Vänner för livet!

Vänskapsveckans första dag börjar lida mot sitt slut. Nu sitter jag, Rickard Engfors, vid tangentbordet för att dela med mig av mina tankar kring vänskap.

Bilden ovan är tagen 1998 om jag minns rätt. Det är året som jag och Maggan lärde känna varandra. Massor har hänt sedan dess. Vi har skrattat och gråtit. Vi har stöttat varandra i nöd och lust. 12 år senare är jag extremt lycklig över att fortfarande ha denna fantastiska vän i mitt liv!

Vänskap är ett ord förenat med glädje. Ett ord som innebär något livsviktigt som alla människor har rätt till i sina liv. Vad vore mitt liv utan mina vänner? Jag bloggade om ensamhet för ett tag sedan. I samband med det funderade jag länge över vänners betydelse. Jag tänkte på min bekantskapskrets och hur mina vänskapsrelationer ser ut. Att ha massor vänner har blivit synonymt med att man är populär. Det har vi intalat oss sedan vi var små. Ingen vill vara den ensamma personen som inte någon väljer att umgås med. Men om man tänker efter så är väl ändå antalet vänner man kan bocka av på sin lista inte det viktigaste?

Kvantitet går verkligen inte före kvalitet när det kommer till vänskap. Jag har hellre några få nära vänner än en massa ytliga bekantskaper om jag tvingas välja. Det valet har jag faktiskt behövt göra på senare år. Jag har alltid varit en väldigt social person och gillar att träffa nya människor. Är man öppen mot dom man träffar stiftar man snabbt nya bekantskaper. Men ju äldre jag blivit ju mer har jag valt att prioritera mina nära relationer framför de mer tillfälliga bekantskaperna.

Det är inte speciellt svårt att lära känna mig. Jag tror inte det i alla fall. Frågan är om mina vänner skulle hålla med? Antagligen inte. Vad jag menar är att det inte är svårt att lära känna mig men det innebär heller inte att det är lätt att komma mig inpå livet. Det är inte alla jag känner som jag berättar allt för villkorslöst. Jag tror ärligt talat inte heller att alla mina vänner verkligen har intresse av att ta del av hela mig. Man har ju om sanningen ska fram olika vänner till olika saker. Jag ser inget fel i det. Även mina ytliga vänner är bekantskaper som jag uppskattar. Med ytliga vänner menar jag inget negativt. Man behöver såna vänskapsrelationer också.

I mitt yrke lär jag hela tiden känna nya människor. Jag arbetar väldigt tätt ihop med mina kunder vilket gör att jag löpande adderar nya vänner i adressboken. Det är verkligen en grym arbetsförmån. Samtidigt gör mitt yrke att jag periodvis har svårt att underhålla mina existerande vänskapsrelationer. Ett bevis på riktig vänskap tycker jag är att man inte behöver höras hela tiden. Att man vet var man har varandra oavsett hur lång tid som passerar. Vänner som inte ger varandra dåligt samvete för att den ena parten inte hör av sig på ett tag är riktiga vänner. Jag behöver människor i mitt liv som inte blir sura när jag periodvis tycks ha försvunnit från jordens yta.

Jag kan stolt säga att jag vet att jag är en riktigt bra vän. Jag vet att mina närmsta vänner vet att jag finns där om dom behöver mig. Jag är extremt lojal och skulle göra vad som helst för mina bästisar. Det finns ingen skönare känsla än tryggheten som kommer med vetskapen om att bästisarna aldrig är mer än ett samtal bort. När som helst på dygnet. Hela tiden. Alltid.

  1. My skriver:

    Jag står i val och kval över vad jag ska köpa till min systerdotter i 1 års present, kläder, smycke för framtiden eller leksaker..hmmm. Maggan vad köpte du till Liv i 1-årspresent?, jag behöver den insperation jag kan få 😉
    Härlig dag ute idag, nu är det verkligen björkarnas tid här i mälardalen och man njuuuuter så efter jobbet får det bli en latte med god väns sällskap så kan jag samtidigt hedra denna vänskapsvecka 🙂
    Nej nu dags att återgå till jobbet, ha det gott allihopa 🙂

  2. Hej Rickard! Jag har kunnat skrivit mycket av det du skriver i texten förutom det med massor av vänner, för det har jag inte.:/ Jag har massor med bekanta ansikten som jag hälsar artigt på, men det är ju inte vänskap. Men det som fångar min uppmärksamhet i din text är just det med att vänner som är bra vänner är de man inte behöver höra av sig till hela tiden, utan de finns alltid kvar där ändå. Vi lever trotts allt olika liv och ibland går vägarna åt olika håll och att då inte kunna fortsätta vara vänner är för mig en gåta. Men där ser man direkt vilka som är bra vänner eller inte.

    Kram Ingela

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..