Svält och död…

Satt och läste dagens tidningar när jag åt frukost. Något obehagligt och skrämmande slog mig, jag skäms och insåg att jag börjar bli en person jag inte gillar.

För  10 år sedan så klarade jag nästan inte av att läsa tidningarna, jag mådde illa och det skar i själen av att se allt lidande. Jag drömde mardrömmar om ”barnen i den ryska skolan” jag grät när  jag såg katastrofbilder från Etiopien,och våndades över svält och elände.

Det gör jag SJÄLVKLART fortfarande! Min uppväxt har gett mig en enorm insyn i vad vi KAN göra för att hjälpa andra. Jag köper alltid Situation Stockholm, jag SMS’betalar in till alla hjälporganisationer som finns, jag stöder barncancer mm, mitt riktiga jobb är för Postkodlotteriet, där vi samlar i enorma summor för att hjälpa världen, ja du fattar.

MEN då var det högst någon katastrof om året, nu är det 10 om dagen!

Jag bläddrade  förbi död och jordbävningar imorse. Jag orkade inte läsa! Och det skrämmer mig! Jag vill inte bli härdad!

Men jag orkar inte ta till mig av allt elände… Jordbävnigar, 67 döda i tempel, jättevågor, massaker, massmord, stormar, 100 tusentals människor dör, jorden går under..

Har de fruktansvärda döds’siffrorna börjat göra våra hjärtan hårda?  Jag vill inte det! Men känslan av hopplöshet gör att jag inte orkar läsa.

Hur kommer vår framtid att bli, om våra själar fryser, och vi börjar blunda för lidandet??

Earth (Clouds)

 1. Jenny skriver:

  Empati och maktlöshet är en jobbig kombination.. Man kan ju inte rädda hela världen fast man önskar att man kunde.
  Kanske man får försöka finna tröst och tillfredsställelse i att göra det man kan för nära och kära och bidra med en slant när räkningar och det nödvändigaste är betalt.
  Jag tänker ibland att även det ”lilla” man gör av kärlek påverkar omgivningen som oxå vill hjälpa någon annan i sin tur och sedan blir det ringar på vattnet.
  Det blir ett för tungt ansvar att känna att man ska bära världens elände och orättvisor på sina axlar.
  Känn dig inte dålig för att du inte kan bära all sorg och smärta i ditt hjärta för världens folk, känn glädje och stolthet över att du bryr dig så gott du kan – du hjälper många genom ditt sätt att vara och hur du ger av dig själv och alla de som du hjälper blir i sin tur hjälpare till andra och så kommer världen att förändras. 🙂 Ha en underbar dag alla medmänniskor!

 2. för tio år sen hade vi inte det mediautbud som vi har idag. det hände säkert lika många katastrofer, men det visste inte vi. Klart det stressar oss att se saker som händer, en minut efter det har hänt, på datorn eller TV:n! Eller att läsa på en sajt att ”Om en timme kommer det en tsunami till Hawaii”! Jag tror inte vi som individer är skapade att ta in så pass mycket… Likaväl gör vi det, och när vi inte orkar längre så får vi dåligt samvete! Få inte det, tänk istället att du gör det du kan! Men det är lättare sagt än gjort…

 3. Mia skriver:

  Jag har precis lagt i från mig din bok. Den var så stark och gripande jag ville bara ta er i min famn och skydda er från allt ont. Jag är så glad och stolt över allt du har åstakommit, helt otroligt.
  Tack för att jag fick ta del av din historia
  Kram
  Lycka till i framtiden (hälsa Isak)

 4. My skriver:

  Ser inget inlägg från någon Jennifer här??

  Förrutom det så hoppas jag att alla människor åtminstone gör gott för några människor i sina liv det kommer man långt på. Hjälpa någon granne/släkting, skänka pengar, ha ett fadderbanr osv. Om alla gör lite så blir det mycket även om behovet tyvärr är oändligt mycket större än så.

 5. Zara skriver:

  Magdalena, jag är precis som du. Vill gärna hjälpa hela världen och gör mitt bästa genom att bidra osv. När tsunamin kom tog jag fruktansvärt illa vid mig och jag brukar precis som du må väldigt dåligt av bilder & repotage om eländet!
  MEN jag orkar häller inte mer, just nu i alla fall. Thaiti har jag inte orkat ta till mig. Kan verka hemskt, men ibland måste man överleva själv också. Det betyder inte att jag inte häller bryr mig, men just nu blir det för tungt!!
  Vi vet vart ditt hjärta sitter!
  Du är underbar som underhåller oss här hela dagarna!
  ha en underbar helg nu med alla vänner här!
  Önskar jag kunde vara med!!
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..