Hosta knölar och promenad

Jag har tre tjälknölar i ugnen. Fransyskor? Har bara gjort det på älg tidigare. Flipp eller flopp. I 12 timmar har den varit i ugn. Har ingen termometer, så jag måste gå på känsla. Sen lägger jag dem i saltvatten. Olika storlekar. Någon större och två mindre. Tips?
Kl är 06, Louie har varit orolig inatt. Småfebrig i ca två veckor. Hostat, ont i halsen. Hostan har blivit värre (inte på dagarna, utan under de tre senaste nätterna) Det blir som en kvävningseffekt. Han tappar andan, och spyr. Rädd att det kan vara kikhosta? Vi har ju varit hos läkaren, han äter penicillin. Han är genomcheckad. 

MEN någon skrev när jag googlade inatt att man måste ta halsprover? Blir det samma OTÄCKA kvävningshosta inatt så åker jag in. Usch man ska inte googla. Faan vad orolig man ska vara hela tiden för sina barn. 

Give me a small break pleeeease


Frisk luft är bra. En promenad på stan och en kaffe på ett mysigt fik igår.

Thai-japansk lunch på en nyöppnad resturangen någon av er rekommenderade på Hamngatan.

Lyxdag!


Storhandlat, ikväll kommer Larssonklanen hit på middag. Knytkalas. Hoppas mina knöla blir ok, annars får jag väl springa till Max och köpa hamburgare. Det lär väl inte finns något som är öppet idag?

Vad gör du i påsk? 

 1. Tjälknöl på fransyska är vansinnigt gott, när jag har gjort många så la vi dom i separata påsar. Eftersom att liten är risig tycker jag att du ska sätta timer på hur länge de ska ligga och gosa i saltlagen. Vi gjorde inte det en gång när kidsen var små, och vi satt på VC.. Knölen glömdes i påsen i typ bara 7 timmar och den gick inte att äta.

  Glad Påsk!

 2. Käkar halstabletter å skålar i cocillana. Nu när jag vakna vräker snön ner 🙁 Hoppas på påskmiddag hos svärmor imorgon. Men sommardäcken är på, så håller tummarna att vägaarna är fina till dess…

 3. Husmorstips mot hosta för natten: dela en lök och lägg i en skål. Häll hett vatten över löken och ställ skålen under sängen.

  1. Låter ju galet men det här funkar faktiskt för oss! Gör det ofta till en nu 15 månaders. Och honung kan hjälpa en del (OBS ej på barn under 1år).

   Krya på lillskrutten!

 4. Hej jag har också en liten klump hemma på 15 månader som varit rövförkyld i två veckor. Hostar ibland tills han spyr han med. Tror det är för han sväljer så jäkla mycket snor/slem. Men jag brukar öppna fönstret och stå med honom där en liten stund så får han frisk okuft i lungorna och efter det somnar han lätt och hostar inte så mycket. Kan ju funka för louie också?

 5. Usch vad jobbigt med hans hosta. Min son hade jätteproblem när han var liten. Segt slem som satte sig och han kämpade för att hosta och spy upp det. Fick till slut medicin att inhalera hemma och då blev det bättre. Så det kan ju vara något sånt Lo behöver.

  Idag blir det jobb med världens goaste brukare och helgen ledig.
  Hoppas knölen blir bra och ni får en mysig påsk.

  Kram Mia

 6. Glad påsk! Min son (samma ålder som L) fick sån helveteshosta i januari, samma som du beskriver. Gav varmt honungsvatten under dagarna för att tunna ut slemmet, sen fick jag faktiskt hostmedicin utskrivet till natten tillslut, en med lite action i. Först då fick han, efter tre veckors kaos, lite ro och sömn..

 7. Jag har slutat googla helt. Jag fick spatt, blev så superstressad av alla konstiga saker och skrämmande saker som jag läste. Mår mycket bättre idag, litar på min magkänsla, går till läkaren, sjukgymnasten eller vad det nu är jag har problem med och jag har aldrig haft fel och jag slipper bli så sjukt uppskrämd. Det går mycket förkylningar just nu, min man och dotter har varit jättedålig och även om det värsta gått över så sitter det kvar i bröstet. Jag har inte fått lika mycket som dem, men min andning har blivit påverkad. Vi är alla olika, min dotter blir alltid sjukast av oss alla sen min man sen sonen och sist jag.
  Gå på hans mående, är han pigg och glad och i övrigt så är det ingen fara. Har han hosta som låter som en skällande hund? Kan vara falsk krupp, hade min dotter ofta som liten. Man hostar mer på natten, hosta kan sitta i och vara skitjobbigt, men inte farligt. Ta hand om dig!

