ANNONS

Glad påsk och mamma Linda säger hej

/

Idag är det påskafton och jag hoppas och önskar att alla ni har en fin helg. Vädret skulle bli dåligt men ute skiner faktiskt solen. Så vackert, och våren är på väg.

Nu är det snart dags för mig och Magdalena och hela familjen att återigen åka ner till Filippinerna. Vi åker på måndag och blir borta i nästan tre veckor. Jag vill berätta lite om resan vi gjorde där jag tog med mig mitt barnbarn Isak ner för ungefär två år sedan.

.

Jag tycker nog att den här resan var en av de mest inspirerande jag varit på. Kanske för att mitt barnbarn Isak var med. Jag hade tänkt länge på att jag ville ge honom den bästa 15 års present som jag skulle kunna komma på; En resa till Filippinerna!

Det passade också så bra för att vi skulle resa med ett mindre team. Vi skulle vara fyra vuxna och två ungdomar, Isak och en annan pojke; Mattias, son till Göran, som är ansvarig för många av våra projekts praktiska utformningar. Göran är en vardagshjälpte, med två telefoner och ett leende som går från öra till öra.

Jag tror att Isak fick en upplevelse som berikande hans liv. Vi försökte både ge utrymme för allvar, äventyr och lite ledighet som snorkling och bad.

.

Vi besökte våra tre ”soptippsprojekt” Inayawan, Lapu Lapu och Pier 4. Dessa människor lever under svåra och hopplösa omständigheter. De bor på soptippen, arbetar och lever där, i små skjul, smuts och brist på allt.

Vi har fokuserat på att hjälpa barnen, och har nu ca 300 fadderbarn. De får gå i skola, får medicinsk hjälp och stöd. Kanske de blir den generation som lämnar soptippen. På soptippen har vi skola, sjukvårdsklinik och förskola. Dessa små center ger vision om att det finns någonting utanför misären och nöden.

.

Vi försöker att ge hjälp till familjerna och kommer att utöka dessa program i år I Inayawan har vi också en liten klinik som jag invigde för ca två år sedan.  Nu har vi läkare och sjuksköterskor på plats som kan ge sjukvård och förbygande hälsovård. Kvinnor ges också möjlighet att få föda sina barn under tryggare omständigheter.

Isak var med och anordnade en fest för fadderbarnen, med mat och presenter.

Under några dagar besökte vi också en ö, några timmar båtfärd ut i havet. En ö som inte var större än ca 15.000 kvadratmeter !!!!!, sextusen invånare med endast en offentlig toalett, och soporna direkt ut i havet. Vi sov under bar himmel och lyckades döda minst tio tjocka kackerlackor innan vi somnade.

.

Vi hann också med att besöka våra ca 20 f.d. prostituerade kvinnor och deras barn. Vi har hjälpt dem i över 15 år och många har varit på centret under en tid och sedan kunnat återgå till ett bra liv med arbete och egen bostad.

Den här gången hann vi också med två konferenser. En helandekonferens och en pastorsutbildning.

Det var oerhört hett, enligt dem en värme som de själva inte ens var van med. Men det gick bra fastän det kändes som man stod i duschen hela tiden.

.

Det finns mycket kvar att göra. Det som är så bra är att våra pengar fortfarande har stort värde. Vi får lite över fem gånger för våra kronor. Det är en stor tillfredställelse att få vara med och bidra till att männsikor får det bättre. Att man kan få så mycket gjort med så lite pengar är också en stor glädje. Det innebär att alla kan vara  med!

.I år ska jag utöka kliniken  med ytterligare ett rum med röntgen utrustning. Många barn dör i onödan av TBC och lunginflammation. Vill du vara med?  Läs mer om projektetHÄR

.

Tack för att du vill hjälpa och vi hörs och syns snart!

.

//Linda

16

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@graafmagdalena
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00