Hasse Brontén: Är det bra så? Efterrätt, kaffe, en hora kanske?

Tiger Woods har gjort det. Wayne Rooney gjorde det nu när hans tjej var gravid. Två S-politiker tog med sig glädjeflickor till LO-lägenhet. Sven-Otto Littorin var misstänkt för att ha köpt sex. Ja, listan kan ju faktiskt göra betydligt längre.

Jag ser en trend. Trenden är inte att män köper sex. Det kallas inte för ”världens äldsta yrke” utan anledning. Det har köpts sex i alla tider. Nej, trenden är attityden till själva sexköpandet. Jag har idag två vänner som har berättat för mig att dom har köpt sex. Båda har berättat att dom har gått till nåt massageställe här i stan (Sthlm) och berättat att dom där har fått lite mer än en vanlig helkroppsmassage. En uttryckte det som att det var rätt soft att gå ner dit en söndag när man är seg efter lördagens festande. Dom berättade det ungefär på samma sätt som om dom berättade om att dom hade varit och handlat en jacka.

En del av mina vänner vet nog att dom har betalat för sex, fast dom vägrar att erkänna det. Man har varit i Brasilien eller Thailand och bara gett tjejen lite pengar till bussen? Tja, vad går gränsen? Jag har en tjejkompis som låg med sin dejt fast hon egentligen inte ville. Hennes förklaring var: ”Han hade bjudit hela kvällen, och det blev inte billigt. Och sen när vi skulle säga hej då så såg han så ledsen ut”. Det blev bara den gången. Köpte han sex?

Sen har vi en helt galen lagstiftning i Sverige tycker jag. Ger jag dig 4000 kr för att få ligga med dig så är jag en brottsling. Ger jag dig 4000 kr och så spelar vi in när vi ligger med varandra då är det en filmproduktion och jag är helt oskyldig.

Ska det var olagligt att köpa men inte sälja sex? Eller ska det kanske vara lagligt att både köpa och sälja? Jag har tyvärr inga smarta lösningar själv. Men jag ser en trend.

 1. Hmmmm..intressant att många har så mkt åsikter iaf om detta ämne..om man får kalla det så. Jag tycker att det är okej att köpa sex för kvinnorna vill ju själva och har valt detta yrke. Utom när det gäller dessa stackars unga tjejer som blir intvingade i detta bortförda och kidnappade mm, men då gäller det ju inte sexköp utan ren brottslighet. Kvinnor har i alla tider använt sin kropp för att fånga männen eller/och ,deras makt och pengar. Jag ser och tycker att det finns ett väldigt stort spektrum mellan att köpa/sälja sex. Jag tycker att det finns något som ska beaktas när det gäller detta och det är anledningen till köp och försäljning. Det är ett känsligt ämne men generellt så tycker jag att det ska få finnas men INTE under ordnade former för då får vi nog ett värre samhälle, dessutom ska inte en stat ta ställning och medge att det är okej utan det ska finnas enbart som ett val som alla människor har i ett fritt samhälle. Men att det utnyttjas i lågavlönade länder för att kunna överleva är fruktansvärt..män som åker till Thailand tex. och tror att de gör dem en tjänst kan lika gärna få kuken avskuren. Ge dem pengar utan den tjänsten…DÅ hjälper man dem.

 2. Jag har en hel del som jag skulle vilja skriva om detta . Men tar det senare.

 3. Björn skriver:

  ”varje individ har rätt till sexuellt självbestämmande och integritet i varje givet ögonblick.”

  Precis!

  Vi må tycka hur som helst om saken, vad vi känner är inte relevant för vad som ska vara tillåtet. Om två människor frivilligt kommer överens om att byta pengar mot en sexuell tjänst så är det deras ensak och inget vi ska kunna förbjuda. Sexuellt självbestämmande hette det visst. När det gällde abort var det väldigt viktigt att kvinnan hade rätt till sin egen kropp, men här verkar den principen som bortblåst.

  Jag tycker inte det är världens bästa grej att sälja sex, men faktum är att jag faktiskt möjligen har rätt att ha åsikter om saken men _ingen_ rätt att _förbjuda_ folk att göra affärer där alla parter är med på fri vilja.

  Och visst finns det folk som egentligen inte vill, men som går med på det eftersom de inte ser något annat val pga sin ekonomiska situation etc, men då ska dom ha HJÄLP, inte pekpinnar och förbud som knappast driver dom att söka hjälp utan driver dom ännu längre in i mörkret.

  Att kriminalisera köp är indirekt att förbjuda och driva försäljningen under jord. Där får säljarna det ännu mer illa och lever farligare. Är det inte bra? Är det inte bättre att hjälpa snarare än att straffa?

 4. Killen skriver:

  En sexköpslag är egentligen att stifta en lag mot något som egentligen inte är fel för att komma åt något annat. Det man vill komma åt är att hjälpa personerna som far illa.

  Varför hjälper man inte dem personerna istället? Själva grejen att just köpa sex som en tjänst av någon annan är det egentligen inget som är konstigt eller egentligen olagligt med. På samma sätt som att köpa städhjälp.

  För det är 2 vuxna som bestämmer sig för någonting. Enda gången som man tycker det är heligt just för att det är sex. Men om man ska tycka att det är heligt så måste man blanda in Gud, eftersom bibeln säger att det är heligt.

  Eller är det samhället som säger att det är heligt? Vem säger det annars?

  Om man inte av någon religiös eller annan anledningen ser det som heligt, så är det en öppen naturlig grej som folk får njuta av bäst de vill utan att någon annan ska lägga sig i.

  Så därför är själva köpandet eller säljandet av en tjänst vilken som helst på denna jord inte fel. Utan det man vill åt är de som far illa av någonting. Så hjälp dem istället för att stifta lagar som ändå ingen bryr sig om.

 5. Martina skriver:

  Jag tillhör dem som betraktar sexköp som världens äldsta förtryck.

  Jag anser att det ska vara olagligt att både köpa OCH sälja sex. Nuvarande lagstiftning är ”tandlös”, otillräcklig och erkänner inte mänskliga rättigheter. Få är dessutom dömda till ansvar för sexköp under ca de 10 år som lagen har funnits.

  Jag ville visa fram diskurserna och hur oförenliga de respektive synsätten på sexköp är.

  Att en majoritet av sexsäljarna själva varit utsatta för övergrepp borde vara skäl för att lagstifta om ett förbud även för att sälja sex, men tyvärr verkar diskussionen istället fokuseras på de som påstås sälja sex frivilligt dvs minoritetens intressen gynnas framför majoritetens.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..