Affektanfall

AFFEKTANFALL har aldrig hört talas om det tidigare. Klart att de är det! Såklart, TACK!

Jag kommer inte använda astmasprayen nu när jag vet. Fruktansvärt otäckt… MEN ni som kan. Hur ser man skillnad på ett astmaanfall och en affekt. Tänk om de inte vaknar upp efter de svimmat. Obehagligt… 

Varför nämner det inte om det här när man ringer in till sjukhuset?

Berätta gärna, nyfiken! Tänk att jag har 5 barn men aldrig varit med om det här tidigare

 1. Min dotter hade effektkramp när hon var liten. Läkaren talade om då att ofta envisa små rackare som får det. Hon kunde sitta kundvagnen som 2-åring och fick hon då inte riva eller få det som var på hyllan kunde hon vråla tills hon tuppade av och hon vaknade alltid till med ett djupt andetag. Behöver jag säga att man fick många konstiga blickar av övriga kunder när man var helt kolugn och inte gav henne uppmärksamhet för det mer än att man såklart så till att hon inte skadade sig. Vi fick det råder att inte göra ”affär” för de klipska små rackarna är inte dumma och kan lätt sätta det i system om det ”betalar” sig. Hon hade sitt sista i 4-5 års åldern. KRAM <3

 2. Min första son hade affektkramp. Började vid 10 månader och höll i sig med sista anfallet vid 4,5 år. Hände bara när han var med mig eller pappan. Aldrig på förskolan. Tror att de har närmre till känslor med föräldrarna – de blir argare och ledsnare. Kändes faktist varje gång som han inte skulle börja andas men bara krampen släppte så kom han tillbaka. Alltid äldst ledsen och trött efteråt så gosa då. Det längsta andningsuppehållet var nog 30 SEK. Lärde mig att avleda så att han inte alltid fick anfall om han blev väldigt arg eller ledsen genom att blåsa i ansiktet eller lyfta upp honom snabbt i luften så att han fick ”ilningar”magen. Beror tydligen på att det blir för mycket känslor för barnet så de stänger av. Lycka till med Louie ❤

 3. Min första son hade affektkramp. Började vid 10 månader och höll i sig med sista anfallet vid 4,5 år. Hände bara när han var med mig elloer pappan. Aldrig på förskolan. Tror att de har närmre till känslor med föräldrarna – de blir argare och ledsnare. Kändes faktist varje gång som han inte skulle börja andas men bara krampen släppte så kom han tillbaka. Alltid äldst ledsen och trött efteråt så gosa då. Det längsta andningsuppehållet var nog 30 SEK. Lärde mig att avleda så att han inte alltid fick anfall om han blev väldigt arg eller ledsen genom att blåsa i ansiktet eller lyfta upp honom snabbt i luften så att han fick ”ilningar”magen. Beror tydligen på att det blir för mycket känslor för barnet så de stänger av. Lycka till med Louie ❤

 4. Min son hade affektanfall från 7 månaders ålder till dryga 1.5 året…fruktansvärt! Jag brukade lyfta upp honom och blåsa ganska kraftigt på honom, mot mun och näsa och ofta var det nästan som att han ”hickade” till och började andas igen. Jag fick veta av min barnläkare att det inte alls var ovanligt att barn med affektanfall även kan svimma (hjälp!) och att det inte är farligt (dubbel-hjälp!) Med affektanfallen upplevde jag också som att han inte hade riktig kraft i lungorna när han hostade…Han utvecklade efter det förkylningsastma men som har börjat klinga av nu mot 3 års åldern. Värsta perioderna var just vid trotskurvorna….när han vart riktigt arg eller riktigt ledsen, tex. ramlade och slog sig. Hade heller aldrig hört talas om det, viktigt att dom som passar honom och förskolan vet om det så de vet vad/hur de ska reagera. Tack för en såååå fantastisk blogg.

 5. Min son hade affektanfall från 7 månaders ålder till dryga 1.5 året…fruktansvärt! Jag brukade lyfta upp honom och blåsa ganska kraftigt på honom, mot mun och näsa och ofta var det nästan som att han ”hickade” till och började andas igen. Jag fick veta av min barnläkare att det inte alls var ovanligt att barn med affektanfall även kan svimma (hjälp!) och att det inte är farligt (dubbel-hjälp!) Med affektanfallen upplevde jag också som att han inte hade riktig kraft i lungorna när han hostade…Han utvecklade efter det förkylningsastma men som har börjat klinga av nu mot 3 års åldern. Värsta perioderna var just vid trotskurvorna….när han vart riktigt arg eller riktigt ledsen, tex. ramlade och slog sig. Hade heller aldrig hört talas om det, viktigt att dom som passar honom och förskolan vet om det så de vet vad/hur de ska reagera. Tack för en såååå fantastisk blogg.

