Känslor som skakar

Mår inte bra. Allt kom ikapp mig igår. Som en rasande tsunami kastade känslorna omkull mig. Kan inte stiga ur sängen. Vill bara sova.

Fruktansvärda tankar och minnesbilder. Ljudet. Skuld. Varför skrek jag  inte och varnade dem framför mig. Den belgiska kvinnan kan inte ha varit längre bort än två tre meter? Jag hann inte. Det gick så fruktansvärt fort. Så fruktansvärt fort. Vi var bland dem första på Drottninggatan. Man hann som inte reagera. Det gick så fort.

Vi såg bilen komma ner för toppen av Drottninggatan. Sakta. Vi stannade av någon märklig anledning upp och tittade på den. ”Den var som för stor” Jag fick en klump i magen. Tristan frågade mig om det kunde vara farlig. Så där som i Frankrike. Jag svarade honom, att ”det vet man ju aldrig nu för tiden”

Vi väntade ut den, och jag blev lättad när den svängde in till vänster på Adolf Fredriks Kyrkogatan. -Det är ok, No worries killar!! Inga knäppa självmordbombare i dag! Vi måste skynda för vi är sena till bion.

 Hade jag inte haft mitt ”katastroftänk”‘så hade vi varit döda nu. Plötslig hör vi bara ett fruktansvärt ljud. En smäll. Lastbilen måste ha backat tillbaks och tagit fart. Allt går så fort, och jag lyckas slita pojkarna åt sidan. Hade vi inte uppmärksammat bilen tidigare, och berört katastroftankar, så hade jag aldrig reagerat

Tack vare Charlie öroninflammation så överlevde han terrordådet. Hade han inte varit hängig, så hade han sprungit runt och hoppat på lejonklossarna och lekt. Han gick nära mig och jag hann rycka undan honom.

Chocken släppte/eller kom igår. Jag rasade ihop när vi kom hem till lägenheten från vänner.

Svälgfunktionen slutade funka, panikångest. Försökte sova, hjärtklappning, ångest. Ringde kriscenter,  psyket. Behövde verktyg.

Mina jävla svinkoppor har brutit ut igen. Näsan är ett enda sår. Reaktion? Vet inte.

Jag mår inge bra. Jag mår faktiskt skit. Tankarna maler. Jag såg lastbildjäveln innan den blev kapad. Varför lyssnade jag inte på min klump och kanske skulle ha varnat folk? Varför skrek jag inte på kvinnan. Den belgiska kvinnan. Jag lusläser tidningarna. Besatt av barnvagen. 

Filip tog ner mig på Drottninggatan lördags. Vi gick en promenad. Jag var nog tvungen. Annars hade jag nog aldrig vågat gå tillbaks dit igen.

Polishelikoptrar hovrar fortfarande i luften med jämna mellanrum. En smäll, ambulanssirener eller ett skriker får mig att stelna, och hjärtat rusar iväg.

Radio ringer, tv ringer. Vill du prata ut? Är ni dumma i huvudet era jävla kräk? Tala ut, är jag en robot??? Jag ligger faan fortfarande i fosterställning och skakar. Ibland undrar man om folk är friska. 

Allt ouppklarat kommer nog ikapp mig nu. Så mycket oläkta sår. Isak. Paniken. Varför.

Nix jag är inte stark. Jag är ett svinkopps-vrak.

Jag vill bara sova nu och hoppas att allt försvinner.

Imorgon jobbar jag, ska försöka vila och förhoppningsvis kan min läkare skriva ut antibiotika igen för näsan. Kanske bra att jobba. Tänka på annat. 

Sen åker jag till Skåne över påsk. Ska bli skönt. Skönt att lämna Stockholm lite.

 1. När jag var med om ett trauma för många år sedan sa en psykolog till mig att ”trauma väcker trauma”. Det han menade var att när man är med om något fruktansvärt ”väcks” gamla trauman igen. För vem som helst så hade det ni fick vara med om i fredags varit ett fruktansvärt trauma. Men för dig/er som så nyligen gått igenom det fruktansvärda att förlora en son och en bror, kanske det blir ännu värre.

  Ta den tid och den hjälp du behöver. Bryt ihop och känn att det är ok. All kärlek och styrka till dig!

 2. Magdalena…..
  sänder all styrka o kärlek till dig…
  Kan inte ens föreställa mig era upplevelser…
  All kärlek till dig, storvarm kram från Ystad.

 3. Om det hjälper lite stod det en kommentar i ditt andra inlägg att pojken i barnvagnen mådde bra och var inte skadad. Kram ❤

 4. Ååååh vad jag lider med dig/er. Hur mycket ska en människa orka bära? Se till att ta hjälp, så mycket du kan, det är inte mänskligt att bära detta själv?
  Hoppas att ni får fina dagar i Skåne❤️❤️❤️❤️❤️

 5. Du har redan besvarat din egen fråga – allt gick så fort; ingen hann reagera…
  Jag förstår att tankarna mal, men känn ingen skuld.
  Den enda som har någon skuld att bära är galningen bakom ratten på lastbilen.
  Den enda.
  ((((Kramar))))

 6. Massor med kramar till din och de dina <3
  Andas djupt och låt det få ta den tid som behövs för att bearbeta .
  Vila ut i Skåne , dom lovar gott väder härnere . Å det är så vackert nu när träden sakta blir gröna
  Kram Ziss

