Inspelning och Kurridutt

Godmörga!

Halsen känns tjock och bihålorna bultar. Svullen och snorig.

Louie är uppe hela nätterna. Sover, vaknar, sätter sig upp, sparkar, klättrar, gnäller, somnar om. Kanske vart 30 min? Jag håller faktiskt på att bli smått tokig. Vi delar på nätterna jag och Filip. Men att inte få sova mer än två timmar i sträck håller på att ta död på mig.


Idag i samma tröjor. Han är ju en liten gris! Måste ju vara lika jobbigt för honom. Kan som inte bli arg på honom

Han får inte ro bara. Fattar inte? Känns inte som att han har ont? 


Ne nu måste jag börja rota i problemet. Försöka göra något åt det. Polyperna sa någon? Jag ska gå till botten med det här nu. Basta!


Fick ett helt säte för mig själv i mini-bussen. Nu ska jag försöka vila lite innan vi sätter igång och jobbar.

 1. När min första började förskolan var det (som förväntat) ett maraton av olika baciller. Vi var båda alltid mer eller mindre sjuka. MEN så började jag göra egen ingefärsshot i ren desperation. Och då vände det!!! Barnet får en liten skvätt i sin smoothie också! Han blev mycket friskare, men inte helt.
  Jag dricker rejält, shots är för mesar, ett halvt glas på morgonen innan något annat.
  Bonus för att kaffet landar i en gladare mage också. Kunde må lite illa av kaffet annars.

 2. En vän hade samma problem med sitt barn, det första hon fick till råd från BVC var köp Omega 3 kapslar för barn!! hon blev så besviken att hon inte blev tagen på alvar, en liten receptfri tablett, kunde det ge någon verkan?? men köpte & efter 4 dagar sov hennes son hela nätterna igenom!! en liten kapsel & problemet som varat i 1 år var över!!
  Nu vet inte jag hur små barn man kan ge Omega 3, men kolla upp det!! & googla så får du läsa om detta undermedel!! som åxå dom med ADHD blir rekommenderade att äta!! så något lugnande finns i det…

  Hoppas du läser detta 😉 för jag ser det som ett försök värt att prova <3 & ett litet pst! i Norge genomfördes ett stort test på barn med Omega 3, dom som fick det från småbarnstiden, blev smartare & duktigare i skolan! 😉

  Varm kram <3

  1. Min yngsta dotter, sov inte en hel natt under sina första 1,5 år. Hon somnade och vaknade var 20:e minut, tog 30 min att få henne att somna om, vaknade efter 20 osv. Vi försökte verkligen allt, sov i eget rum, bäcksvart, med mig, utan mig, med napp, utan napp osv osv. (Maken var vaken med henne fram till 01, jag somnade 19:00, sen bytte vi av vid 01 och han sov till 08. Hade vi inte gjort så hade vi aldrig klarat det…med 3 äldre syskon.)
   Inget hjälpte, tills jag började ge henne flytande Omega 3 från Apoteket, full dos ett par gånger om dagen. (som tur var gillade hon smaken! 🙂 ) Efter ca en vecka började hon sova, först lite längre stunder, sen med kortare uppvak. Sen testade jag att inte gå in till henne när hon vaknade till, utan öppnade dörren lite och sa ”god natt” och läte henne sedan vara. Efter ca 2 veckor sov hon hela nätter och har gjort sen dess.
   Hon var aldrig trött, full fart hela tiden, gick vid 8 månader och pratade rent vid 1,5. Full fart jämt.
   Jag fick förklarat för mig, att hennes hjärna behövde ”smörjmedel” för att kunna slappna av och det gav Omega 3.
   (Jag fick tipset av en mamma vars barn hade svår ADHD och blev lugnare av Omega 3)
   Kan vara värt att pröva, för det är ren tortyr att inte få sova!
   Det var tur att hon var barn nr 4, annars hade hon aldrig fått några syskon! 🙂

 3. Hej magdalena
  Tack för en toppenblogg! Du är fantastisk!
  Jag undrar över dina tabletter ifrån better you. Om man köper båda sorterna. Ska man då äta två av varje om dagen eller blir det då för hög dos?
  Med vänlig hälsning, Sara

 4. Brukar aldrig kommentera men vet hur jobbigt det är när man inte får sova. Har en vän som haft det jobbig med sömnen på sin lilla och efter många turer så visade det sig att halsmandlarna var orsaken. Ett tips som kan vara värt att kolla.