 6. Jag har ett barn som haft affektkramper (dock aldrig på natten) och ett som har förkylningsastma. Väldigt olika förlopp, iallafall hos mina barn. Affektkramp uppstår snabbt, men går också över snabbt. Kom när han blev riktigt upprörd, arg, slog sig liknande. Alltså stora starka känslor som gjorde att det låste sig. Om han var kissnödig så kunde han kissa på sig eftersom han inte kunde kontrollera kroppen. Växte bort vid 4-5 år ungefär men var som värst runt 2-3. Läskigt men ofarligt och man lär sig hantera det.

  Barnet med förkylningsastma vaknar på baren med liksom stånkig/stönig andning där det är utandningen som är tung, typ andas in, tar en lång paus och sen jobbigt att andas ut. Han blir orolig men mer gnällig än skrikig, brukar ge honom luftrörsvidgande och bulla upp mer kuddar och sova med honom i famnen så han andas bättre och blir lugnad av närheten.

  Tycker det var lite konstigt att de sa att det var astma då jag tycker det låter som ett typiskt affekt-anfall (som ju är ganska vanligt), antagligen orsakat av en läskig dröm eller liknande.

 7. Min dotter hade också det fram tills ca 2 års ålder. Första gången var man såklart livrädd o ilade till sjukhus, dom undersökte henne o fick träffa en neurolog för att utesluta att det var något annat än just affektkramp. Rådet vi fick, ge henne inte någon som helst ummärksamhet när anfallen kommer, bara se till att hon är säker så hon inte slår sig, men i övrigt helt ignorera. Uppmärksammas anfallen lär dom sig snabbt att utnyttja det för att få sin vilja igenom. Första gångerna var ursvåra att försöka låta bli att kasta sig fram o trösta o fixa, men sen vande man sig, hon försökte o försökte men när vi inte gav med oss så slutade till sist anfallen när hon ändå inte fick ut nåt av det. kram o lycka till

 8. Min son hade också affektkramp när han var liten. Mycket obehagligt. 🙁 Han fick det när han blev plötsligt rädd av/för något. Bla när en katt skrämde honom, när han trillade nerför en trappa och även en stol. Han hann inte bli ledsen utan tuppade ”bara” av. Läskigt men skönt när vi efter första gången visste vad det var.
  Tack för en fantastisk blogg. ❤️

 9. Min dotter fick liknande anfall när hon var två mån. gammal. Riktigt otäckt.
  Hon gjorde EEG men inget fel. Läkaren på Huddinge visste inte vad det berodde på.
  Sedan kom vi själva på det. Laktos o Mjölkproteinintolerans. O så följde vi upp det med en bra barnläkare. Hon hade även förkylningsastma och fick inhalera kortison o fick hon en förkylning satte den i flera veckor. Nu är det några år sedan och det blev bättre.
  Hälsningar Susanne

 10. Affektkramp hade min äldsta dotter tills hon var ca 3-4 år. Som de andra skriver så är det en grej barn med stark vilja driver med för att få som dom vill..viktigt att inte ge efter men klok som du är så vet du det jag brukade blåsa henne lite hårt i ansiktet,helst i munnen för då måste dom dra in andan och kramlen går fortare över lycka till

 11. Jag skulle säga, försök att avleda, men vad vet jag mitt gamla fnask! Han känns lite för liten att ignorera, även om det inte ska ”uppmärksammas” för mycket. Går det att sätta på en film, eller ge honom en rolig leksak, hoppa i badet med honom-vad som för att bryta tvärt så skulle jag prova det!
  Lätt att säga när man inte står där själv med en blå unge som tuppar, men du kommer hitta ditt sätt.
  Den du med smör på, han kommer hålla dig evigt ung, pigg och rask:)
  <3<3<3<3<3

 12. Vid astmaanfall får dom svårt att framförallt få ut luften. Vid affektanfall som kommer vid arga gråtattacker, slutar dom andas helt, blir lite blåa om läpparna och kan till och med tuppa av.
  Avled anfallet genom att antingen blåsa till eller skvätta kallt vatten i ansikten. Det brukar kunna rycka dom ur anfallet. Det är helt ofarligt och går över efter ett par år 🙂

 13. Hej Maggan!
  Tänkte bara höra..läste i något inlägg att ditt hår växt så mycket och det syns ju 🙂 Är det av dom vanliga boosttabletterna eller den nya sorten? Äter den gamla men tänkte testa den nya om det är av den.. 🙂

  Mvh
  Jessica

 14. Hej! Har tre barn varav de två äldsta har haft affektanfall. Vi fick tips att blåsa försiktigt när dom tuppar av,vilket båda har gjort varje gång. Nr 3 är 9mån…misstänker att även hon kommer att få det om några månader. Med barn n2 försvann det först efter hon fyllt 4år!! Nr 1 var drygt 2år när han hade sista…riktigt otäckt men ofarligt!