 7. Jag har tänkt så mycket på dig dessa dagar. Klandra inte dig själv för att du överlevde, för att du inte gjorde si eller så. Du räddade dig och dina barn. Om du hade gjort på något annat sätt så kanske de sekunderna hade gjort en fasansfull skillnad för er. Det går inte att i efterhand tänka hur man skulle ha gjort, det fanns inte tid. Det är lättare sagt än gjort, jag vet.
  Jag har själv mått så fruktansvärt dåligt trots att jag inte ens var på platsen så jag kan bara föreställa mig hur du och andra överlevare/skadade mår. På fredagkvällen hade jag värk i hela kroppen som efter ett maratonlopp. Inatt vaknade jag av ångest av mardrömmar, skulle ropa på min 4-åring men det kom inget ljud ur min strupe, kunde inte få fram mer än en väsning. Jag ser mig försöka få tag i hans jacka men den glider bara av. Panik.
  Har läst allt som går att läsa fast jag vet att jag inte borde. Måste bara plöja alla vittnesuppgifter. Vill läsa om de som räddade sig undan.
  Pojken i barnvagnen klarade sig, han fick skärskador från ett fönster men klarade sig.
  Någonstans tänker jag i denna tragik att det faktiskt kunde vara mycket, mycket värre. 4 dödsoffer på en 500 meter lång gågata full med folk. Det skänker en smula tröst, en smula.
  Jag tänker på dig, hoppas du får den hjälp du behöver för att gå vidare. Jag kommer nog att försöka prata med någon för min empatiska sida ställer till det eftersom jag lever mig in i alla berättelser lite för mycket. Dessa mardrömmar och katastroftankar tär på mig.
  Kram ❤

 8. Blir så arg och ledsen! Det ska INTE behöva vara så att man ska behöva få katastroftankar när man ser en lastbil, fy fan, att några få sjuka hjärntvättade individer får förstöra. Kan inte ens föreställa mig skräcken som du och dina pojkar har upplevt.
  Förstår att du mår jättedåligt men försök tänk att du gjorde precis allt DU kunde, DU räddade dina barn! ❤❤❤ Skickar dig en jättekram ❤ Elin

 9. Jag kan bara läsa och på så sätt ”förstå” vad du och dina pojkar går igenom och alla andra drabbade. Men fy fasen, finns inga ord för detta. Ta den tid du/ni behöver. Tänker på er och ta hand om er. Kärlek till er ❤️

 10. Huuuu allt detta lidande som en sån här sak för med sig, för så många! Så totalt onödigt!
  Lätt att säga men försök lägg åt sidan skuld, att du borde det eller det..Tänk på det du gjorde bra när du faktiskt räddade dina barn och dig själv. Du är en hjälte och hjältar har ingen skuld, skulden ligger nån annanstans. All kärlek ❤️

 11. Bra -ut och jobba, inte stanna hemma och låta tankarna bryta ner dig. Någon annan skrev att du räddade livet på dig och dina pojkar, nu är det omgivningens tur att bära dig, helt sant.

 12. Fina Magdalena <3 <3 <3 Stor kram, det är för stort för att kunna ta in och du har varit med om alldeles för mycket redan. Det du lär dig är att aldrig ta livet för givet. Ta hand om dig och dina fina pojkar, ledsen att de skulle behöva vara med om detta. <3 <3 <3

 13. All kärlek till dig Magdalena! Tänkt på dig dom senaste dagarna sjukt nog, känner inte dig. Men bryr mig ofantligt mycket om dig och din familj. Vet att du gått igenom ett helvette, men du är stark.

 14. Så gräsligt Magdalena!
  ingen ska vara med om ngt sådant.
  du har varit med om tillräckligt!
  det räcker nu!
  jag miste min svärmor 2014,gick in i väggen 14/15 min far fick cancer o gick bort i November 2015
  för två månader sedan miste vi min sons kusin 24 år, dog av hjärtfel bara sådär.
  KBT & Yinyoga & promenader hjälper mig.
  Skåne är bra. Där bor jag
  ni kanske ska flytta dit? börja om?
  tänker på dig.
  en dag i taget.
  Kärlek
  ♥♥♥
  glad påsk!

 15. Hej Magdalena. Kan inte föreställa mej hur det var & hur känner,det hela är helt obegripligt så jäkla fruktansvärt!!! Stor kram till dej & din familj ❤️

 16. Vad fruktansvärt det ni upplevt så nära!
  Men du gjorde ett otroligt arbete med att rädda dig själv och de dina <3 <3 <3
  StyrkeKramar och Kärlek <3

  Pernilla

 17. Tänker på dig!
  Vi är många som tänker på dig det dina o alla
  andra som var o är i ”stormens öga”
  Så grymt så svårt att ta in.
  All kärlek! ❤

 18. Vet inte vad jag ska skriva, finns inga ord. Tårarna kommer nedför kinden och kan inte fatta att detta har hänt och ni var så nära. Vilken änglavakt ni måste ha haft.
  Stor kram

 19. Du kan inte på något sätt anklaga dig själv eller tänka varför du inte gjorde si eller så. Du visste faktiskt inte vad som skulle hända. Är så glad att du och dina pojkar klarade er. Och tänker på dom som inte gjorde det och deras anhöriga. Och alla skadade och andra som var med om det på plats. Så fruktansvärt.
  Stor kram. <3

 20. Inga ord kan beskriva min medkänsla för dig och alla er som var och är drabbade. Ta hand om dig❤️ Och vilken klok man du har. Hoppas att påsken ger er tid att samla er och hämta kraft i varandra.

 21. Styrka till dig och alla drabbade.
  Rå om er i påsk och samla ihop krafter igen.
  Du har styrkan inom dig. Strunta i media ett tag och ta paus från bloggen ett tag de är okej. Du är bara människa och du har dina fina pojkar med.

 22. Fina fina du, låt det komma och ha dina nära nära ❤ Jag har i närheten, inte alls så nära som du, men känslorna som kommer är jobbiga. Krama familjen mycket

 23. Åh fina❤️Du gjorde ALLT du kunde göra du räddade dig själv och dina fina killar❤️Den här händelsen väcker såklart upp saker inom dig du har förlorat ett barn och nu var det nära igen ,bra att du tar hjälp Jag har fått lov att sluta läsa och titta på Tv blev för mycket orkar inte ta in mer elände gör för ont och känslorna åker berg och dalbana ena sekunden är man så jäkla förbannad för att sen gråta för att ett sånt onödigt jävla skit ska förekomma och döda oskyldiga människor ,ett barn med hela livet framför sig näää så hemskt så man vill dra täcket över huvudet och stanna därOch jag var inte i närheten hur det då är för er som var på plats kan jag inte ens tänka mig stor kram på dig ❤️