 8. Finaste maggan!! Så jobbigt med oro när barnen inte mår bra. Å den där google kan göra även en erfaren sjuksköterska till den värsta hypokondrikern. Om Lo har följt vaccinationsprogrammet är han vaccinerad mot kilhosta så jag tror inte det är ngn fara. (kikhosta låter väldigt speciellt) Tyvärr kan hosta sitta i länge både hos stora å små. Följ de tips du fått innan. Önskar dig å de dina en härlig påsk. Krams maria

  1. Man har ju inte 100% skydd fast man vaccinerat sig. Har träffat några barn med kikhosta men det blir en mildare form 🙂

  2. Då borde du veta att vaccinet inte skyddar 100%!! Mina barn fick det och var vaccinerade. Enl smittskyddsöverläkaren skyddar det till 70%.

 9. Går utmärkt att göra på fransyska ! Tänk bara på att de som är mindre inte får ligga i saltlagen lika länge som de stora . Det blir så gott och mört när man gör på detta sätt ! Smakilg spis och Glad Påsk
  Kram

 10. Hoppas knölarna smakar bra och att ni får en trevlig kväll!(trots oro för bebis)…

  Min dotter fick kikhosta när hon var 3 månader, och tog sej ur det bra, fast fick hjälp på sjukhus med syrgas)inlagd).

  Hostan BLIR sämre på natten med kikningar, dagarna är bättre, så blir det sämre inatt tycker jag absolut att ni ska kolla.
  Det är väldigt smittsamt!
  Jag är född i slutet på 70-talet då de tillfälligtvis tog bort kikhostvaccinet, så även jag fick kikhosta.

  Kram

 11. Nämen ska det aldrig vända för er? Men av egen erfarenhet så brukar de som drabbats av massa saker redan från ung ålder drabbas av tametusan allt. Det slutar aldrig dyka upp saker. Och du har ju upplevt massa tråkigheter och har gjort dig stark för en ”vanlig” hade inte orkat med. Hopas du förstår hur jag menar och att ingen tar illa upp. ❤️

  Glad Påsk till er!

 12. Kryapådighälsning till lilleman!
  Har era butiker stängt i påsk? Jag bor i en liten kommun, ca 13000 invånare, ändå har vi två!stora köpcenter med det mesta man kan tänkas behöva som har öppet HEELA PÅSKEN 08.00-22.00, vi bor nära norska gränsen, beror nog på det, dom tänker på norskarnas köpkraft, annars hade det nog varit stängt?
  Jaja hursom, önskar dig och familjen en GLAD PÅSK, ta hand om varandra,

 13. När min lilla blir hostig så lägger jag en delad lök i en skål, slår på kokande vatten sen får skålen ligga under sängen över natten.

  När jag fick detta råd trodde jag inte på det, men tro på fan att de funkar!! Luktar dock urk..

 14. Det kan vara förkylningsastma han har. Vår son har inte fått det 100% konstaterat, men medicineras som om han har det. Ventoline, flytande, morgon och kväll. Och när det behövs får han också andas in mindre doser med inhalator.

  Symptomen är just hosta vid förkylning. Luftvägarna är trånga och han kan inte hosta upp slem utan att han får luftrörsvidgande. Riktigt obehagligt, men medicinerna hjälper.

  Krya på dig Louie!

  1. Jag tänkte samma som dig, förkylningsastma (nu heter det ju inte så längre, menmen :)). Det finns ju en hel del olika mediciner mot astman, seretide/fluitide/airomir osv. För mina barn har nätterna oftast varit värst men får de astmamedicin och ibland nässpray så öppnad det ju upp. Sen hjälper vi även till med näs-frida liknande innan läggdags.

   Ett helt litet projekt! Hoppas ni får bra hjälp och kryar på er ❤️

 15. Jag minns att du en annan gång gjorde saltlagen på rödvin, vitlök m.m. Vilket jag härmade här på en hjort…
  Googlade bara, blev sjukt gott!

 16. Tjälknöl på fransyska funkar jättebra! Det har vi gjort flera ggr. Blev bjuden på tjälknöl en gång där man hällt marinad över köttet efter att det var uppskuret och upplagt, det var med olika örter. Jäklar va gott det var Kanske finns att googla ( recept är bra att googla! inte sjukdomar….. Jag är likadan, man blir ju helt galen av oro när man läser )
  Glad Påsk till er alla från Värmland

 17. Låter som att Louie har förkylningsastma. Typiskt med hosta som förvärras just på nätterna, han behöver säkert luftrörsvidgande och kanske ev en steroid för att inflammationen i luftrören ska läkas.