  Stor Kram

 15. Min lillasyster fick också affektanfall när hon var liten, Minst av sju syskon fick hon mycket uppmärksamhet och när hon inte fick som hon ville skrek hon så hon tuppade av och blev blå om läpparna. Hon vaknade snabbt till med en djup suck. Och hon var verkligen mycket envis av sig.

 16. Jag hade affektanfall nar jag var liten och min dotter hade ocksa det fran ca 1 ars alder. Det forsvann for oss bada nar vi var I skol aldern runt 6 ar. Anfallen hande oftast nar vi blev arga och inte fick som vi ville. Konstigt nog och som tur var fick hon inga anfall pa dagis utan alltid bara med mig. Nar det hander brukar jag halla henne och bara forsoka lugna ner henne och efter nagra minuter blir det battre. Ibland om du ar nara marker du att hon ska fa ett anfall da min dotter blev stel I kroppen innan hon svimmade. Hon ar 10 ar nu och inga anfall sen 5 ars aldern.

 17. Jag visste inte att det heter så, men jag hade samma som liten. Minns speciellt en gång då jag och min äldre syster blev osams om något och jag uppenbarligen skrek till jag tuppade av. Vaknade när hon försökte dra mig åt sidan då jag tuppat av mitt i vägen

 18. Hej Maggan!
  Har en fråga.. Läste i ett tidigare inlägg att ditt hår växt mycket och det syns ju 🙂 Är det av dom nya boosttabletterna? Eller dom gamla? Äter dom gamla men tänkte testa dom nya om det beror på dom ..:)
  Jessica

 19. Min son är två år, han fick sin första affektkramp när han var 1 år. På honom märker vi väldigt ofta att det är sammankopplat med att han ”måste” göra saker när han är väldigt väldigt trött, ex borsta tänderna på kvällen, eller ”bara” byta blöjan innan middagsvilan. Han skriker, tar inget nytt andetag utan blir blå-lila, sen bågnar liksom kroppen och rycker till innan han kommer tillbaka igen. Obehagligt, men enligt de läkare vi träffar ska man leva på precis som vanligt och inte välja att undvika saker av rädsla för en kramp. I perioder får han ofta, sen kan det helt plötsligt ta månader innan det händer.

 20. Bara när han sover eller också när han är vaken?
  Anfallen kommer ihop med känslomässiga händelser och då är han väl vaken, tex tänker jag lite på att han bits och det kan inte enbart skyllas på hans nya miljö/vardag på förskola. När han sover är det svårt att avfärda astma men den medicinen gör ofta barnen speedade, darriga mm. Jag tycker ni ska söka läkare och anteckna gärna när/var och matintag anfall/andnöd kommer.

 21. Affektanfall är vanligt på småbarn, hur i hela friden kunde du få astmamedicin ??? Där ser man vad dessa appar kan ställa till det. Sök hellre en ”levande” doktor som kan undersöka pojken.
  Du anar inte så många anmälningar dessa appar fått, p.g av feldiagnoseringar och fel medicin.

 22. Det undrade jag också när våran yngsta var runt året. På förskolan var det EN fröken som visste vad det var. Och på alla dessa år måste det passerat ett antal barn med affektanfall/kramper. Så bra att du nämner det i bloggen. Det är ju inte jättevanligt, men kan säkert stilla något föräldrahjärta där ute.