 24. Åh fina❤️Du gjorde ALLT du kunde göra du räddade dig själv och dina fina killar❤️Den här händelsen väcker såklart upp saker inom dig du har förlorat ett barn och nu var det nära igen ,bra att du tar hjälp Jag har fått lov att sluta läsa och titta på Tv blev för mycket orkar inte ta in mer elände gör för ont och känslorna åker berg och dalbana ena sekunden är man så jäkla förbannad för att sen gråta för att ett sånt onödigt jävla skit ska förekomma och döda oskyldiga människor ,ett barn med hela livet framför sig näää så hemskt så man vill dra täcket över huvudet och stanna därOch jag var inte i närheten hur det då är för er som var på plats kan jag inte ens tänka mig stor kram på dig ❤️

 25. Ord känns överflödiga….all värme och omtanke till dig och alla drabbade. Hoppas ni ni får en vilsam påsk här i Ystad! ❤️

 26. Jag har följt dig i ett par år, för att du besitter en otrolig styrka och en härlig humor. Du målar inte upp något glansliv utan du säger det som det är vilket jag älskar. Men sen vet jag också att du, genom livet, haft det otroligt tufft i perioder och jag har suttit här och läst det med dig. Genom Isak framförallt och sett din otroliga kamp i det, även om det bara är några få fragment som du visar här. Det förstår man ju. När jag hörde vad som hänt i Stockholm klickade jag in på alla mina Stockholms bloggare för att stämma av läget, kolla så att ni var ok. Alla skrev, förutom du, jag fick en sån klump i magen och när du väl skrev och jag fick klart för mig att du varit på platsen kunde jag inte annat än tänka för mig själv ” när sjutton ska det vara nog för Magdalena, hur är det möjligt att en människa ska få erfara så mycket misär i ett och samma liv ”
  Tack gode Gud att ni är oskadda fysiskt! Ge dig själv tid, det är en traumatiskt upplevelse ni har varit med om. Jag finns med dig i tanken ❤

 27. Det är inte ditt fel!!! ❤❤❤

  Det är er jag tänker mest på dessa dagar, alla ni som var där men överlevde. Hur mår ni? Vem tar hand om er? Jag tänker på er och hoppas innerligt att ni får samma hjälp som de som blev fysiskt skadade.

  Du är en hjälte Magdalena! Du räddade livet på dina barn! Om barnvagnen är den samma som jag sett på bild var det ett barn som klarade sig med småsår, efter vad jag har hört. Så släpp den. Vagnen gick sönder men barnet mår bra. ❤

  1. Jag håller med. Alla som sett detta, barn och vuxna.
   Vem hjälper dem? Min sjuåring målar döda människor och tolvåringen vågar inte sova själv. Det är svårt att bara låta livet gå vidare då.
   Ta hand om er, inget är ditt fel, du kunde inte veta. Du räddade er. Var tacksam över det. ❤

 28. Har tänkt mycket på dig. Och alla andra som tvingades uppleva detta. Man kan aldrig förutspå hur man reagerar i en helt oförutsägbar situation. sänder all min styrka till dig. Kom ihåg att det du känner nu är en fullt normal reaktion.

 29. Du gjorde vad Du kunde då i den situationen..Du räddade Dig o dina barn!! Man hamnar i panik i chock.. Det är så vanligt att i efterhand tänka..Tänk om… Men vad är det som säger att det hade slutat annorlunda ändå..
  Lider så med Dig..du har haft nog och förstår att gamla sår rivs upp..
  Är nog klokt att åka o jobba imorgon..trots svinkopporna..
  Hoppas du får vila upp Dig i Skåne..
  Styrkekramar ❤

 30. Fina du. Det är okej att känna lycka över att du lyckades rädda dina fina pojkar. Våga vara lycklig för att ni finns kvar. Vill bara krama dig ❤❤❤ Skickar all styrka jag kan till dig

 31. Ge det tid och var med familjen i påsk och bara var tillsammans. Gör det du orkar och vill och inget annat. Låt bloggen vara och ta hand om dig. Den bästa läkningen är nog bara att låta känslorna komma när de kommer och omfamna varandra. Du är inte ensam utan har en fin fin familj. Tillsammans kommer ni klara detta med! Tänk på att du räddade livet på dina små pojkar och dig själv. Läste Magnus fina tacksamhet till dig, tänk på det. Det du gjorde var klart tillräckligt för vad DU kunde göra i situationen. Du visste ju inte vad vi vet idag om situationen. Titta mer framåt än bakåt så kommer det att vända. Kram på dig

 32. Du får känna på. Du gjorde allt du kunde och du räddade livet på dina barn. Du är otroligt stark och jag beundrar dig verkligen! Kramar <3

 33. Älskade Magdalena.. blir så ledsen att du som fått ta så mkt skit skulle behöva gå igenom även detta. Krama dina nära och kära så mkt du bara kan! Sen är du varmt välkommen till Skåne så tar vi hand om er!

  Kram Maja i Helsingborg

 34. Vilken fruktansvärd upplevelse ni varit med om.
  Ja tidningar och tv vill verkligen frossa i allt som går att skriva om, men tala ut gör man ju knappast där utan till nära och kära eller någon kurator, psykolog eller så .
  Hoppas ni får en fin påsk i vårat Skåne
  Tusen kramar till dig och din familj!

 35. Vi lever i en farlig tid, där faran kan dyka upp i konstiga former. De är svårt att vara beredd i alla lägen och undvika att faktiskt leva de vanliga livet.
  Framtiden oroar mej. Ska man behöva gömma sig i skogen för o va säker?
  Dina reaktioner visar bara att du är mänsklig ❤️
  Ibland är vara kvar i vanliga livet med jobb bästa healingen o ibland är att sjukskriva sej o åka iväg bästa medicinen.
  Det gäller o lyssna på din kropp o inte gå i mot dina känslor ❤️
  Kram

 36. Så förfärligt det som hänt och så oerhört tungt för dig och dina nära att vara så nära det hemska som skedde. Jag tänker att det även drar igång gamla likartade traumatiska minnen, och att det är viktigt att i lugn och ro få bearbeta det som skedde nu och se att du faktiskt agerade otroligt rationellt och på så vis räddade ditt och dina barns liv. Det är också oerhört viktigt att få hjälp att släppa tankar och känslor av skuld, du har inte på något vis skuld i det som skedde och kunde omöjligt förutse vad som skulle ske. Skuld är dock en vanlig känsla för överlevare, men betyder inte för den skull att känslan ”stämmer”. Det finns extrainsatt krisstöd på många psykiatriska mottagningar, hör av dig om du behöver hjälp att guida i vården (jobbar själv i psykiatrin). Varma hälsningar!