 5. Hej,
  Jag har skrivit det till dig förr men gört igen.
  Har ni undersökt att han inte har ”tyst reflux” med andra ord att magsyran läcker upp i matstrupen och allt blir värre när han ligger ner. Hederlig men vedervärdig halsbränna helt enkelt.
  Min son hade det och det var först på specialbvc som vi fick hjälp efter 1 års mardrömsnätter.
  Det räkte med att barnläkaren såg ner i svalget och såg att vår gosse var kraftigt inflamerad (stackars barn) så blev han medecinerad med Nexium.
  Det var som att plötsligt få ett nytt barn, men sömnstörningarna fortsatte dock ett tag till det pga att det tar ett tag för inflamationen att lägga sig.
  En del barn kan behöva operation men idag är vår pojke en frisk 2åring och behöver inte äta medecin längre.
  Tyst reflux är förövrigt tyvärr inte alla läkare som vill känna till så ibland tror jag att man måste stå på sig för att få prova nexium för att utesluta det.
  Jag är idag helt säker på att ett av mina tidigare barn hade samma problematik men då fick vi aldrig något gehör från vården.
  Hoppas det här kan leda dig en bit på vägen och att ni snart ska få några lugna nätter, jag vet att man kan bli skvatt galen att inte få sova.
  Styrkekram till dig

  1. Har tänkt samma tanke… vår son hade tyst reflux och fick operera magmunnen när han var 3 1/2 år då den aldrig växte till sig som den ska. Tyvärr lider han fortfarande av hög magsyra och behöver ta nexium varje dag. Men han blev en ny kille när vi kom i kontakt med specialist och fick rätt dos på nexium när han var ett år! Tänker på lilla L, han kräktes rätt mycket när han var lite mindre om jag minns rätt.
   Hoppas du får bra hjälp Magdalena så ni får sova på nätterna!

 6. Jag tror stenhårt på eget rum. Det måste bli lite hårt mot hårt, så han kommer över tröskeln. Ni lär få springa i början, men då ska det bara vara ”nu ska du sova gonatt gonatt” och sen gå igen. Inget trösta, böka, välling eller något. Han behöver förstå att på natten sover man och att ni faktiskt skiter i hans bökande. Klättrar han ur spjälsängen? Isåfall blir det såklart lite svårare.

  Jag minns att det var såna perioder och att det där lite hårt mot hårt faktiskt fungerade. Inte direkt såklart men till slut. Tror ungen blev uttråkad till slut, när varken mamma eller pappa gav någon uppmärksamhet till den nattliga aktiviteten (tror att det var en hel del ”släppa nappen på golvet bara för att jävlas”!!) Lite mysig dämpad nattbelysning i rummet, tyst runt omkring, nappar och gosedjur i sängen. Kanske mammas urtvättade och kroppsdoftande t-shirt som snutte?

 7. Hej,

  Jag har inte barn själv så jag vet ju inget om dessa problem, men han ni testat att ha honom sovandes i egen säng? (kanske dum fråga) sen har jag haft en nära vän som körde Wahlgrens metoden med sin yngsta, dom gav det lite tid, sen gick nätterna smärtfria… men hade det varit första barnen hade hon aldrig kunnat göra det sa hon då barnen gråter en del och man inte ska ta upp dem.

  Lycka till och hoppas att ni får bukt med det där. Kan inte vara lätt.. Usch man är ju beroende av sin sömn för att orka vara en människa på dagarna *ler*

  // Madeleine

 8. Om han sover i er säng?! Ge honom eget mörkt rum i egen säng. Se till att han äter ordentligt innan han skall lägga sig. Piper han lite under natten låt honom testa att domna om själv.

 9. Har han hudproblem och/eller förstoppningsproblematik kan det vara mjölkproteinallergi. Kolla med din bvc-sköterska!

 10. Om ni går upp vid 6.00 på morgonen och stänger dörren till sovrummet. Sen gör ni allt ni har lust men inte något ligg i soffa eller vagn. Öppna dörren till sovrummet först vid middagsluren Ca 11.00-13.00. Efter 13.00 stäng dörren igen. Gör vad ni ska hela eftermiddagen utan att ligga i vagn eller soffa. Sovdags vid 19.30. Han behöver sin sömn. Men på natten och inte på dagen. Och hur trött du än är så startar dagen tidigt.