  Krya på sig!!

 18. Jag gjorde tjälknöl på älgfransyska härom dagen och den blev jätte god! I ugnen nästan fjorton timmar eftersom den var rätt stor och sen i en lag på salt, vatten och en gnutta socker där den fick ligga säkert sex timmar! Det yttersta vart lite salt men sedan längre in vart den alldeles utmärkt. Ugnen hade jag på ca 75-80 grader! Åt med rotfruktsgratäng eller för min del blomkålsmos! Vi fick äta till middag flera dagar eftersom vi bara är två men det gick alldeles utmärkt!

 19. Små barn kan ju få infektion på infektion tyvärr… Min dotter hade sån hosta från att hon var bäbis, och hon hostade också så hon kräktes. Det visade sig vara astma! Infektionen i luftrören hinner inte läka ut mellan förkylningarna och då blir det så. Hon är nu 12 år och har medicinerat för sin astma sen hon var runt 1 år. Det kan nog vara värt att fråga en läkare och kanske pröva med inhalationsmedicin och se om det hjälper? Kom bara ihåg att medicinera även när han inte är förkyld, annars sitter den där infektionen kvar.

 20. Hej, tjälknöl blir bra på det mesta tycker jag. Tips: gärna soja, vitlök, peppar, rosmarin, timjan etc i lagen. Blir mkt gott! Önskar dig en fin påsk med familj o vänner! Mvh Annika

 21. Åh vill gärna höra hur tjälknölen blev sen. Har velat provat att göra det men inte vågat. Rädd för att det inte blir gott.

 22. Godare på fransyska än älg tycker jag Jag har det jag har i lagen typ lagerblad rosmarin Ähh släng i allt gött, om du vet vikten är det bara att googla tiden, lycka till ååååh GLAD PÅSK fina

 23. Godare på fransyska än älg tycker jag Jag har det jag har i lagen typ lagerblad rosmarin Ähh släng i allt gött, om du vet vikten är det bara att googla tiden, lycka till ååååh GLAD PÅSK fina

 24. När vår som var i Los ålder och nåt år till så hade han också problem med sån hosta. Till och med så att erfarna med barn reagerade. Han fick penicillin, hostmedicin, ventolin och alla möjliga astmamediciner / masker att andas i. Ingenting hjälpte och de fortsatte slänga på oss medicin. Vi slutade ge han allt eftersom det ändå inte hjälpte och bara försökte underlätta. Till slut växte det bort.

 25. Mysigt med knytkalas. Dina knölar blir säkert bra 🙂
  Vi hade knytis hos min mamma igår. Jag gjorde en räkcheescake, gott!
  Idag ska vi hem till korvis farmor och farfar på mat. Resten av helgen är oplanerad! Sköööönt.

  Ha en fin helg. Kram och kärlek <3
  Hoppas att lilla Louie kryar på sig!

 26. Jobbigt med så små med sådan hosta, man känner sig så maktlös … men som du säger, gå och kolla upp om det inte blir bättre .
  Håller tummen att dina ”knölar” blir bra … annars är Max ett bra alternativ … har själv en galen historia ang något liknande, men det tar jag inte här … kommer bara bli arg och stortjuta
  Trevlig påsk till er alla

 27. Våra barn har också haft stora problem med hosta. Äntligen har vi fått hjälp och det har blivit bättre.
  Tjejen på 18 månader har fått en inhalator med medicin. Fråga om dem. De är superbra. Kan tas för långvarig hosta/ förkylningsastma och för att underlätta deras andning vid hostattacker. Mailar gärna namnen på dem.
  Kram och krya ❤️

 28. Skulle även jag gissa på att han kanske har förkylningsastma. Det har vår son. Kolla upp det med en barnläkare så att han får korrekt medicin om det är just detta.

 29. Hej jag har sagt det förut o säger det igen. Du är fantastisk ! på riktigt! Kan vi inte bara byta ut merparten av människor mot sådana som du. deal?

 30. När du kokar saltlagen till knölarna… skiva med vitlökar, 3chilifrukt och rejält med timjan och rosmarinkvistar… blir kanongott…

 31. Jag jobbar natt hela påsken. För pengarnas skull. De behövs verkligen just nu.
  Men i morgon ska vi hem till syrran för att käka lite mat, godis och mysa innan jobbet. Mamma kommer också, ännu mysigare. Blir ingen rolig påsk men jobbar ihop lite pengar nu så jag kan vara ledig 2 extra veckor i sommar, det är det värt tycker jag.
  Ha en fin påsk nu fina du! Glöm inte att du är underbar! ❤️

 32. Min dotter hade liknande hosta och hostade tills hon kräktes på nätterna… hon åt penicillin i omgångar tills det tillslut visade sig att hon har förkylningsastma- kolla upp det!