 37. Finaste du, barnvagnen har ju en tjej här berättat om, att barnet var okej. Du räddade dig själv o framför allt du räddade dina barn!! Man kan inte ta allting på sig själv och anklaga sig med tänk om si och så. Jag vet att man gör det för det ligger i ens natur, men det är inte logiskt. Du har gjort nog! Låt nu de andra göra sitt och ta hand om sig själv o dina barn för de behöver dig. Gå med dem senare på Drottninggatan när ni smält detta lite mer. Du kunde inte ha gjort mer, du är ju ingen övermänniska. Ge fan i media, fullständigt faaan i dom! Så bra ni åker till Skåne i påsk, en påskrunda, gå vid havet, träffa släkt och vänner. Det blir bra, ni glömmer aldrig, men det blir bra. Och sök hjälp när du / ni behöver prata. Enormt stor styrkekram till er!!!

 38. Tur du har din Filip och Isak som änglavakt ❤❤

  Ha en underbar påsk och tillsammans är vi starka

  Massor av kärlek till er bästa ni ❤

 39. ❤️❤️❤️❤️ Fina söta rara Maggan! ❤️❤️❤️❤️ Så glad över att ni hann undan. Men ledsen för de själsliga såren… Kan bara ana vilka mardrömslika tankar som åker omkring när till och med jag som var och är 45 mil bort har mardrömmar… sänder varma kramar och ta hand om dig o pojkarna!

 40. Om du hade haft den minsta lilla oro över att det faktiskt var en terrorattack hade du inte knatat vidare på gatan med dina barn. Du var helt säker på att bilen inte var farlig, precis som alla hundra små grejer man skräms över en vanlig vecka, men snabbt kan räkna bort när man upptäcker att det inte var någon fara. Därför kunde du inte hjälpa den belgiska kvinnan, eller någon annan.

  Det finns tusen och tusen människor som hade kunnat rädda dödsoffren om de visste vad som skulle hända. Alla hade väl egentligen det. Men ingen visste.

 41. Jag är inte religiös, men det verkar onekligen som att det på något sätt var (eller blev) bestämt att ni skulle klara er någotsånär helskinnade från dådet. Så som omständigheterna utvecklade sig så kunde du inte ha gjort något mer än det som du gjorde. Kram! <3<3<3

 42. Goa fina du!! Du räddade 3 liv!! 3 liv som släckts om det inte varit för dig. Du räddade dina barn och du såg till att de får ha sin mamma kvar i livet. Det är det värdefullaste!
  Försök få hjälp av någon terapeut att bearbeta det här fruktansvärda du och pojkarna varit med om.
  Stora varma kramar
  <3

 43. Åh fina underbara Magdalena. Tänker så på dig och din familj Sa precis till min man att ”Fan vad Magdalena har fått gå igenom mycket”. Tycker så jävla synd om dig. Tycker att det räcker nu. Förstår dina känslor och att du just nu mår skit. Med all rätt. Sov, ät gott och bara va. Låt tankarna landa och glöm inte bort dig själv. Lättare sagt än gjort , jag vet.. Ville egentligen bara sända en tanke till dig Du är fan GRYM

 44. Alltså nu får du fan ta hjälp! Ursäkta om jag låter hård men nu ringer du bums till Karolinska dom har ju jourtelefon just för människor i kris med anledning av Terror attacken. Det finns INGEN som klarar allt själv utan hjälp finns att få och det nu!!! Kram och ta hand om dig och de dina!

 45. all kärlek till dig o din familj, tänker på er iallt det fruktansvärda ni varit med om,tänker på er, många styrke kramar

 46. Kom inte och säg att du inte är stark!
  Du har överlevt mer än en vanlig människa gör, allt som hänt i din ungdom, Isak, och nu terrorattack.
  Du lever och du såg till att dina barn överlevde.
  Man kan inte gå runt att tänka om jag gjort så eller om om jag gjort så.
  Man är inte mer än människa.
  Du är inte mer än människa!
  Några människor dog och det är fruktansvärt.
  Men ni lever, du och dina barn klarade er.
  Ert liv måste fortsätta, det kommer att fortsätta.
  Självklart kommer du att må dåligt en tid framöver men jag har läst din blogg i många år och du kommer att resa dig igen! Du är en överlevare.

 47. Fina Maggan, så ofattbart det du var med om, ingen som inte var där kan förstå. Jag var hemma ingen jag kände var där jag kan bara tacka högre makter för det. Hoppas du får bra hjälp och återhämtning. Många kramar och varma tankar! ❤
  Susanne

 48. Älskade fina Maggan. Önskar så att jag kunde ta ifrån dig all smärta och all ångest och alla känslor. Fina fina Maggan. Så glad att ni är fysiskt okej. Kramar i massor

 49. Finns inga ord som kan trösta❤! Kan inte, hur jag än försöker sätta mig in i er situation..

  Vad det gäller svinkopps skiten kan jag däremot sätta mig in i.. min pojke har haft det ggr flera och tyvärr kan det hålla på länge o jävlas.. känns som pesten! Är bara tålamod som hjälper.. att jävlas med miljön där bakterierna trivs hela tiden.. jobbigt när det är i ansiktet för man blir torr som svinto! Tvätta tvätta o tvätta. Byt örngott varje dag o använd engångshandukar. Sen är det så att man kan vara bärare utan att själv ha det. Charlies öroninfektion kan vara samma bakterie men på dig råkade bli svinkoppor. Kräv i värsta fall odling av hela familjen. Jag jobbar själv som sjuksköterska o förespråkar inte antibiotika i onödan.. men tyvärr så har det i vårt fall varit lösningen alla ggr. O då är jag specialist på det här med hygienen o egenvårdsråden. Finns även salva med antibiotika som du kan prova.