 11. Maggan, sover han när han gruffar runt eller är han vaken? För oss hjälpte 1 sak: Eget rum.
  Han blev inte störd av oss, vi blev inte störda av honom och när han väl vaknade, ja då kilade han helt enkelt över till oss. Ellet roppade tills vi vaknade. Haha.

 12. Hej,

  Har skrivit tidigare då vi har samma problem med vår son på 11 månader. Det är ju sååååååå jobbigt! Har testat allt ovan med egen säng, eget rum, han
  Har inte ont någonstans osv osv. Inget funkar förutom att gå runt och vagga honom. (Inatt gick jag och bar honom mellan kl 02 – 04. Inte alls jobbigt med en 12kg…) Tillslut sa bvc att vet du, precis som vissa vuxna kan ha problem med sömnen, komma till ro etc kan även barn ha det. Jag tyckte det på nåt sätt var befriande. Slippa jaga skäl å lösningar å bara förlika mig med att okej han är strulig med sömnen, men har många andra bra sidor 🙂

 13. Är han aktiv på dagarna, ute i friska luften, lek i sandlådan, leker med andra barn t.e.x.? Hur orkar han om han inte sover på nätterna???

 14. Hej jag har skrivit förr till dig att söka hjälp. Det har gått över alla mänskliga gränser o man måste överleva själv. Så gör en ordentlig utredning hos en barnläkare, inte BVC så ska du se att ni får hjälp. Både du o Filip är utomordentliga o vana föräldrar o har rätt att få proffsig hjälp. Lycka till

 15. Hej Magdalena!

  Jag jobbar som BVC-sköterska och har tänkt mycket på det du skrivit.
  Jag tycker det låter väldigt klokt att låta en barnläkare undersöka er son.
  Du har fått så många goda råd och kloka tankar här i kommentarsfältet, men utan läkarundersökning är det svårt att veta vad exakt din son eventuellt kan lida av. Det kan vara reflux, nattskräck, polyper, annan magåkomma eller något helt annat.
  Han ska inte behöva ha det så här, inte ni heller. Sömnen är så viktig för hälsan och för ett barns utveckling.

  Önskar er lycka till!
  Varma kramar från Malin

 16. En liten öron, näsa hals specialist känns väl som ett hett tips för grisen;)
  Jag hajar vad du menar, att inte få sova är terror! Man blir lixom lite geggig i huvudet och sur.
  Hoppas du får vila idag, mellan tagningarna.
  <3<3<3<3<3

 17. Hej!
  Min vän hade en pojke som var likadan.
  Inga fel enligt läkaren utan bara ett annorlunda sovbehov. Lättast var att försöka acceptera​ att han sov så illa, barnet var ju inte påverkat själv. När han var 4 år så sov han hela nätterna….

 18. Förstår om du blir knäpp till slut av att inte så sova. Tänker bara på honom också, hur sjutton han orkar om han inte sover ordentligt. Inga bra tips men hoppas ni får hjälp nånstans ifrån. Kram och kämpa på.

 19. Hej! Prova en öron näsa hals läkare, det gjorde vi efter nästan 3 års sömnproblem. Vår dotter var så trång i halsen och hade en jättepolyp bakom näsan som gjorde att hon höll på att kvävas så fort hon somnade å slappnade av. Det gjorde att hon vaknade i panik och ville vara vaken. Ett par operationer senare sov både hon och vi gott. Kan vara värt att kolla upp iaf.

 20. Påminner om min sons nätter. Hans körtel i näsan var för stor så den opererades bort (kallas ibland för polyp men det är det inte). Gå till en öron näsa hals läkare och be dem kolla upp detta. Med för stor körtel blir det svårt att få luft när man ligger ner, så då vaknar de till i princip hela nätterna. Operationen gjordes på Sofiahemmet och vi är väldigt nöjda. Sonen blev sövd och operationen fick snabbt och vi fick åka hem sedan.

  1. Precis det jag tänkte skriva. Adenoid heter ”polypen” i näsan. Googla runt på ÖNH-mottagningar så ser du lätt vilken mottagning som har bra resultat för just sådana operationer. Lycka till nu Maggan

 21. Ja! Tänkte precis skriva fiskolja men det hade någon redan gjort! Min dotter sov väldigt oroligt, fick eye q då storasyster åt ( för att vi är sååå usla med att laga fiskrätter…) utav bara farten! Och då vände allt!
  Roligt att fler delar samma erfarenheter runt fiskolja! Värt att prova!
  Kram Linda

 22. Vår son höll på sådär *håll i dig* nästan oavbrutet i 3 år. Nu är han snart 4 år och sen vi fick tips av en bm om att börja med laktulos (3ml på morgonen) sover han som en stock. Kan tilläggas att han haft lite problem med hård mage till å från i alla år.
  Nu provar vi movicol jr som ska vara mer skonsam.
  Magen är ff ostabil ibland men han sover som aldrig förr. Thank you lord!

