ANNONS

Läsarkrönikan: Lärarnas förlorade passion och stolthet

/

Då man de senaste dagarna har fått ta del av åsikter från lärare om deras förlust av den passion de en gång hade för sitt yrke så har vi den här veckan en krönika som tagit sig an frågan.
I den här krönikan som Isabella har skickat in får vi dock det andra perspektivet på området… Nämligen en elevs. Absolut läsvärt och viktigt att läsa ifall man skall bearbeta ämnet, läraryrket.
Vill du likt Isabella få vara med på sajten med din krönika? Skicka då in din text till magdalenagraaf@gsonmedia.se. Gärna ihop med en bild på dig själv samt en kort text om vem du är, men du får likaså vara anonym. Vi ser fram emot ditt bidrag!

Hej!
Efter att en lärare ignorerat mig flera lektioner, för att det faktiskt skulle tvinga honom till att tänka och lägga ner lite av hans tid, så fick jag mig en tankeställare. Lärare är oftast bara i skolan för pengarna på kontot i slutet av månaden. De lägger ingen stolthet i vad de gör och det är sorgligt! Därav min nedanstående text/krönika jag hoppas du vill publicera som en läsarkrönika! Det är alltid värt ett försök, är mycket yngre än de som brukar bli publicerade, skriver inte så bra, men jag vill göra min röst hört, för framtida generationers skull!

Mvh
Isabella Sala

Lärarnas förlorade passion och stolthet
Vart är dagens skola påväg? Det är något jag dagligen frågar mig själv. Jag tar studenten om en vecka, men jag är seriöst orolig för framtida generationer.
I andra länder och även i Sverige, fast förr i tiden, fanns det en stolthet i läraryrket. Vem som helst blev inte lärare, och de som blev lärare hade kompetens och intresse inom sitt område. En kompetens och ett intresse de sedan skulle föra över till eleverna. De la stolthet i sitt yrke och förtjänade en hög status.

Lärare är det viktigaste yrket som finns. När barn börjar i skolan, behöver de en lärare som engagerar sig i varje person, och lyfter fram det just den är bra på. När eleverna sedan kommer upp i högstadiet men främst gymnasiet, behövs lärare som brinner för sitt ämne. De ska brinna så mycket för sitt ämne, att när eleverna kommer in i klassrummet, ska de direkt känna om det är ett ämne även de brinner för. På det sättet ska sedan en grund till kommande studier skapas, och en stabil, genomtänkt karriär byggas.

Lärare idag lägger ingen stolthet i sitt yrke. Vem som helst kan bli lärare, det krävs högre betyg för att bli frisör än lärare, det räcker med att skriva högskoleprovet för att komma in på lärarlinjen. Så jag förstår att det inte finns någon stolthet i yrket, jag skyller egentligen inte på lärarna, för det är synd om dem. Men tyvärr, så är det mer synd om eleverna. Lärarnas tid spenderad i skolan fyller fortfarande deras syfte, de får pengar på kontot i slutet av månaden. Eleverna däremot förlorar hela syftet med utbildning. Lärare bryr sig inte, de förstår inte att de påverkar elevernas framtid i varje steg de tar. Jag blir ledsen över hur det ser ut idag, ledsen att en lärare inte kan inspirera mig till vad jag vill göra med mitt liv.

Vi måste fråga oss själva hur det blev såhär, hur lärarna slutade se på sitt yrke som något värdefullt, något med mening. Var det när staten gick in och började styra för mycket i skolan? Alla läroplaner, kriterier, lagar, har de förstört vad skolan egentligen handlar om? Gör de att lärarna inte längre vågar följa sitt hjärta och lära ut vad de bär med sig, vad deras hjärta slår för? Jag menar inte att skolan ska sköta sig själv, men lärare måste få lite friare tyglar, de måste få känna sig inspirerade av sitt ämne, och när de i början av året ska beskriva kursen, låt dem beskriva den från deras egna hjärta. Ska de verkligen behöva ett papper på vad och hur deras passion ska läras ut? Ska det inte räcka med att de öppnar upp sig och berättar vad just deras ämne handlar om? Jag tycker det. Jag tror att även lärare saknar passionen de borde haft i sitt yrke.

Jag oroar mig för framtiden, fortsätter det såhär kan vi lika väl slippa skolan. Då lär vi oss mer på att komma ut i livet tidigare, göra misstag och lära från dem.
Mina framtida barn ska inte få ha det såhär, då flyttar jag hellre till ett annat land. Skolan ska ha en mening…

Jag vet att jag drar alla lärare över samma kant, det finns fåtal lärare som fortfarande brinner för det de gör, men den gruppen är för liten. Tyvärr…

27
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00