man sig utan dem ett längre tag. Varför är det så? Beror det på något fel i skallen?
  Har ni förresten läst Niklas Lindroth psykologiska thriller som handlar om klardrömmar? Spännande bok! Mer här http://niklaslindroth.se/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..