  Ta hand om er o krya på er✊!
  /Ina

 50. ❤️ Styrka till dig. Du kommer resa dig, men det är helt naturligt att rasa. Ta den tid du behöver. Ta den hjälp du behöver. ❤️

 51. Tack vare dig, kommer fler än du vet ha överlevt.

  Tack vare dig och din snabba reaktion kommer fler att ha fått en möjlighet att sätta sig i säkerhet, har du tänkt på det? Ditt ”katastroftänk” och din snabba uppfattningsförmåga gav fler än du själv och dina barn möjlighet att sätta sig i säkerhet. Alla har inte samma varnings singnaler för man kanske inte har upplevt något så djupt så att det inte finns i deras register. Men vi människor är i botten flockdjur, vi reagerar när andra reagerar. Som ringar på vattnet. På en hundradels sekund förstår vi att något är väldigt fel. Som en hästflock som skenar, de handlar omedvetet.

  Så Engla Magdalena, hur många räddade du? Hur många lyckades sätta sig i säkerhet tack vare dig?
  Många, många fler än du vet… tack vare bla dig gick det en pulsvåg uppför Drottninggatan som gjorde det möjligt för många, många människor att sätta sig i säkerhet.

  Tack Magdalena, du var en ängel i stunden.

 52. Tänkt så mycket på dig. Att du fick uppleva trauman igen… Stackars dig! Omöjligt att förstå att du skulle vara mitt i terrorattacken! Tack och lov att du hann rädda livet på era barn. Många varma kramar till dig Magdalena!

  Angående svinkopper….. Någon annan bär smittan i familjen… du blir smittad av den… som också behöver behandling. .. eller hela familjen…

 53. MASSOR AV STYRKEKRAMAR TILL DIG OCH DIN FAMILJ!
  Ta nu kontakt med sjukvården och ge dig den tiden så du får bearbeta ALLT!
  Man är inte mer än människa och om du SKA orka ta hand om dig och din familj måste du ta hjälp.
  Du och din kropp orkar inte hur mycket som helst.
  Tänker på allt ni varit med om de senaste åren och nu måste ni få lugn och ro.
  Ta hand om dig och gör det enda rätta be om HJÄLP!
  Hoppas ni får en Trevlig Påsk!!

 54. Vet inte om du orkar läsa kommentarerna men för allt i världen. Känn ingen skuld. Alla förövare vill att vi ska känna skuld. Skulden är ALDRIG offrets. Du är också offer för den där fruktansvärda handlingen men skulden ska vi lägga på honom själv. Det var många där som har fått se saker de aldrig kommer att glömma. Jag är så ledsen för att det är så. Gör precis som du säger. Tag hjälp. Krama dem du har omkring dig. Sen när du orkar. Försök göra det du alltid har gjort. Sprid kärlek i världen. Vi kan aldrig skydda oss till hundra procent från ondskan. Men vi kan hjälpas åt att ta hand om varandra när det behövs. Terrorn får aldrig segra. När en människa faller ska tiotusen händer räckas fram för att hjälpa. Det hjälper inte dem som föll offer med det hjälper dig och mig och alla andra därute som måste leva kvar i kärlek. Aldrig i hat. Vi måste visa att kärleken och godheten är så mycket större än ondskan. Vi måste visa våra barn som vi har kvar att kärleken vinner i längden. Den övervinner inte allt. Men den gör det lättare för oss alla att leva bredvid varandra. Den hjälper när ljuset är som allra, allra mörkast. Vi ska inte slå oss ur mörkret. Vi ska krama varandra ur det. Det onda får så mycket rubriker. Men det fanns en dåre där på Drottninggatan och det fanns tusentals och åter tusentals händer som sträcktes ut för att hjälpa till på alla sätt. Det får vi aldrig glömm. De kärleksfulla människorna är så många fler. Var rädd om dig. Du är värdefull. Puss

 55. Kära Magdalena,
  Tack för att du så osjälviskt delar med dig av ditt liv och upplevelser. Men hur orkar & vågar du vara så öppen?
  ❤️
  Elisabeth

 56. Läser om hur du mår, men är faktiskt mer bekymrad över hur dina barn mår, du är ju trots allt vuxen. Hoppas att de får hjälp av sina pappor att bearbeta det fruktansvärda trauma de måste ha upplevt.

 57. Du är en kämpe även om det inte hjälper dig att höra det nu .

  Tänk hur mycket du har gått igenom i ditt liv!
  Tänk hur mycket gott du har gjort för andra människor hittills!
  Tänk hur mycket gott du vill och kommer att göra i framtiden!

  Du ger så mycket till andra. Delar med dig helt osjälviskt!
  Det är en styrka som måste beundras.

  Sök hjälp för ditt inre så du kan bli stark och hel igen.

 58. Underbara Maggan har följt dig i många år och tycker så jäkla synd om dig det känns som om du råkar ut för så fruktansvärda saker. Nu har du fått lida nog tycker jag. Vill från hela mitt hjärta skicka styrka, energi & värme till dig du är en helt underbar person och du kommer ta dig igenom även detta. Hoppas du kan få lite lugn & ro i Skåne. Stor kram från Annika i Skanör❤❤

 59. Skönt att ni alla är i behåll. Verkligen!! Men varför kallar så många människor i olika trauman det för en ” tsunamin”? Det är ingen tsunamin, den har min släkt fått erfara. Kram.

  1. Tsunami är ju en jätte stark förödande våg som man inte kan motstå. Kan det vara ett styrkebegrepp som passar in på starka känslor som man just- inte kan motstå tror du? Många säger att man blir så arg att man får en hjärnblödning. Eller att man faller i koma efter lunch. Eller att man ….osv

   Bloggen, orden däri, känslor därbakom är bloggägarens och inte för oss som läsare att döma/korrigera

   1. Maja! Fint skrivet av dig och ovanstående. Jo så är det ju. Nåt plötsligt som händer. Och mitt uttalande är ju en piss i Siljan när jag tänker på allt som hänt.