 23. Jag undrar, utan elakhet, hur det kommer sig att du ännu inte har tagit kontakt med någon som kan hjälpa?
  Du har fått miljoner tips, och på basis av det kan man ju uppsöka läkare. Om det nu är som du skriver…och inte ”lite kryddat” som du själv brukar säga.Lycka till!

  1. Klart jag har pratat med våran barnläkare. Vissa barn är bara sådana, svarar dem. Inte mycket att göra. Ska ta bort mjölk som alla skriver. Testa det. Men vad äter de istället?

   1. Du skriver att du ska testa mjölkfritt, tänk då på att ta bort allt mjölkprotein. Mjölkfri välling har enago eller Semper. Havredryck eller sojadryck kan du ersätta mjölk, mjölkfritt margarin på smörgås, vissa pålägg har mjölk i så undvik dom. Min dotter upptäckte vi allergi mot mjölkprotein tidigt via blodprov och efter det sov hon bättre. Be om att få ta blodprov med på allergi. Det kan ta upp till 6 veckor innan mjölkprotein är helt ute ur kroppen så ge inte upp för snabbt om ni testar. Lycka till.

 24. Hej; våra grannars tjej höll på sådär; var vaken jämt. I treårsåldern fick de veta att hon mjölkintolerant! När de tog bort vällingen började hon sova…. bara ett litet tips!

 25. Min dotter har alltid sovit dåligt. Det visade sig vara allergi mot mjölkprotein. Det var det enda symtomet. Hoppas ni alla får sova bättre snart iaf

 26. Hei!
  Sånn var min yngste sønn også. Sov aldri en hel natt, og vi måtte opp opp til 8 ganger hver natt for å finne nappen, eller få han til å sovne om. Et tips jeg vil dele, og som jeg tror sterkt på er et helsokostmedel som heter Efalex. Du kan gi en god matskjed pr dag, og det finnes også med sitronsmak. Prøv 12 uker og se om det ikke blir bedre. Min søster og flere andre jeg kjenner har brukt dette med suksess 🙂

 27. Hej, vet att Anna Wahlgrens 5 min metod, är mkt omdiskuterad. Men för vår son fungerade den på 3 nätter. (kommer ihåg att jag själv blev förvånad) När han var ca 6 mån, vaknade han 1ggr/tim, var inte sjuk, hungrig etc. Vi började då med 5min metoden. Gick in var 5:e minut, utan att plocka upp honom. smekte på ryggen nån minut, ej prata, gick sedan ut igen. och upprepade var 5:e minut. Efter 2-3 nätter sov han hela nätter, vi behövde ej göra omproceduren. Hörde nån som sa att alla barn vaknar 1ggr/tim, men lär sig somna om själva. Självklart ska man kolla så det inte är ngt fysiskt som orsakar sömnproblemen. Men vill bara säga att att 5min metoden funkade för oss, fast den är omtalad som olämplig. Var själv mkt skeptiskt, men den fungerade//kram

 28. Jag svarade på Sickans kommentar men den ser inte ut att komma med.
  Har också tänkt på tyst reflux. Vår son hade det då han föddes med omogen magmun som inte växte ihop som den ska göra så han fick operera magmunnen när han var tre år. När han var ett år fick vi komma till specialist som gav oss rätt dos nexium och han mådde mycket bättre. Det du kan prova för att se om det hjälper är att sätta böcker under huvudänden av spjälsängen så L sover med lätt lutning. Då kommer det sura inte upp i munnen lika lätt. Om jag minns rätt kräktes L en del när han var mindre vilket också kan tyda på reflux. Oavsett vad det är som gör att L inte sover så hoppas jag att ni finner orsaken till det så att ni alla får sova.
  En varm kram från mig till dig Magdalena. ❤️

 29. Min dotter på 1,5 år gör likadat! Hon är inte ens trött på morgonen som börjae vid 05. Hoppas du uppdaterar med tips ifall du får några bra!
  Lycka till och tack för en grymt bra blogg! Keep going 🙂

