Hasse Brontén: Vill vi ha det här?

Vilken fredag. Jag jobbar hemifrån idag och solen skiner över Baggensfjärden som jag ser från min vardagsrumssoffa. Fast jag ljuger lite. Jag jobbar inte speciellt mycket. Men solen skiner och det är superhärligt och bäddar förhoppningsvis för en underbar helg.

Nu är jag inne på min andra vecka med nyttig kost och bra träning. Jag har inte kontrollvägt mig än men jag inbillar mig att jag kan se att jag redan har gått ner lite i vikt. Jag stod nämligen och gubbspeglade mig imorse (in med magen ut med bröstet) och tyckte själv att jag såg en förbättring.

Jag har ju blivit utmanad av bla Anders Bagge. Idag anklagar Anders

mig för fusk. Mycket allvarligt givetvis, men jag tar ganska lätt på det. Anders har sagt att hans mål är att väga under 90 kilo i samband med Idol-finalen. Det han helt har glömt är det alla vet, dvs det att kameran lägger på fem kilo. Han måste alltså gå ner till 84 kilo för att hans mål ska kunna anses som uppnått. Det tänkte du inte på va Anders?

Eftersom jag har ändrat mina kostvanor rätt radikalt så har jag börjat tänka lite mer nyttigt. Men jag har också tänkt mer allmänt på vad det är jag brukar äta . Seriöst, hur mycket skit har jag stoppat i mig egentligen?

Jag var inne en sväng på en butik igår (finns flera kedjor). När det kommer till ätbara produkter så är det inte mycket vettiga saker dom vill att vi ska köpa. Väggarna är fullständigt belamrade med socker, socker och åter socker. Det här är ju bara skräp. Det pinsamma är att jag vet om att det är skräp, men ändå så har jag fallit dit. ”Ta tre bitar, betala för två”. En dubbeldajm ibland, en kexchoklad eller en påse Gott & Blandat. Jag var tvungen att ta några bilder.

Men är det verkligen det här vi vill ha? Alla dessa mängder av 100% junk? Vill vi sälja det till varandra med vetskap om att det är galet onyttigt och att det leder till ohälsa? Allt har växt till orimliga proportioner också. När jag var liten och handlade smågodis, då fick man en liten vit påse med lite olikfärgade bubblor på. En full sån påse då, var galet mycket godis. Idag får vi påsar stora som om vi skulle köpa potatis i lösvikt.

Det är så komplicerat ibland med hur jag/vi rättfärdigar vårt småätande. ”Åh, jag är så deppig, då är jag värd en chokladkaka” eller ”Åh, jag har varit så duktig, då är jag värd en prinsessbakelse”! Men det blir liksom fel hur man än gör. Är man deppig så gör chokladkakan en bara ännu deppigare efteråt , ”men åh, varför åt jag den nu också”! Har man varit duktig så raderade man bort duktigheten rätt fort. Lustigt att belöningen ofta ska vara nåt man stoppar i munnen.

Självklart ska vi kunna unna oss onyttiga saker, livet vore ju kanske lite tristare annars. Men vi måste ju ”choose our battles”. Kroppen är inte ämnad att äta dålig föda.

Till barnen ger vi som förälder lördagsgodis och är noga med att det ska vara lördag. ”Det är inte lördag idag eller hur”? Vi föräldrar borde själva använda oss av lördagsregeln. Hur många har inte blivit ertappade med frågan en vardag från vårt barn: ”pappa/mamma vad har du i munnen”? Det är ju rätt sällan man har svarat ”ditt lördagsgodis”. Istället har man med munnen full klämt fram ett gurglande ”ingenting”.

Det är lite krångligt att navigera förbi barn mellan alla strategiskt placerade godisfällor. Kom igen, det är svårt att själv navigera sig förbi!

Kanske har jag blivit lite mat-rabiat för att jag är mitt inne i det. Men jag blev lite förbannad när jag kom in i den här butiken och insåg vad det är dom vill att vi ska handla. Anledningen är givetvis att dom tjänar mest pengar på allt det där godiset. Godis är dom där butikernas ”kändisar”. Dom får dom allra finaste platserna, dom vackraste kläderna i form av färgglada påsar och dom får vara med i olika reklamkampanjer. I ett hörn låg två bruna bananer och skämdes. Den dag bananen börjar med botox kanske han får komma upp på dom ”fina” hyllorna?

Jag fortsätter att äta nyttigt. Häng gärna med mig på min egen blogg också www.bronten.com

Ha en superskön helg och glöm inte att kasta dig ut i solen. Är det ingen sol ute så är det ingen ursäkt. Du får låtsas!

 1. Nilli skriver:

  Hahahahaha! Bästa inlägget du har skrivit. Jag har typ bara ätit godis i en vecka.

  Nej nu ljög jag, jag har ätit pizza, falafelrulle, popcorn och druckit läsk också…Jag är mammaledig och äter jämt. Nästan så jag skäms, men bara nästan, för jag är smal. Men jag antar att kroppen inte mår så bra inuti.

  Hysteriskt roligt när du skrev:

  ”pappa/mamma vad har du i munnen”? Det är ju rätt sällan man har svarat ”ditt lördagsgodis”. Istället har man med munnen full klämt fram ett gurglande ”ingenting”.

  Bästa inlägget!

 2. Sandra skriver:

  Hasse, som vanligt bra inlägg! Läser med nöjde din fredags blogg. Lycka till med träningen, själv tänker jag börja min ”deff” period den 4e december -2010 med mycket träning och utan godis och onyttig mat januari -2011 ut. Alkohol inget problem, dricker aldrig ändå. Behöver lite peppande läsning och då är din blogg perfekt, fortsätt så. Kram! Kämpa!

 3. Mira skriver:

  Hei, Hasse

  Takk for det fine innlegget ditt. Du har et godt poeng. Her i Norge er det på samme måte. Jeg har selv tenkt at det er altfor mye usunt i hyllene. Lurer på hvem man skal henvende seg til for å få en forandring. Kanskje lage en underskriftskampanje? Hvem vet.. Men jeg vil i hvert fall gjøre noe:-)
  Etter sommeren har jeg begynt å handle i en større helsekostforretning i sentrum. Jeg kjøper linser, bønner, brun ris og økologiske grønnsaker og frukt. Etter å ha levd på denne typen mat en stund merker jeg at søtbehovet er mye mindre. Jeg lager smoothie og drikker te når jeg får lyst på noe søtt.

  Lykke til videre med ditt prosjekt og god, ”trevlig”, helg:-)

  Vennlig hilsen Mira, 25 år fra Norge.

 4. Jenny skriver:

  Hej!

  Sitter här och småskrattar över hur rätt du har över att barnen undrar ”vad tuggar du på” eller ”har du ätit godis mamma” Det är ju inte klokt att man som vuxen ska behöva smyga med det.
  Hur som helst så har jag också börjat träna som bara den plus att tänka på vad jag äter, och det känns riktigt bra.
  Bjuden på bröllop på Nyårsafton och då ska jag bara i den fina klänningen jag köpte till nyår 2000 som jag inte kommer i längre:(
  Riktigt fin och det är väl ett bra mål?
  Ha en härlig helg!

  By the way så har jag varit på samma bröllop som dig:-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..