    Terrordåd o så kommer jag här och snyftar om ett uttalande. Jag kan bara inte hjälpa att jag vill inte höra de katastrof ordet. Tsunamin vill jag ska höras i dess rätta element, havet…

 60. Fina fina Magdalena! Det är inte rättvist så mycket du fått gå igenom! Be om hjälp för att bearbeta det här och allt som kommer upp till ytan pga det här. Både du och din familj har fått vara för starka för mycket ❤️
  Jag känner med dig och tänker på er och är så innerligt imponerad över hur du hanterar livets motgångar – du är en fantastiskt modig och ärlig person, jag tror på din förmåga att ta dig igenom det här.

 61. Det är vanligt att nya trauman drar upp gamla sorger!
  Dina barn var återigen hotade, det är inget konstigt sitt du får en krisreaktion! Sök hjälp omedelbart. Och tillåt dig att falla. Du är starkare än de flesta, du kommer att resa dig. Kram!

 62. Finaste Magdalena,
  Jag lider SÅÅ med dig. Ingen människa ska behöva vara med om en bråkdel av det som du upplevt.
  Varma kramar❤

 63. Fina Magdalena, tack för att du öppet vill dela med dig av dina känslor och tankar. Jag är säker på att det hjälper andra som var där och som har liknande känslor och tankar. Jag hoppas att du och din familj får den bästa hjälpen för att bearbeta detta.
  Glöm inte bort att andas djupa andetag och känna syret fylla lungorna.
  /Eva (inte katt-Eva )

 64. Tänker på dig, dina barn och alla andra som bevittnat. Det blev så verkligt efter att jag läst din beskrivning.

  ”Herre, give mig kraft att gå vidare nu
  Herre hjälpe min vishet att se
  Herre give mitt sinne båd styrka o mod
  Herre hjälpe mitt hjärta att le”

  All kärlek till dig!

 65. Fy fy fy, går inte ens att föreställa sig den skräck som ni, och många med er, blev utsatta för ❤ Skickar tusen kramar! ❤❤

 66. Hej!
  Vet inte om du orkar läsa alla kommentarer.. men om du läser min kommentar, vill och orkar får du gärna höra av dig till mig. Jag arbetade på platsen och kan självklart inte lämna sekretessuppgifter men kan gärna lyssna på din berättelse och du kan få höra om min … Det kan vara skönt att prata med någon som upplevt samma händelse! Tillsammans

 67. Har svårt att finna ord men vill skänka dig och fina familj allt ljus och kärlek. Att bryta ihop i en sån här situation är naturligt. Luta dig mot de dina som just nu är starkare. Kärlek är att finnas för varandra. Tillåt dig att njuta när du kan, du är värd det bästa! Du räddade dina barns liv, det är stort!
  Kram P

 68. Finner inga ord för denna katastrof. Blir bara ledsen att det händer och att oskyldiga människor drabbas av denna fruktansvärt sjuka terror.

  Ta väl hand om dig och din familj. Stora styrkekramar till fina du <3

 69. Stor kram till dig fina du ❤ du räddade ditt och barnens liv! Du får fokusera på det!! Tycker faktiskt inte att du ska jobba, låt känslorna komma ut istället för att trycka tillbaka och se till att komma till psykolog och få hjälp med ditt trauma. En helg i Skåne med familjen låter passande. Möjlighet till lugn och ro utan en massa måsten. Kram

 70. Hej!
  Jag kände lite samma känsla i lördags i soffan när bonus barnen lagt sig.
  Jag Min man Sebbe Stakset & barnen gick på baby bossen. Men latheten slog till och vi tog t-banan en station till Hötorget. Väl inne på salong 5 kl 15:00 så ställer en kvinna sig upp & skriker vi måste ut allihop de är terror attack.
  Varav det va massa barn utan föräldrar på babybossen typ 10-13år som bara panik gråter & skriker. Så jag ber med min lilla familj sen börjar jag trösta små tjejerna & ber dom ringa hem.

 71. Usch tycker så synd om dig ! Känns som att du har fått vara med om så mycket skit i livet ! Stora styrke kramar i mängder!

 72. Styrkekramar till dig. Att du behöver utstå massa skit gång på gång. Hoppas du blir bättre snart, tänker på dig.

 73. Hej!
  Jag känner inte dig, men följer din blogg. Det du har varit med om senaste åren är omänskligt. Det är ett under att du orkar. Var snäll mot dig själv och tillåt dig själv att bryta ihop. Du är fantastisk! Massor med kramar till dig och din familj ❤️

 74. Tack och lov att det gick bra för er!! Du har fått din beskärda del med råge. Hoppas att du snart kan känna lycka eller snarare tacksamhet för din och dina barns skull, det är du så väl värd. <3 Tankar till de som tyvärr inte fick vara kvar här eller är skadade och framför allt till deras anhöriga. <3

 75. Jag tror att allt det fruktansvärda du gått igenom bidrog till att du instinktivt lyckades rädda dig själv och dina barn denna dag. Har man gått igenom det värsta, blir man inställd på det värsta och katastroftänket sitter i ryggraden. Din vackra änglason måste vakat över er, det var nog ingen slump att Charlie hade öroninflammation. Allt ordnar sig och det finns en mening med allt som sker. Kramar till dig fina Magdalena, tänker på dig och barnen!

 76. Finns inget vettigt att säga från mig förutom att jag är så otroligt ledsen för er skull, för de andras skull och jag hoppas verkligen du ska få komma vidare från denna otäcka vidriga händelse. Vi som var långt ifrån blir ju stel och rädd så att vara så nära finns ingen chans att fatta skräcken annat än att förstå att den finns där. Ger dig all kraft som går mentalt att skicka och hoppas du och din familj får en fin och kärleksfull påsk <3 du är värd all styrka och kärlek

 77. Det som slår mig är att du prövas gång på gång…herregud…jag tycker du är stark som fattar pennan som skriver till oss. Livet, ja vi allas drabbas förr eller senare av sorg och trauman men jag tänker på det där ordspråket att man aldrig får mer än man klarar av och om det är sant? Jag har upplevt sorg och ett jävla elende och rest mig…men hade en farmor som fick hela sin familj förintat och blev befriad från Bergen Beldsen. Hon berättade allt för mig för jag var hennes barnbarn och vågade fråga…men om man inte törs prata om det svåra då ärvs det ner till nästa generation, tror jag! Farmor sa alltid att all personlig sorg som drabbade henne senare i livet var tyngre och att kriget var ett kollektivt lidande. Jag tänker att du har varit med om så mycket innan så du behöver bearbeta och sen är du så stark som skriver av dig och att jobba blir bra för så är det…vardagssysslor läker en. Kram starka fina människa <3

 78. Usch vad hemskt! Ta semester från bloggen på riktigt en vecka över hela påsk och bara njut av din fina familj. Vi finns kvar. Stor varm kraam till dig.

