Samvetet..

Det är konstigt det där med det ofrivilliga samvetet.
Har man utan att tänka på det, haft en bra dag…
Då slår det tillbaks på en så hårt. Man får ångest över att man skrattat. Pratar om annat. Glömt för en sekund…

Det känns som om man sviker den man älskar.

Nu ska jag försöka ta mig till kyrkogården och prata lite med Isak. Åka till stallet och bara smälta de intensiva jobbdagarna jag har bakom mig. Landa en stund och bara sakna och känna närhet.

 1. Men det är väl bra om du orkar skratta ibland!
  Det ska man väl inte ha dåligt samvete för, det
  är väl mycket bättre än att helt gräva ner sig i
  sin sorg. Livet måste ju gå vidare trots det
  mycket tragiska som har hänt. Det gäller att
  hitta ljuspunkter hela tiden, som underlättar
  sorgearbetet. Styrkekramar!

 2. Man behöver stunder då livet går på som vanligt för att orka med de stunder då man faller ner i den stora sorgegropen. Och man behöver sorgegropen för att klara av de stunder då livet går på som vanligt. Ha inte dåligt samvete.

 3. Tänk vad många det är som upplever just det: Att det känns som att man sviker den som gått bort om man skulle för en kort stund känna glädje. Det är så förståeligt att man känner så och det är så lätt att säga att man ska försöka att inte känna så. Tiden läker inga sår men jag tror å det bestämdaste att man kanske får lättare att ge sig själv en paus i sörjandet. Att för en liten stund få skratta, att för en kort stund få lämna ”rummet av sorg” för att ge sig själv en liten paus. sedan är man tillbaka i sorgen igen…jag tycker du är så fantastisk i ditt sätt att sörja. Om man nu kan säga så utan att låta hemsk. Du skriver, du bearbetar, du tar hand om din familj och ibland måste lite glädje få lysa in. För de övriga barnen…
  Kram till dig!

 4. Ja varför känner vi så för jag vet till 100% att dem som lämnat oss vill att våra dagar ska innehålla mindre och mindre sorg & mer skratt MEN vårt sinne straffar oss när vi borde glädjas över de ljusa stunderna, du har inte svikit ett dugg..
  Kram♡

 5. Min väninnas man dog och varje gång någon träffade henne på stan under två års tid och de frågade henne hur är det? Så svarade hon alltid ”nä inte bra” fast hon den dagen mådde ganska ok och kände sig glad så kunde hon inte med att säga bra för då fick hon dåligt samvete. Det är nog ganska vanligt att man känner så även fast man inte borde. Malin Berghagen skrev bra om just det här på sig blogg i samband med att hennes exman dog. Att ”hoppa mellan boxarna” och tillåta sig att få må bra och skratta. Stor kram till dig fina!

 6. Det är inte lätt när man mitt i vardagen kämpar med en sorg o sen ska allt försöka rulla på som vanligt.
  Bamsekramar till fina Du!

 7. Jag känner igen det där, min pappa gick bort mitt i livet. Det var som en enda stor sörja av gegga och sorg som jag inte visste hur jag skulle hantera. Men mitt i allt detta tänkte jag ofta, ska jag aldrig få skratta med. Så förutom den stora tunga sorgen som verkligen hotar att riva en i tu ska man inte ens få skratta om man känner att det går. Det är konstigt, om du har en dag med skratt och bomull var i det. Det unnar jag dig!

 8. Den känslan när man ”kommer på” att jag har skrattat, känt sig helt ok.. Är fruktansvärd… Trots att det snart är 8 år sen jag miste min lille gosse, så går det inte en dag utan att jag tänker på honom.
  Dom finns alltid med oss, på ett eller annat sätt. Det viktigaste, tror jag, är att tillåta sig att va arg, ledsen, förbannad, varför just jag-frågan.. Men även att va glad, skratta, känns glädje helt enkelt, även om det är svårt ibland..
  Ta hand om dig

 9. Ja detta samvete.. Den konstigaste delen av sorgen. Själv kunde jag absolut inte dricka alkohol utan att få jätteångest dagen efter. Det räckte med ett halv glas för att jag skulle vara ett vrak i två dagar. Det blir bättre, jag lovar! Stor kram!

 10. Jag såg dig i morse, jag ville verkligen gå fram till dig och bara ge dig en stor kram, men jag vågade inte och ville inte störa eller göra dig ”påmind”(som om du behöver påminnas men du förstår säkert vad jag menar). I allafall, skickar dig en stor kram med massor av styrka här istället. Ta hand om dig❤️ / Elin

 11. Först en varm innerlig styrkekram från mig till dig. Kan inte sätta mig in i din verklighet men jag lider med dig och med er. Men jag kan dela med mig av min historia. Jag har förlorat bägge mina älskade föräldrar alldeles för tidigt – cancer och hjärtat, och sorgen lärde mig att jag skall skratta när jag är glad och gråta när jag är ledsen. Passa på att le och ha roligt när jag kan för att ladda energi när sorgen kommer som en blöt filt. För det värsta är ju att smärtan försvinner inte. Den kan vi inte skoja bort. men skrattet kan lindra för stunden.

 12. Det e nog ganska vanligt att ha dåligt samvete för att man skrattat i en sådan här situation. Men det tycker jag inte du skall ha. På nåt sätt måste ju livet gå vidare, och jag tror det kan va bra att kunna skratta ibland också så man inte helt gräver ner sig av sorg. Kämpa på! Och tillåt dig skratta ibland, det får man göra. Stor kram!

 13. Det är ngt som hör till sorgen/traumatiska händelser.
  Att ”få” vara otvunget glad igen utan att tänka tillbaka för en stund.
  Träna på det. Annars kommer det av sig själv.

 14. Tänkte på ditt inlägg flera ggr igår. Och förstår känslan av det dåliga samvetet. Då kom jag att tänka på…
  Förr så skulle man sörja länge, man skulle gå i svarta kläder länge för att visa att man sörjde. Det skulle vara dystra begravningar och allt kändes väldigt tungt.
  Nu är det ju inte så. Kanske därför man får ”dåligt samvete” för man TROR att det är fel att skratta och vara glad när man sörjer. Men det är ju faktiskt upp till var och en hur man sörjer och vad man mår bäst av. För kan man hitta några små glädjeämnen i vardagen, i sin tunga tid så är det ju gott. Och att var och en sörjer på sitt sätt.
  Det är bara en liten fundering… Var rädd om dig. Varma kramar.

 15. Bara för att du haft en bra dag betyder ju inte att du inte saknar o har glömt bort din fina son. Jag tror han unnar dig det o vill att du ska vara glad o ha bra dagar. Kram till dig ♥♥♥

 16. Känner igen dina känslor. Känns som jag läser mina egna tankar och känslor. Miste min bror början på sept. Känns som man inte får skratta. vill bara ut till hans plats så han vet att jag är där.
  Någon sa till mig att de som lämnat oss vill inte se oss ledsna och förstörda. Dock väldigt svårt att ta in. Styrkekramar till dig!

 17. Jag förstår precis hur du menar…jag har också förlorat en son, han blev 10 år och det var 5 år sedan han gick bort till våren. Vissa dagar känns bättre än andra, då kan man skratta, med vänner eller de barn man har kvar…vissa dagar står man vid avgrunden igen. Det kommer att ta tid, och inga av dina känslor är fel. Och som sagt, jag kan relatera till hur du känner för det är väldigt speciellt att förlora ett barn, går inte att jämföra med någonting annat….Många kramar….M

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..