Plastbanta och dammresultat

Kommer ni ihåg sent i somras att jag gjorde en grej tillsammans med Naturskyddsföreningen? Jag samlade ihop lite damm från ett av barnens rum och skickade in det för analys. Nu äntligen har svaren kommit! På tal om man är en god mamma eller inte? Det här med städning och vad dammet i lägenheten egentligen innehåller? Kika filmen så får ni se vad kampanjen går ut på..


Innan jag fick resultaten var jag rätt nervös. Vad utsätter jag mina barn för förutom skidresor, fotboll och andra aktiviteter? Nu är jag lite lugnare när jag läst, men jag tänker ändå ganska mycket efter att ha fått mer information.

I mitt testresultat (som var långt under gränsvärderna) fanns ändå spår av 21 olika kemikalier bland annat spår av flamskyddsmedel. Inte så konstigt då i det rummet jag tog dammet finns en soffa, en stor säng..

Visste ni att leksaker som är gjorda av plast ”fäller” kemikalier? En duschslang har kemikalier i isig för att vara mjuk. Vad händer när den där slangen hårdnar? Då har ju kemikalierna tagit vägen någonstans. Börjar mant tänka för mkt blir man sjuk i huvudet. En plastmatta av pvc i lägenheten söndrar kemikalier och kan fälla kemikalier och skada våra barn. Vi har bara trägolv rakt igenom som tur är.

Jag kommer inte bli någon miljösupermorsa som kommer klä mig i säckväv och bara köper obehandlade träleksaker till Ove eller låter barnen sova på lakan direkt på trägolvet, men jag kommer nog tänka lite mer. Jag genom det här enkla tips som inte kräver särskilt mkt och det sista gör man ju ändå, i allafall jag. Ta bort så mkt plast man kan i hemmet (plastbanta:-) , undvika konnservburkar, köpa miljömärkt och dammsuga och våttorka minst en gång i veckan.

HÄR kan ni läsa mer om kampanjen jag deltagit i och få mer information. Även Hanna Hedlund och Miljömamman och Underbara Clara har varit med på det här. Kika gärna in på deras sidor.

Som någon sa i kommentarerna. Fridens liljor!

Vi syns lite senare!

 1. Kan du vara snäll och använda en microfibermopp som du sprayar med vatten istf att våttorka dina trägolv en gång i veckan? Inga trägolv mår speciellt bra av att våttorkas. Jag jobbar med trägolv och vet att nästan alla städar sina golv fel, de använder för mycket vatten och fel rengöringsmedel. Gå gärna förbi en fackhandel (tex Linoleumkompaniet ligger ganska nära dig) och få tips och råd. Ville bara säga det. Tack för en rolig blogg!

 2. Trist för mig som jobbar med att tillverka plast när det får sån negativ klang. Tänk på att när du ligger på sjukhus så är slangar, blodpåsar o vissa mediciner överdragna med pvc. Viss inredning i bilar mm. Tror du ska börja med att oroa dig för vad barnen får i sig via kosten ist alla E nr o tillsatser.

 3. Till P:
  Tror du inte att sjukvården har stränga regler vad gäller den plast som förekommer i deras produkter….
  Märkningen är väldigt bra och kommer det till E-nummer så finns det ju vetenskapliga studier som visar på samband med ADHD och liknande diagnoser.Även vanligt socker påverkar så det finns mycket att vinna på att vara NOGA i sina VAL.

 4. Tyvärr Maggan så måste jag förstöra din tro på att ”trä” inte är ohälsosamt. I barrträd (gran och tall) finns ett ämne som heter Kolofonium som är allergiframkallande. Det är billigt att framställa och finns i bl a plåster, lim, tapetklister och trycksvärta. Vi renoverade huset och la in trägolv överallt och sen fick jag reda på att jag är allergisk mot Kolofonium…och det dunstar hela tiden från trägolvet, dom nytapetserade väggarna och veden vi eldar med. På mig sätter det sig på luftvägarna och huden.
  Jag blev jätte förvånad när jag fick höra detta första gången…man tror ju att trä är det bästa materialet och att det kan framkalla allergi kunde jag aldrig tänka mig, men så är det tyvärr!

  Tack för en toppen blogg!

 5. Hejsan!
  Det är också bra att minska på dofter i hemmet
  tex tvätt och sköljmedel doftljus mm. Studier
  Har visat att barn som är överaktiva blir lugnare
  när man tvättar deras kläder i oparfymerat
  Tvättmedel. Migränpatienter kan vara doft
  Överkänsliga.