 23. Syrrans unge hade så blev blå och tuppade av om han grinade för mycket typ när han blev arg så otäckt men tydligen ofarligt, konstigt att läkaren skrev ut astmamediciner utan undersökning klantigt Fråga vi ska bila ut i Europa den 19-20/5 vilka hyrde ni hus av har kollat på en massa olika, hjälp

 24. Jag har 2 barn av 4 som har affektanfall. Den första gossen är dessutom hjärtebarn (föddes med hjärtfel) så på honom gjordes en lite mer nogrann utredning men visade inte på något alvarligt. Vi fick du lära oss att det är helt ofarligt och att man som förälder inte ska hetsa upp sig när det händer. Det är ju som sagt lättare än gjort men vi hittade tillslut ett lugn men höll ändå alltid om och pratade lugnt. Ibland hjälpte det att blåsa lite lätt i ansiktet för att avleda anfallet.
  Nu med nr 2 så agerar vi i stort sett lika behåller lugnet, blåser, skyddar mot fallskador och håller om.
  Båda dessa gossar är extremt viljestarka och trötthet brukar även bidra till ökad frekvens.
  Astma går att höra om andningen är ansträngd på utandningen. Affektanfallet visar sig mer av att barnet helt håller andan och därefter svimmar av en kort stund.
  Men hur ofarligt det än må vara så är det varje gång en hemsk upplevelse att se sitt barn sluta andas, ändra färg och svimma av. Det hinner gå många otäcka tankar genom huvudet även om det handlar om korta sekunder, så även om man håller ett lugn utåt så är hela insidan i uppror.
  Hoppas du trots allt kan känna något slags lugn med att få ökad kunskap. En sak vi har varit noga med är att informera förskolan och oftast sitter dem på erfarenhet och kan komma med tips.
  Allt gott till dig
  Från en 4 barns mamma

 25. Vi hade två barn med affekt. Första fick tre anfall, under ett år. Andra fick bara ett. Obehagligt första, men sen lugnt. Fick direkt svar av bästa väninnan som är akutskötare. Sen fick första barnet barn epilepsi, var medvetslös tre gr o krampade. Medicin o numera bortväxt (ta i trä). Två dygn misstänkte läkarna tumör på hjärnan. Hon var åtta år. Tackade Gud för diagnos epilepsi. Om nån fattar vad jag menar. Affektkramp småsaker mot vad kunde vara, även om obehagligt. Inga men o inga skador. Än så länge tacksam att inte behövt uppleva nåt värre.

 26. Min mittendotter hade detta. Blir mörkrädd när jag ser att läkare gett rådet att inte bry sej!? Jag fick ångest varje gång hon fick en kramp, dessutom kom dom ofta om hon råkade bita sej i tungan då hon åt, vilket ledde till att hon drog ner mat i halsen. Otaliga gånger har jag i panik stått och skakat henne upp och ner för att få ut mat som fastnat iom krampen.
  Flera gånger hann jag tänka att nu är det kört, men så lossnade biten, och krampen.

  Jag skulle aldrig ignorera när mitt barn blir blå av kramp!

  För oss växte det bort när hon närmade sej 3-4 år nånting. Vi far på flera EEG där dom kollade hjärnverksamheten, men allt var ok.

 27. Mitt barn har haft.
  Växer bort o han har inte haft något sen han var ca 2-3 år.
  Bra om man kan undvika att ta upp barnet i famnen när de blir hysteriskt ledsna, stå bara nära.
  Om/när han svimmar ska man bara försöka hålla luftvägar fria.

 28. Hej Magdalena
  Jag hade försenade affektkramper när jag var liten. Jag var ca 4år när de började och ca 7nör jag hade det sista. Det var bara när min mamma eller min ena moster var med. Anledningen tros vara för att jag litade mest och var tryggast med dem. Jag svimmade när jag blev rädd eller superarg. Sista gången kommer jag ihåg och det var när jag stegrade med cykeln och insåg att jag inte hade balans. Så det slutade med att jag kraschade. Hann svimma innan jag kraschade. Blev ordentligt undersökt med EKG samt EEG men det hittade inget ”fel” såsom epilepsi. Diagnosen blev försenade affektkramper då jag passerat den normala affektåldern. Rådet mamma fick var att prata lugnt och klappa/smeka mig på huvudet samtidigt. Så ta upp det med BVC och fråga om det kan vara affektkramper. Lycka till. Älskar att läsa din blogg. Du verkar vara härlig!

 29. Affektanfall inträffar nog inte under sömn..det föranleds av affekt.
  Be en doktor utreda, han har ju sömnstörning också, kanske har han apné under natten och det är därför han vaknar tidigt/ofta. Kan vara öron, polyp eller annat men bör nog utredas av läkare.