 30. Det är döden att inte få sova! Våran son var likadan, vi fick rådet att hålla honom vaken HELA dagarna, det var jättejobbigt första dagarna, fick hålla honom sysselsatt HELA tiden, fick hoppa över att åka bil eller gå barnvagspromenader för då somnade han direkt, men efter en vecka utan middagslurar sov han hela nätterna När nätterna funkade fick han börja sova middag 30 min. Sov han middag längre så var nätterna körda. Så mitt tips är att prova att ta bort all sömn dagtid men kanske bäst att utesluta att det inte är något medicint först (gluten, mjölk) Sen tror jag det är jätteviktigt med rutiner och att dagarna ser likadana ut, tråkigt för oss vuxna men barn verkar gilla rutiner

 31. Hej våran flicka sov inte på nätterna vi fick söva om henne hela nätterna, vagga i famnen osv. På ett BVC besök bröt jag ihop tillslut utav sömnbristen. Vi blev då remmiterade till en väldigt bra barnläkare som tog oss på allvar. Vi fick skriva en sömndagbok i några nätter som han sedan läste och utifrån våran beskrivning så sa han att vissa barn måste man lära att sova. Han förklarade hela sömnmönstret för oss och det stämde precis in på henne. Varje gång hon kom upp till den ytliga sömnen så vaknade hon. Vi fick i två veckors tid ge henne sömnmedel och det gjorde stor skillnad på hennes sömn. Vi pratade inte så högt om detta då för jag kände mig så hemsk som förälder att ge mitt lilla barn sömnmedel. Men idag så har jag inget problem att berätta om det skulle hjälpa någon annan.

 32. Magdalena kan det vara en adenoid? Du skriver att. Det låter tjockt och svullet. Snarkar han? Med adenoid menas att körteln bakom näsan är förstorad. Man upptäckte det på
  Min åttamånders bebis. Det kan absolut påverka sömnen. Mvh
  Semra

  1. Skulle precis skriva samma sak! Min dotter är något äldre ÖB Louie och i måndags var vi på öron,näsa och hals där de konstaterade detta och även halsmandlarna var förstorade så hon kunde få andningsuppehåll och sen skrika i ren panik och hon är alltid ”tjock” i halsen så nu blir det operation och förhoppningsvis skulle de hjälpa massor

 33. Många barn som har svårt att sova på nätterna , ligger och bökar som du beskriver , kan ha växtvärk .. pröva med alvedon innan läggdags så slappnar musklerna av bättre ..

 34. Hej, tänkte på när min son var liten, vaknade mellan 5-15 ggr varje natt, till slut när han var förkyld gick vi till en öron specialist, vätska bakom trumhinnan, opererade in rör o sen så mycket bättre.
  Måste också få säga att jag läst din blogg i en massa år nu o den e verkliken bara bäst!!!

 35. Kolla också om det kan vara vätska i öronen (bakom trumhinnan). Väldigt vanligt hos barn och lätt att åtgärda (en öronläkare sätter i rör) och sömnen brukar bli positivt påverkad.

 36. Har du testat slopa d dropparna? Min dotter sover så mycket bättre utan dom….
  Värt att testa om du ger dom!

 37. Hej!

  Med vår Otto nu 3 år har det varit på samma sätt sedan han fyllde 1. Jag är en sån där person som googlar fram allt och det visade sig vara det ”mamma-initionen” & Google kommit fram till. Vätska bakom trumhinnan, förstorade mandlar samt förstorad körtel bakom nästan ( kallas ibland polyp men är det inte). I februari i år var det dags för operation! Efter 1 1/2 års gnällande på öron/näsa/hals. Rör i öronen sattes in, mandlarna tog bort med 2/3. Från att inte ha sovit alls, hört dåligt, inte kunnat sitta still, lite hyper, sömnapnér osv osv. Är det mesta borta eller betydligt bättre!

  Din Lo verkar ha varit förkyld mycket och är då inte konstigt att det samlas vätska bakomoch varje gång han då lägger sig ner blir trycket betydligt mer kännbart.

  Kolla upp det iaf & uteslut! Kram Kajsa

 38. Min äldsta son somnade på kvällen men bökade o var orolig resten av natten. Tillslut höll vi inte ihop hemma så vi kontaktade barnkliniken. Där fick han en typ av sömnmedicin som enbart togs under två veckor. Han var då 1 1/2 år. Det hjälpte. Efter det sov han. Det är dock ett gäng år sedan. Hoppas ni får hjälp för sova behöver man. ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..