Plastbanta och dammresultat

Kommer ni ihåg sent i somras att jag gjorde en grej tillsammans med Naturskyddsföreningen? Jag samlade ihop lite damm från ett av barnens rum och skickade in det för analys. Nu äntligen har svaren kommit! På tal om man är en god mamma eller inte? Det här med städning och vad dammet i lägenheten egentligen innehåller? Kika filmen så får ni se vad kampanjen går ut på..


Innan jag fick resultaten var jag rätt nervös. Vad utsätter jag mina barn för förutom skidresor, fotboll och andra aktiviteter? Nu är jag lite lugnare när jag läst, men jag tänker ändå ganska mycket efter att ha fått mer information.

I mitt testresultat (som var långt under gränsvärderna) fanns ändå spår av 21 olika kemikalier bland annat spår av flamskyddsmedel. Inte så konstigt då i det rummet jag tog dammet finns en soffa, en stor säng..

Visste ni att leksaker som är gjorda av plast ”fäller” kemikalier? En duschslang har kemikalier i isig för att vara mjuk. Vad händer när den där slangen hårdnar? Då har ju kemikalierna tagit vägen någonstans. Börjar mant tänka för mkt blir man sjuk i huvudet. En plastmatta av pvc i lägenheten söndrar kemikalier och kan fälla kemikalier och skada våra barn. Vi har bara trägolv rakt igenom som tur är.

Jag kommer inte bli någon miljösupermorsa som kommer klä mig i säckväv och bara köper obehandlade träleksaker till Ove eller låter barnen sova på lakan direkt på trägolvet, men jag kommer nog tänka lite mer. Jag genom det här enkla tips som inte kräver särskilt mkt och det sista gör man ju ändå, i allafall jag. Ta bort så mkt plast man kan i hemmet (plastbanta:-) , undvika konnservburkar, köpa miljömärkt och dammsuga och våttorka minst en gång i veckan.

HÄR kan ni läsa mer om kampanjen jag deltagit i och få mer information. Även Hanna Hedlund och Miljömamman och Underbara Clara har varit med på det här. Kika gärna in på deras sidor.

Som någon sa i kommentarerna. Fridens liljor!

Vi syns lite senare!

 1. Lars skriver:

  För att förbättra inomhusluften och bli av med kemikalierna i vårt damm använder jag centraldammsugare och luftrenare i kombination. Dessutom är det effektivt att ha en luftfuktare i sovrummen eftersom det finns mycket damm där p.g.a. alla textiler som sängkläder o.s.v. Fukten i luften binder det flyktiga dammet och gör det tyngre som därför faller snabbare till golvet, bort från den nivån där vi andas. Sen är det bara att dammsuga upp dammet med en centraldammsugare som transporterar det i ett helt slutet system och skickar ut den filtrerade luften utomhus, bort från våra och våra barns näsor.

 2. Tack för att du tar upp ett så viktigt ämne! En annan sak att tänka på är att Bisfenol BPA är förbjudet i nappflaskor och barnmatsburkar för att skydda barn under 3 år MEN det är tillåtet och mycket vanligt att förskolor och skolor serverar dryck ur plastglas gjorda av Polykarbonat dvs innehållande Bisfenol (siffran 7 i botten). Vid disk i hög temp och vid slitage läcker plasten olika kemikalier bla Bisfenol rakt ner i barnens dryck!
  Camilla F: Jag vill gärna ha en kopia av ditt arbete: frank.ekberg@oktv.se Många tack!!

 3. Karin skriver:

  Tack för att du som har en stor blogg tar upp detta viktiga ämne!

 4. Adde skriver:

  Sjukt att de inte lyckas fatta beslut för att förbjuda skadliga saker för våra barn. Ännu sjukare är att företagen som tillverkar skräpet fortsätter med det samt inkassering av vinsten.

 5. Annika S och Anna; Ska bara får det rättat en sista gång, sedan maila jag er!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..