 79. Det finns en enda person som är ansvarig för att de som är döda är döda och det var han som körde. Du gjorde allt vad du kunde och tiden räckte bara till för att rädda dina barn och dig, tack och lov för det!!! Barnet i barnvagnen verkar ha klarat sig bra, inga barn kvar på sjukhus men kan inte ens föreställa mig hur det hemsk synen måste ha varit ❤️❤️❤️Mina varmaste tankar till dig och dina barn ❤️❤️❤️

 80. Styrkekramar❤️ Var snäll mot dig själv. Du räddade dig själv och dina barn. Det är fantastiskt. Dådet var en galnings verk som inte kunde förutses av dig eller någon annan som var på Drottninggatan.

 81. Usch, en erfarenhet jag inte vill min värsta fiende ska få, mina tankar går till dig och alla andra som var med om det. Låter säkert som en klyscha men ingenting av detta är ditt fel, försök släppa att du inte skrek till kvinnan, du hann tänka och agera för att rädda dina barn och dig själv, ingen ska anklaga dig för att du gjort för lite allra minst du själv. Jag känner dig inte men är så glad att ni klarade er, hoppas så att du får må bra snart igen.

 82. ❤❤❤❤
  Det går inte ens försöka förstå vad du och övriga som var på platsen går igenom. Skickar en stor kram och hoppas att ur allt detta kommet något gott.

 83. om jag kunde avlasta dig för en dag, lämna över smärtan, tankarna, bilderna och ångesten. Kärlek och styrka. Det Filip gjorde var fint i det hemska. Största kramen

 84. Jag känner att jag vill skriva något till dig men vet inte vad jag ska säga. Det går inte att föreställa sig vad ni var med om. Du räddade dig och dina söner! Vilken tur att du hade dem så nära! Ta hand om dig!

 85. Fina Magdalena! Ta dig tiden att läka, att läka inte bara denna händelse utan allt som du fått uppleva sista åren.. Gör det du känner att du orkar och vill, inte mer än så. Läka kan alla, att hela är nog en omöjlighet och att acceptera det är oxå en del av läkningsproccessen. Ta hand om dig och din fina familj, på erat sätt. <3
  All styrka till dig!!

 86. Alla mina tankar och kärlek går till dig och din familj Magdalena<3 Det ni går igenom nu är helt naturligt och jag hoppas allt kommer kännas lite lättare när ni får pratar med någon om era upplevelser. Du gjorde någonting helt fantastiskt du räddade livet på det finaste du har nämligen dina barn och du överlevde själv så att dom fick behålla det finaste dom har i deras liv, dig.

  Tänk om är bara destruktivt tänkande. Vi fattar alla våra beslut i livet i bland fattar vi inga beslut alls på samma vis som alla andra och tillslut möts våra öden. Vi har bara en chans att göra det vi gör och hur man hanterar kriser etc är individuellt och vi kan inte spela tillbaks livet i efterhand och redigera och göra saker gjorda eller ogjorda. Det du gjorde du gjorde det alla föräldrar bör göra du satt dina barns säkerhet i första hand . Du ska veta Magdalena att du är ett föredöme och sån grymt fantastiskt bra mamma en mamma som dom kan vara stolta över. Du är stark och du kommer ta dig igenom det här jag vet det eller vi vet det jag och alla vi här på din blogg vi kommer alltid finnas här för dig och störta dig. Ta hand om din fina familj extra mycket nu och ta till vara på livet. Du är bäst Magdalena glöm aldrig det och det finns bara en av dig och det är du. Kram <3

 87. Magdalena,
  Känner så starkt för dig. Så fruktansvärt.
  Har skrivit till dig förrut. Har inte varit med om riktigt samma men om mkt sorg. Läkarna säger att jag är mer känslig och lättare får ångest av olika saker m fam och orostankar mm utlöstes när min mamma dog i Alszheimer o min mormor och farbror dog m en vecka i mellan och att jag är svensk adopterad o när jag skulle kolla upp det så hade hon hittats död på Östermalm utskriven ur landet då hon levde med en välkänd man på 80 talet o framåt som dog ngr dagar före henne. I Danmmark. Var han min pappa? Hon hittades helt själv så mager utan mat. Allt de här har jag kämpat med själv, då min sambo tycker det räcker gå vidare o även mina systrar o pappa. Tänker på det jämt och ångesten kommer och går får ingen hjälp gått flera år på Sabbatsberg men slussas nu till en annan avd. Har nu kommit på att det är nog sorgbearbetning jag beh. Det ända som jag hoppas är att jag träffar alla de mina när man dör. Jobbar nu igen men för mkt hemmet ser ut orkar bara med mina barn och jobb.
  I fredags var jag i stan jobbar som säljare. Hudvård. Skulle besöka alla apotek vid Hötorget o centralen o blev ombedd att gå förbi Åhlens. Brukar åka kommunalt o gå runt ställde nu bilen i Vasastan var vid hjärtat o Åhlens vid Odenplan gick uppför Drottninggatan , Norrtullsgatan. Vände vid precis början av toppen hade ont i huvudet barna skulle m pa till Åre på lördagen bestämde tar bilen till å city sen slutar jag för dagen o arbetar på lördag o söndag.
  Åkte in i å garage vid ca 13 fixade m de jag skulle sen snabbt ut o hem kl 13,45
  Har missade samtal sms panik på jobbet då de kommenderat mig dit. Jag visste inget då hämtat barnen. Bröt ihop usel MA fick panik min sambo kvar på stor bank mitt i stan. Och jag hade varit där nu om jag inte fått ont i huvudet och velat va m barnen innan Åre. Fick tag på jobb o sambo hade köpt ett spel o hade lite godis hemma hjälpte för att få barnen i bättre form även om de grät o frågade om pa var död när de prata med honom. Har varit nere i söndags med blommor o brev mm skulle tacka polis mm men jag bara börjar gråta. Jag är rädd. Känner att jag har haft tur men även skuld att jag hann därifrån. Tänker så på er alla som var där jag hade varit där själv gåendes mellan kunderna hur hade jag reagerat. Är själv nu barn o sambo i Åre är rädd , ledsen förkrossad känns som allt är förstört nu.
  Äter inget somnar m allt tänt mår pyton igen.
  Tänker då så otroligt mkt på de som var där och dig hoppas du får ngn bra hjälp. Borde sova nu mkt på jobbet där ingen mer än jag verkar bry sig länge.
  Magdalena du är en sådan fin person så orättvist att du beh utstå så mkt hemskt.
  Ge aldrig upp.
  PS. Har du tips på ngn bra att prata med när du kan tänka på det o orkar.
  Ska sova lite till
  Kram
  LT