 6. Hejsan!
  Det är också bra att minska på dofter i hemmet
  tex tvätt och sköljmedel doftljus mm. Studier
  Har visat att barn som är överaktiva blir lugnare
  när man tvättar deras kläder i oparfymerat
  Tvättmedel. Migränpatienter kan vara doft
  Överkänsliga.
  Det är bra att vi börjar bli medvetna om det som
  Påverkar oss och våra barn.

 7. Man kan ju bli knäpp när man börjar tänka. Jag började för ca 1 år sedan, när larmet om gifter i nappflaskor kom, med en nyfödd hemma åkte flaskorna omgående och använder sedan dess endast glasflaskor.
  Bytte ut alla rengörningsmedel mot såpa, men det som jag mest av allt är på jakt efter är matlådor i glas!!! Finns fan ingenstans!! Någon som vet? Vill inte lägga maten i plasburkar.

 8. Jag skrev en jättelång kommentar i morse men den försvann.. Fast tur va väl det. Var så upprörd 🙂
  Gör ett nytt försök!

  Jag är sååå glad att någon äntligen tar tag i detta jätteproblem och sprider det! Jag har oroat och grämt mig i månader för alla hemska kemikalier! Jag som bara är en liten människa på denna jord kan inte sprida allt detta till all så det är tur att problemet kommit upp till ytan!

  Jag sitter just nu och fixar till det sista i mitt kandidatarbete om just kemikalier i barns sovrumsdamm. Jag har riktat in mig på DEHP, en av alla ftalater. Ftalater är mjukgörare i plast och finns överallt…Vissa av dem änvänds även som doftbärare och finns i all parfym. Står det parfym i innehållet på en vara så är det ftalater.
  Som svar till Annika S, ftalater kan ge koncentrationssvårigheter hos barn, så att byta mot parfymfritt tvättmedel är helt rätt 🙂
  Annars kan de ge, diabetes, fetma, astma, allergi, minskad spermakvalitet, hyposopadi (att urinröret mynnar ut på undersidan av penis) mm. mm. Och detta är bara en grupp av alla kemikalier! Cocktaileffekten gör det hela mycket värre!

  Magdalena, var DEHP en av de kemikalier naturskyddsföreningen testade i ditt damm? Skulle jag ifs kunna få värderna så kan jag ha med dem i mitt arbete. Jag har med en svensk studie men den är över 10 år så det hade varit intressant att se om koncentrationerna har sjunkit, vilket jag tror (ovh hoppas) att de har! Hade blivit jätteglad om du kunde maila mig!!

  Om någon vill läsa mitt arbete är det bara att hojta till!

 9. Vilket underbart och helt klockrent inlägg!!!
  Det är ju precis sånt här som ni större bloggare borde uppmärksamma. Ni som har mycket större kretsar än oss små!

  Jag blir glad i hela själen av att läsa sånt här!!!

 10. Sjukt att de inte lyckas fatta beslut för att förbjuda skadliga saker för våra barn. Ännu sjukare är att företagen som tillverkar skräpet fortsätter med det samt inkassering av vinsten.

 11. Tack för att du tar upp ett så viktigt ämne! En annan sak att tänka på är att Bisfenol BPA är förbjudet i nappflaskor och barnmatsburkar för att skydda barn under 3 år MEN det är tillåtet och mycket vanligt att förskolor och skolor serverar dryck ur plastglas gjorda av Polykarbonat dvs innehållande Bisfenol (siffran 7 i botten). Vid disk i hög temp och vid slitage läcker plasten olika kemikalier bla Bisfenol rakt ner i barnens dryck!
  Camilla F: Jag vill gärna ha en kopia av ditt arbete: frank.ekberg@oktv.se Många tack!!

 12. För att förbättra inomhusluften och bli av med kemikalierna i vårt damm använder jag centraldammsugare och luftrenare i kombination. Dessutom är det effektivt att ha en luftfuktare i sovrummen eftersom det finns mycket damm där p.g.a. alla textiler som sängkläder o.s.v. Fukten i luften binder det flyktiga dammet och gör det tyngre som därför faller snabbare till golvet, bort från den nivån där vi andas. Sen är det bara att dammsuga upp dammet med en centraldammsugare som transporterar det i ett helt slutet system och skickar ut den filtrerade luften utomhus, bort från våra och våra barns näsor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..