 30. Mitt första barn som idag är 10 år hamnade i affekt första gången när hon var 8 månader….. så otroligt läskigt jag visste ju inte vad det var. Svimmade av några sekunder vaknade upp disorientersd och trött….. vi sökte läkarvård. Tyvärr återupprepades affekterna i tid och otid upphörde när hon var fyra. Fick förklarat för mig att det inte är farligt hon vaknade alltid till drsbbar barn som inte kan konyrollera sina känslor är envisa, svårt att ta ett nej, ett rikt känsloliv mm. Fy fan en riktigt tuff tid fast det inte var farligt. Kram

 31. Hej Magdalena.
  Vår minsta fick också affektanfall som liten, när hon skulle lägga sig för att hon blev så otroligt upprörd och arg. Gud för skrämmande det var! Det är på gränsen ibland även idag (men hon hittar andan i sista sekund, eller så blåser vi i ansiktet) och hon är 4,5år.
  Jag kan inte säga hur man märker skillnad på astma och affekt, men vår lilla har förkylningsastma ”bara”. Jag visste inte ens att man kunde svimma av astma…

  Hur sker förloppet för honom? Hur lång tid och hur mår han efter?

 32. Ja är idag 52 år och jag hade det som liten, . Mamma och pappa var såklart chockade men alltid när jag grät så bara blev jag tyst och hängde som en disktrasa över axeln, pappa pratar alltid om det 🙂 och beror inte alls på att barnet är temperamentsfull, jag var en tyst liten mus i övriga fall 🙂 Kram

 33. Min äldsta son hade affektanfall men även affektkramp, började vid 8-9 månaders ålder och höll insåg tills han va ca 6 men slår han sig ordentligt idag och är trött samtidigt kan han fortfarande se ut som han ska få ett anfall….Chippar efter luft blir blå och stel, ögonen har panik men idag kan man säga till honom att han måste andas och då brukar de släppa (han är 8 nu)
  Han fick sina anfall när han var trött, hungrig eller stressad och de samtidigt hände något som gick emot hans vilja eller han fick ont.
  Vissa perioder kunde han ha 3-4 anfall om dagen, då ofta någon med kramp efter. Han blev oftast väldigt trött efter ett anfall så man fick kämpa för att hålla han vaken, de slipper ju nu du som har anfallen på natten. Men låter konstigt tycker jag med att få anfallen på natten, tänker vad som utlöser dom, drömmar som gör honom upprörd…? Låter fruktansvärt ialf, de ljudet från när dom slutar få luft är hemskt å jag kan inte föreställa mig hur de känns att vakna till de mitt i natten!!!
  Försök bara ta de lugnt så löser dom de rätt bra själva. Vi har fått göra alla tester som finns varför vår son hade de men de ända man kunde komma fram till att han hade dåliga järndepåer och fick äta järntillskott, minskade en aning av de faktiskt.
  Lycka till, du är en fantastisk mamma!

 34. Hej fina!!

  Min dotter fick sitt första affektanfall när hon var 1 år. Hon ramla ner fr soffan i en volt. Antagligen blev hon så rädd och det var vad som utlöste första anfallet/ krampen. Jag trodde på riktigt att hon var på väg bort från mig. När jag plockade upp henne fr golvet stod ögonen ut som pingisbollar, kroppen var böjd i en båge bakåt av kramp. Sen säckade hon bara i hop. Blev helt lealös och det kändes som hon hade slutat andas. Hon var borta en evighet. Men hon började andas efter säkert bara några sekunder. Men var okontaktbar säkert 15 min… det var ambulans personalen som fick henne att vakna till. Antagligen var hon helt slut av anfallet.Detta var början. Massa utredningar och anfall senare så sa man affektkramp.

  Hon hade ett 30 tal anfall innan det började avta och till slut växte bort. Anfallen kom när hon blev ledsen, arg, slog sig eller väldigt upprörd. Man gick som på nålar….

  De säger att det är ofarligt. Läkarna alltså. Att de berodde på”omognad” i hjärnan och att det skulle växa bort. Men om hjärnan är utan syre och kroppen krampar, det kan väl aldrig vara bra?

  Jag försökte hitta en egen strategi. Att bara vara lugn, ge värme och prata lugnt till henne vid anfallen. Då blev de mycket kortare.

  Massa kramar till er! ❤️

 35. ”Tack o lov” är du också mänsklig och har kalkonhals och bulldogskinder!! Men såå jädra snygg ändå!!

 36. Vår dotter hade affektanfall när hon var bebis fram till hon blev ca 1 år. Kunde tuppa av om hon ramlade eller blev arg för hon inte fick ha en sak. Vi hade kanske 5 anfall. Mycket otäckt och hon såg helt oförstående ut när hon kvicknade till och vi stod helt skräckslagna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..