 33. Låter som ni har det supermysigt !
  Du är en sann kämpe.

  påskhelgen kommer gå i ett, en salig blandning av familj, släkt, kompisar o mat . Blir svettig bara av tanken !
  Men nånstans är det ju såklart kul oxå.
  Glad påsk Goa Maggan

 34. Vår minstingen hostade oxå så där länge, trodde det var en segdragen hosta och med tredje barnet var vi lite luttrade. Visade sig dock vara förkylningsastma, det blev bättre när han fick spray att inhalera.
  Kram

 35. Min 2 åring har haft samma sak! Min svärmor bad mig pröva att smörja in hals och bröst med olivolja innan läggdags , DET FUNKADE!!! Gör ett försök. Krya på er!

 36. Jobbigt med hosta… kanske har du redan prövat men rå lök brukar funka bra. Innan läggdax så skivar/klyftar man upp en rå lök och sätter på ett fat. Ställ in intill sängen och gärna att man har dörren stängd en stund så det hinner bli lite ”arom”. Sen brukar det vara bra att hålla svalt i sovrummet och gärna lite fuktigt (har inte själv prövat luftfuktare men hört andra som varit nöjda med sån). Vatten att ge i små klunkar, höja upp huvudändan ordentligt kan oxo vara bra. Lycka till och glad påsk. Kram

 37. Hel! Har varit med om samma sak med min dotter. När 3 penicillin kurer inte hjälpte så tog de prover från näsan. Det visade sig att det var bakterier som krävde annan behandling än vanligt kåvepenin som man brukar få. Fråga alltså om prov från näsan och stå på dig.

 38. Kanske förkylnings astma?
  Som växer bort, men de kan få inandningsmedicin som lättar och hostan blir bättre, det fick våran yngsta, hjälper verkligen! Kram p

 39. Om ni åker in med Louie igen så kräv att han ska få inhalera adrenalin! Min son hade samma kvävnings hosta eller vad man säga säga för några veckor sedan (skiljer 2 veckor mellan våra barn) och när han fick andas adrenalin blev det mycket bättre!

 40. Jag har döpt om långfredag till segfredag, här händer inget
  alls. Jag har tappat påsklusten så nu blir det tv för hela slanten
  och då inspelade trädgårdsprogram att njuta av.
  Glad Påsk på er

 41. Två av mina barn fick kokhosta trots vaccination, skyddar endast till 70% sa Dr. Man hostar, tappar andan, kiknar och kräks. Hals/näsprov måste tas och ge dig inte. Dr på akuten sa att så pigga barn har inte kikhosta… Men JO det hade dom och mitt i detta kom jag hem från BB med en nyfödd plutt. De fick antibiotika alla tre, även bäbis.

 42. Jag tycker det låter som falsk krupp. När vår dotter hade det fick vi rådet att gå ut en stund, t ex på balkongen, för att andas kall luft vilket lindrar. Är det det så växer det tydligen bort. Min flicka har inte haft några symptom efter 2 år.

 43. Hej
  Det låter som ni har pingpongsjuka! Att bakterierna vandrar mellan er och alla är troligen bärare. Var med om det där när mina telningar var små och det slutade med att alla åt antibiotika av olika sorter. De som redan ätit måste ha bredare spektrum än de som förstagångbehandlas. Troligen streptokocker… Lycka till och krya på er!

 44. Åh, nu vet jag ju inte alls hur hans hosta är men det låter lite likt min dotters. Som ett brev på posten med förkylning så kommer hostan. Hostar så hon kiknar och kräks på natten. Fick äntligen träffa en superbra läkare som nu påbörjat utredning. Ev astma eller falsk krupp. Vi har fått kortisonbehandla med inhalator och det har funkat så bra! (Såg att du hade fått airomir utskrivet och den har vi med men har sluppit använda. Den är bara kortsiktigt verkande vad jag har förstått). Hur som helst, jag lider med er! Fruktansvärt jobbigt när de små inte mår bra. Hoppas han blir bättre fort! Kram

 45. Det kallas infektions astma. Låter som ett hundskall ungefär. Bra att han fått antbx. Gå in i duschen både du och han. Duscha länge, ångan gör susen. Medicinskt behöver han BÅDE antbx och luftvidgande samt
  kortison.

 46. Han är väl vaccinerad? Vid ett år har han fått alla sina kikhosta-sprutor. Då är det lugnt, även om han mot förmodan skulle dra på sig kikhosta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..