Läsarkrönikan: Har du besiktigat ditt äktenskap?

Sent, men det är fortfarande onsdag. Vi har haft mycket att styra med idag. Turkiet, barn, DrAlban.. Men här kommer den, som varje onsdag! Den här veckan är det en tjej som vill vara anonym, och självklart får hon vara det. En ganska tänkvärd text, som allt ni skickar in. Fortsätt med det! Det börjar bli tunt! Skicka dina tankar i krönikeform till: magdalenagraaf@gsonmedia.se. Du kan vara anonym, men vill du (det vill vi) , får du gärna skicka med en text om dig själv och en bild. Så, här kommer veckans:

När besiktigade du ditt äktenskap sist?

Folk kanske tror att äktenskap är kanske lite som att ha ny bil…Är bilen ny så behöver man inte göra besiktningar de första åren för man räknar med att den fungerar…men det är ingen garanti att bilen inte går sönder..
Sedan när bilen blir äldre besiktigar man den varje år och fixar det som är fel så den funkar….eller dumpar och köper nytt?

Folk som är nygifta eller nysambos kanske tror att deras relation är immun mot att gå i kras de första åren…Men statistiska centralbyrån visar på att skilsmässorisken är som störst efter 3.5 år för att sedan plana ut och sedan efter 8 år så ökar risken för skilsmässa igen. 2008 var genomsnittstiden för makar som skiljdes 12 år.
Varför besiktigar man inte sitt äktenskap/samboskap minst en gång om året? Pratar igenom äktenskapsavtal, samboavtal, hur skulle man göra med barnen om man separerade,om någon dör, känslor man bär på, fixar till det som inte funkar.

Vad innebär då ett äktenskap? Föutom nöd och lust och kärlek så skriver man på ett avtal. Det står reglerat i äktenskapsbalken i lagboken vad detta avtal innebär om man nu inte själva skrivet ett eget äktenskapsförord. Vad har man rätt till vid en skilsmässa. När man är sambo gäller lite andra regler. Det man kanske trodde var samägt och gemensamt är kanske inte det alls i verkligheten.
Många människor är väldigt noga när de tecknar avtal i vardagen som: mobilabonemang, försäkringar, nytt arbetsavtal, avtal om att vara med på friskisosvettis etc. Man söker bäst i test saker/prylar o lägger ned mycket tid på att hitta bästa tv:n och semesterhotellet. men glömmer kolla vad som ingår i ett samboskap och äktenskap. Får du tillbaka pengar som du lånade på banken för att vara med och renovera huset som din sambo äger? Vem står som ägare på bilen, båten, motorcykeln, sommarstugan? Vem står som ansvarig för blancolånen,krediterna på bilen, båten, motorcykeln, sommarstugan? Vem vill/kan köpa ut den andra från gemensamma huset? Vem har mest känslomässiga band till tavlan, båten, möblerna?

Om ingen opponerade sig mot äktenskapet och dess juridiska regler vid inträdet av äktenskapet varför skall man ångra ett avtal vid utträde av ett äktenskap då? Glöm inte av hämndaspekten! När folk separerar så vill oftast en hämnas på den andra av olika orsaker. Då är det inte lika lätt att komma överens. Man börjar bråka om umgänget med barnen, ekonomiska frågor, vem sa vad till vem, vems ”fel” är det. Vem är den skyldiga?

Ett misslyckat äktenskap behöver inte betyda ett misslyckat gemensamt föräldraskap över barnen fastän man inte lever ihop. Glöm inte att försöka se skillnad på det.

Vågar ni prata om detta hemma? Vet ni vart ni står i dessa frågorna? Vi har alla hört talas om olika uppbrott vad det bråkas om eller kanske varit med om detta själva. Vad har vi lärt oss? Så har du besiktigat ditt äktenskap/samboskap i år?
Ni som är sambos – Har ni några särskilda avtal?

 1. Låter Vrålnajs och så häftigt med att SÅ mycket att göra. Njut av varje sekund du får där med dina vänner… Jag önskar jag kunde åka iväg med några väninnor och bara njuta och träna i en vecka. Jag har 3 st söner och det är full rulle kanelbulle heeeela tiden.
  Hur kunde det ta sådan lång tid att komma dit? tar flygresan inte bara dryga 3 1/2 tim? transfern lång?
  Idag är Stockholm vackert när jag vaknade, fåglarna kvittrar och det är så där härligt blött på trädäcke, kallt men friskt och fint.
  Tydligen regnat inatt.

  Ha det roligt på Zumban!! 🙂

 2. Mm.. tänkvärt!

  Du är underbar Maggan! Älskar din blogg och går alltid in här när jag vill bli peppad eller glad! Du sprider glädje, värme och kärlek!

  Kram
  Malin 21 år

 3. Jepp! Det är sant som du skriver. Vi lägger nog ner för lite tid på att vårda vår kärleksrelation. När det börjar gå utför tar många tag i det men risken är att det blir för tungt då. Man skulle göra som du säger, en relationsbesiktning minst en gång om året. För kärlekens skull ; )
  Bra skrivet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..