  1. Vänta inte på svar från magdalena, kontakta sjukvården. Det finns också sorgebearbetning. Låter som du har mycket att ta tag i, börja med ett litet steg idag. Kanske finns någon företagshälsovård? Eller gå till din vårdcentral, lycka till❤

   1. Så otroligt snällt och omtänksamt av dig att svara mig. Jag ska leta vidare och söka efter ngn bra att prata med. Ibland så verkar det som att man beh gå till ngn privat för att man ska hitta ngn. Jag älskar ju förstås mina barn mest av allt o önskar att jag skulle kunna acceptera tex att jag ej han träffa min biologiska mor. Jag var ju inte själv intresserad förrut utan först när jag fick barn. Och att vilja ha allt som förrut. Mm.
    Kram och tack för att du svara mig./ Lena

 88. Hej Maggan! Jag som bloggföljare vill bara skicka mina största kramar till dig och dina barn. Jag hoppas att ni får hjälp till att bearbeta händelsen. Pressen är några hemska hyenor alltså! Styrkekramar❤️

 89. Lider med dig❤️. Har också katastroftankar och vet hur det känns. Hade förutspått detta och just på Åhlens/Centralen och så händer det. Jag jobbar i byggnaden intill Åhlens och hörde och såg människor springa för livet. Är tacksam att jag inte befann mig ute på Drottningatan just då men som jag annars gör flera gånger om dagen. Styrkekramar till dig.

 90. Magdalena, mitt hjärta värker för dig, livet är verkligen orättvist. Tycker så synd om dig som ska igenom ännu ett svart mörker med ångest och alla ”om inte om.”:.. Tycker du fått din beskärda del av livets mörker. Många kramar och kärlek till dig och din familj!

 91. Finaste Magdalena. Tänker på dig och barnen. Skuldkänslor är jobbigt, men betyder inte att man gjort fel, bara att man har ett fungerande samvete. Är glad att ni klarade er. Och ledsen för allt det andra. Stor kram.

 92. Vet inte hur jag ska kunna skriva något som känns okej, orden räcker inte till. Är så ledsen för din skull, för allt! ❤️

 93. Fina Magdalena,
  Jag är så ledsen att du och dina barn fick vara med om detta, så fruktansvärt. Du har verkligen redan haft tillräckligt med olycka och sorg i ditt liv. Men du, som många redan skrivit så räddade du livet på dina barn och dig själv, det är fantastiskt! Du verkar vara en fantastisk mamma och person! Nu önskar jag dig bara lycka, kärlek och välmående! ❤️
  Tack för att du delar med dig av ditt liv på bloggen! Ta nu semester från bloggen och försök att njuta av tiden med familjen i påsk! Vill ge dig en stor kram!

 94. Styrka åt dig!!!!

  Tänkte precis samma som dig, med att man har små barn som springer och leker en bit bort från en när man går på stan. De små älskar det och man vill ju inte hindra dem för mycket…. Men efter Nice och nu i Stockholm, känner jag att jag är jäkligt rädd på sådana platser, när jag har barnen med mig. Kan inte ens tänka mig vilken mardröm det vore att hamna i en sådan situation och inte kunna rycka barnen åt sidan… Hatar att terroristerna fått mig att bli rädd på gågator, centralstation, köpcentrum mm dagar när det är mycket folk…

  Så mycket skit som drabbar dig. Hoppas du mår bättre snart!!!

 95. Men fina Maggan………….. har du fått all otur i världen <3
  Hoppas verkligen att ni slipper alltför många mardrömmar…………………… och smågrabbarna <3 (inte att ni slipper de förstås)
  Är tacksam över livet sen innan och ännu mer nu!

  Tusen miljoner kramar

  //Sabina i Kalix

 96. Söta du, så mycket tuffa slag du gått igenom i ditt liv betyder att du är stark. Man måste rasa samman för att byggas starkare. Kunde jag ta en bråkdel av din smärta ett tag hade jag gjort det, men vet inte om jag klarat av det. Vad gäller barnvagnen kan det kanske vara den pojke som hamnade med huvudet i ett plexiglas (vet inte om du hört om den). Han klarade sig med sårskador vad gäller fysiska skador. Hans farmor fick benskador om jag inte mins fel. Hoppas du får den hjälp du behöver i nuläget! Tänker på dig och gråter med dig. All kärlek <3

 97. Livet är så skört, kan ändras på en sekund..Kan inte ens tänka mig vilken fasansfull upplevelse för er som var där, otäckt o följa i media men går ju inte o förstå paniken för er. Fick tag på mina nära o kära efter många timmar, de rörde sig därikring..Lättnaden när de var ok går inte o beskriva, men sen kommer tankarna till alla drabbade 🙁 Sååå glad att ni klarade er, barnen är ju ens allt..Ta hand om varandra o se till att ni får all hjälp o stöd ni behöver <3

 98. Det är väl ändå inte så konstigt att pressen hör av sig? Många andra som var på plats har ju låtit sig intervjuas och du brukar ju vara med i media. De måste väl få kunna ställa frågan åtminstone – det är ju bara att tacka nej. Märkligt att kalla dem ”jävla kräk” – de gör ju bara sitt jobb

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..