Ank-dilemma!!

Det blev ett nytt litet besök hos doktorn. Antibiotikan hade inte bitit. Fula, spända öron, tjock hals, geggiga ögon och elvor ur näsan. 

Ny pecillin och inhalator…..


Frisk och sval luft är bra! Så vi har försökt vara ute så mycket som möjligt idag


Tack för alla såsrecept! Ikväll blir vi över 15 personer. Då ska vi provsmaka mina knölar. (Jag har iochförsig provsmakat och de blev super!!!!

Gräddsky, svartavinbärsgele, rotfrukt och potatisgratäng 

Ni får mer bilder, tillagning  och omdömen senare


En liten lunch vid havet….


Jag har ett dilemma, hjälp mig….


En anka har flugit in på innegården och lagt ägg i rabatten. Tyvärr har skatorna redan tagit ett ägg. Mamman vaktar och värper resterande. 

Dilemmat är att NÄR ankbäbisarna är kläckta kommer de ingenstans. De kommer vara instängda. Kan inte flyga över muren. 

Skatorna kommer ta dem….. snyft

Ska jag bygga ett Anka-hus de kan söka skydd i? Låta dem födas till en grym död. (Flytta dem kan jag ju inte)

Lägga äggen i armhålorna och värpa dem själv. Föda upp dem och släppa dem fria som stora?

Ankmamman kommer och går. Hon har inte varit här på ett par timmar. Har hon övergett dem. Då måste jag VERKLIGEN ruva på dem själv?

 1. Ta kontakt med en veterinär eller om det finns nån djurpark i närheten? Annars får ni väl domesticera de små och låta dom plaska i badkaret i sthlm…! Hoppas det löser sig! Lycka till och Glad Påsk! ❤

 2. Nu är det ju mitt i påsken så då vet jag inte vem man kontaktar men annars hade jag ringt kommunen och frågat efter den som sköter ankdammen vid klostret. De bör ju kunna komma och fånga in både and och ägg och flytta till dammen? Kanske kan ni göra det själv om hon kommer tillbaka?

 3. Hej fina du, har följt dig länge men aldrig kommenterat. Vi har egna ankor och våra ankor lägger ägg varje dag och vi kan och vill inte ha ankbebisar varje gång så vi plockar in äggen och har i matlagning och bakning. Till slut tröttnar Ankmamman att ligga och ruva just där och hittar förmodligen ett annat ställe att ruva. vill du kläcka fram egna ankor så kan du köpa en äggkläckare och sen ”ge tillbaka” ungarna till mamman , men risken finns att hon inte vill ha dem och att hon dessutom stuckit sin väg.Ankor ruvar normalt sett ca 28 dagar innan äggen kläcks.
  Hoppas det löser sig och har du fler frågor så skicka ett mail 🙂
  Glad påsk

  1. Men de är väl en gräsand det Maggan har och ingen anka:)??Lite skillnad?Skulle inte göra pannkakor på Ystads gräsänders ägg ….Fast ja fattade nog dig lite fel.

   1. Tror iof det skulle gå jättebra att göra pannkakor på gräsandsägg. Det var liksom inte det som var poängen utan mer hur man kan hantera äggen. Jag kikade inte heller så noga på bilderna för att se om det var en anka eller and.
    By the way så finns det ankor som ser ut som gräsänder.

 4. Givetvis ska du ringa ngn djurrättsförening eller lokala polisen som kopplar er vidare så kommer personal och hämtar äggen och lägger dem till rätta.
  Lycka till.

 5. Inhalation kommer göra susen, sjung medans ni håller masken för ansiktet, då fokuserar han förhoppningsvis på sången. Det funkade jätte bra när vi fick en sån till vår ett åring för många år sen. Hoppas nu pojken blir bättre. Glad påsk
  Kram

 6. Åh stackars ankfamilj. Men du menar ruva va? Värper du ägg så blir jag grymt impad. 😉
  Tveksamt om du kan göra något mer än att låta naturen ha sin gilla gång hur trist det än låter.

 7. Vill inte vara sån men…
  Det är en Gräsand ingen Anka det är skillnad
  Att värpa ägg är när dom kommer ut ur hönan….
  Att ruva är att ligga på äggen så dom hålls varma och så småningom kläcks…

  1. Och ändå säger man ofta mata ankorna till barn, Man själv kanske skulle behöva damma av de gamla naturkunskaperna lite. Att titta på Smartare än en Femteklassare få iallafall mig mig att skämmas över vilka basic saker som jag inte kan, men man lär sig ju sig av att på på programmet. Alltid fyller det väll några tomma rynkor upp i hjärnhalvorna, sen är man för nog gammal för att komma ihåg, skyller på det iallfall. suck

 8. Jobbigt med pretto människor som ska påpeka ord hela tiden. Det är ju själva problemet med fågeln hon vill ha hjälp med. Tycker det är väldigt fint av dig att bry dig om den lilla fågeln/ankan/and eller va det nu är för sort Jag tror att det finns organisationer som räddar och hjälper just fåglar, vi har de i Gbg iaf så de borde ju finnas där ni är också. Ring en djurklinik i närheten och fråga om dom vet något nr? Glad påsk ☀️

 9. Åhh sånt här med ankorna denna årstiden gör mig knas av oro också. De är överallt, på parkeringar, i träd(?!)utanför sovrummet o smäller näbbarna i det låga fönsterblecket för de vill ha mer bröd…. Osv osv. Fråga ngn djuskyddsförening eller polisen i Ystad vad ni ska göra, de vet nog. Påskkram

 10. Nu har jag höns, så inte samma sak som ankor – men jag hade inte oroat mig i själva ”äggstadiet”. Dels kan de lämna äggen under kortare perioder (för tex mat & en simtur) & sen kan det vara så att hon är i det stadiet att hon fortfarande samlar på sig ägg & inte har börjar ruva ordentligt. I fall skatorna är ett stort problem kan du kanske testa att lägga in lite hö i närheten så att hon har något att täcka äggen med i fall att hon behöver en liten paus (eller om hon lagt äggen i gräs, sluta klippa det). Men överlag är det nog bäst att lämna dem i fred så mycket som möjligt så att hon inte blir stressad & slutar ruva. När ungarna väl kläcks behöver de omlokaliseras, men där hade jag valt att ringa en lokal djurskyddsförening.

 11. Den här kom jag att tänka på till dig:

  ”Det föll en grå liten fågel
  en gång från sitt trygga bo
  Den slog sig så svårt och illa
  så ingen kan tro
  Den trodde den dog den gången
  det undrar man inte på
  för hur kan en fågel leva,
  som slagit sig så.

  Den låg med ögonen slutna
  som död på den hårda mark
  då kände den hur den lyftes
  av någon stark.
  Nu ligger den still i greppet,
  ett grepp som lyfter och bär,
  och var gång som skräcken kommer
  är handen där.

  Det föll en grå liten fågel
  Guds fadershand lyfte den då.
  Den är ett människohjärta,
  den lilla grå”

 12. Min son har oxå fått inhalator nu efter flera månaders av hosta o nu är den borta.. ett mirakel nästan 🙂
  han hade slem i lungorna..
  ankorna.. kan du inte lämna de till någon veterinär? fast de kanske inte bryr sig om de.. :/
  stackars bebisar..
  kram på er <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..