ANNONS

Annelies tankar om vänskap

/

Bidragen med texter om vänskap börjar trilla in till oss. Vi är så tacksamma över att ni vill dela med er av era tankar och åsikter. Först ut att publiceras är ett bidrag från vår trogna bloggbesökare Annelie Lindgren. Många av er har träffat Annelie på våra bloggträffar och hon är även den som startat Facebook-grupper i samband med dessa. Tack Annelie för ditt engagemang och din text!

Vem är egentligen ens bästa vän? Kan man ha fler bästa vänner?
Vad exakt definieras som en bästa vän?

Jag tror man mycket väl kan ha fler än bara en vän, som är ens bästa vän. I mitt fall så är det så att alla dom som är min vänner, fyller alla varsin funktion i mitt liv.

Jag har en vän som vet allt om mig, som jag vet jag kan berätta alla hemligheter för och som jag litar på håller tyst om det jag berättar.

Men är den bästa vännen även den du trivs bäst med på krogen? På landet? Att shoppa tillsammans med? Att sitta på en uteservering med en kopp kaffe och bara spana in folk som går förbi? Att gå och träna tillsammans med? Att bara sitta hemma en kväll och vara tyst tillsammans med??

Visst, det kan finnas en enda vän som kanske uppfyller allt detta, men jag tror olika vänner uppfyller ens olika behov i livet. M kanske är den som det känns lättast att lätta hjärtat för, U kanske är den som jag känner är den jag har roligast på krogen med, J kanske är den som jag skulle ta med till landet medans T kanske är den som är bäst på att hjälpa mig reda ut min trassliga dator?

Kan ens partner även vara en bästa vän? Bör man göra sin partner till sin bästa vän?

Ja, jag tycker det. Det är ju ändå den man valt att leva med, så varför kan inte partnern vara en av ens bästa vänner? Framför allt om man har haft några år tillsammans. Någon liten hemlighet kan man visst få ha för sin partner, men i det stora hela så bör man nog göra sin partner till en av sina bästa vänner.

Jag har en vän sedan 32 år tillbaka, som även om det varit tyst mellan oss i flera år i omgångar, så känns det aldrig krystat eller konstigt när man väl tar upp samtalen igen. Det är också ett kännetecken på en bästa vän. Men även min man får räknas in i den kategorin. Han har ju så att säga verkligen sett HELA mig. Och ändå finns han kvar. Ostadigt, väldigt ostadigt många gånger, men han är definitivt ingen Tiger Woods.. 😉 Och nu den 23:e juni, så har vi varit gifta i 15 år. Vi är på väg att hitta tillbaks till varandra.

Och så kan det ju vara med vänner också, framförallt om man känt varandra i en herrans massa år. Man kanske har bråkat och varit för stolt för att säga förlåt, men ändå någonstans känner man sig naken. Då får man försöka svälja stoltheten, säga förlåt och se om vänskapen finns kvar.

Att det sen kan kännas svårt att lära känna nya människor ju äldre man blir, tror jag beror på att man har samlat på sig så mycket i sitt bagage genom sin resa i livet att man kan känna det jobbigt att kanske behöva öppna sig för en ny person. Men man behöver ju inte ta till det tunga artilleriet med en gång. Man kan ta lite i taget. Som för att testa om den personen står kvar.

Sen har vi alla bekanta som finns i periferin. Dom ska man absolut inte räkna ut, det kan finnas guldkorn där. Man kanske hamnar i en kris och det visar sig att ingen av dom som man trodde var ens vänner längre finns där för att hjälpa. Då kan det hända att det dyker upp någon ur periferin som tar över rodret en stund, styr båten iland och sätter sig ner enkom för att lyssna. Hittar rätt ord, som tröstar mig där och då. Ja, då har du helt plötsligt upptäckt en ny vän, som kom att fylla en funktion i ditt liv.

Var rädd om den personen..

Jag tycker även att riktig vänskap sträcker sig längre än bara till en fysisk person. Att ni kanske tappat bort varandra, ni har slutat fylla er funktion, någon annan har fått ta över, men som ändå inte yppar ett endaste ord om dig. Det är också en vänskap.

En riktig vän ska kunna tåla att bli emotsagd, ska kunna ta att vi har olika åsikter om saker och ting. En riktig vän ska man kunna ”bråka” med, om det behövs, utan att vänskapen förstörs.

Det ska handla om ett givande och tagande. Ingen ska känna sig underlägsen den andre, för det kan aldrig bli en bra vänskap av det, tror jag. Man ska vara på lika villkor. Aldrig känna att man blir överkörd eller för den delen kör över själv.

Att behandla andra som man själv vill bli behandlad är slitna ord. Mycket slitna, men det gör dom inte mindre sanna för det.

Dom är lätta att säga. Pröva får du se, men jösses så svåra att följa.

Men ge det en chans. Du kommer inte dö för det.

Vill avsluta mitt inlägg med ett par kloka ord:
Välj dina vänner, låt inte dom välja dig.

Tack. Tack alla vänner och bekanta som finns runt mig. Tillsammans hjälper ni till att göra mitt liv fullkomligt på något sätt.

Puss..

Tack Annelie för din fina text om vänskap. Du får två biljetter till föreställningen ”Puppetry of the Penis Live” i morgon på Göta Lejon. Grattis. Vi hoppas att du och din man får en kanonkväll!

15
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00