Janssons jul

Det har nu varit jul igen och jag måste erkänna att jag inte alls haft någon som helst feeling för allt som har med just julen att göra i år. Från början var min plan att stanna hemma i Stockholm och eventuellt sitta i studion med min vän/kollega Kalle, men det blev inte så. För en dryg vecka sedan reste jag i ca 352° V mot en liten by som heter Hagfors, där jag i min ungdom gjort allt som man i sina unga år gör.

Hagfors är en rätt idyllisk stad där man alltid känner sig hemma och välkommen, där man alltid får i sig minst 5 koppar kaffe per dag. När man inte bor Hemma (Hagfors) längre så försöker man åka runt och träffa alla som man inte sett på länge vilket leder till att dagarna går otroligt snabbt. Man pratar minnen, man skrattar, man spelar Playstation och man dras på nått konstigt vis in i tonårsvalsen igen, vilket är otroligt trevligt för stunden.

Jag kan däremot känna längtan tillbaka till Stockholm efter bara några dagar. Det är där jag numera har mitt liv som jag trivs med och känner mig självständig i. I Hagfors så tappar man lite av det där självständiga och behandlas som om man vore yngre än vad man är. Men jag älskar det och det är ändå det som får en att längta hem titt som tätt. Jag tror att vi alla behöver få släppa allt som har med det vardagliga att göra ibland och det är just det som är det bästa med julen.

Hemma hos fam Jansson så är inte julen nått direkt uppblåst jippo där det dansas,skålas,sjungs mm. Nej, vi brukar samlas i lugn och ro, jag,Vilmer(Om han inte är i Klimpfjäll på jul),  mamma,pappa,syrran,mormor,mina morbröder och ibland mina kusiner. Vi äter lite mat och sedan brukar jag och Magnus (min yngsta morbror) titta på Kalle-Ankas jul. Det är oftast min morsa som står för julmaten, vilket hon är fantastisk på! Britt-Marie Janssons-Frestelse är min favorit som tar upp ca 50% av min tallrik. Efter ca 1 timma öppnar vi lite paket och eventuellt en varsin bärs och sedan bär det av hemåt.

Mer än så brukar det inte bli och mer än så begär vi inte heller. När det kommer till julklappar så är det samma visa varje år.Det går alltid en snacka om att ”i år köper vi inga julklappar till oss vuxna utan vi ger barnen och sedan får det vara bra”  men det slutar ändå med att alla köpt miljoner paket och den som inte gjort det får mer eller mindre ångset för att han inte gjort det. Jag ser ingen större vits med att alla ska springa runt och ruinera sig själva genom att köpa dyra klappar bara för sakens skull. Jag önskar mig aldrig nått mer än julmat eller möjligtvis ett par strumpor. Tänk om alla skulle lägga hälften av julklappspengarna till rädda barnen eller någon annan insamling som verkligen behöver hjälp, då skulle nog världen se bra mycket bättre ut. Något att tänka på tills nästa år kanske?

Men summan av kardemumman är ändå tryggheten,lugnet och stämningen. Det är inte alla paket vi behöver utan det är gemenskapen. Jag har haft en fin jul i Hagfors tillsammans med mina föräldrar och syrran så nu är batterierna laddade inför ett nytt fantastiskt år 2011.

Gott nytt år kära vänner!

/Jimmy

 1. sabina skriver:

  Roligt att du börjat blogga 🙂
  Ska kolla in här ofta och jag längtar
  tills du släpper ditt nya album.

  God fortsättning och gott nytt år! 🙂

 2. IngelaH skriver:

  Har oxå haft en lugn och trevlig jul, vilket var välkommet iår. Trevligt just med gemenskapen och att få träffa dem man inte ser så ofta. Du satt verkligen pricken på vad julen verkligen handlar om. God fortsättning och gott nytt år!! Kram Ingela

 3. chris skriver:

  god fortsättning…
  det verkar som du är glad att julen är över, det är nog många som känner så…
  träffar du inte din son alls …? tråkigt i så fall.

 4. Din jul liknar ju min jul, till viss del iaf. Hoppas du haft det bra och Gott nytt år!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..