Jag flyttar till USA!

Fick hem min laddare med Isak sent igårkväll. Nu kan jag ta bilder och ha kontakt med omvärlden igen, men ibland är det ganska skönt att få klippa av, och ha en telefonfri kväll.

IMG_1530

Killarna är på innebandy, och jag har fått en ensam’lördagmorgon, utan måsten..

Sitter och funderar lite över tonåringar, jag har ju aldrig haft en tonåring tidigare. 😉 Så hela åldersproblematiken känns som en snårig  regnskogsdjungel.

IMG_1532

Mina tankar faller tillbaks på något David Eberhard sa, då han föreläste för oss under tjejhelgen..

”Vi har skapat begreppet tonåring själva”

Tonåringen kan skylla allt,  på att han är tonåring. OCH vi låter de komma undan med det!

-Han/hon pallar inte! Skiter i allt! Får ljuga, skrika, bete sig illa, sova hela dagen, inte svara, svara emot, FÖRsova sig, glömma! För att hon/han ÄR ju tonåring….;-)

Ja’ja,”märker man ord”, så självklart, kommer de ju NTE  ”undan” med allt! Men vi slätar över, och ser det som en naturlig del i utvecklingen. Nej! Jag säger inte att alla tonåringar är loppor, tonåringen har MASSOR av fina sidor oxå såklart 😉

När jag och Isak hade en sammandrabbning här om dagen så säger Lance..

-Va inte ledsen mamma!! Han menar det inte, han är ju BARA tonåring.

Efter Dr. Eberhard föreläsning slog tanken mig, varför ska en viss ålder ha total immunitet mot ”skituppförande”? Isåfall ska ju jag Maggot Graafenslusk HA RÄTT att vara mens kärring.

-”Jag har ju bara PMS”?

Nu hårdrar jag! Men det intressanta med ämnet är att för 50-100 år sedan så fanns inte begreppet tonåring?

Tänk dig bonden med 9 barn. Bonden ber den äldsta sonen att gå ut och mjölka kon. Pojken svarar

-Skit ner dig gubbjävel! Jag pallar inte! Jag är fett trött!!

-Ingen fara min son, DU är ju tonåring…

Man passade sina syskon, man hjälpte till, man plöjde åkrar och mjölkade kor, jag gillar konceptet!

Jag sitter och googlar nätet! Funderar starkt på att ”skita i allt” packa mina väskor, och säga upp mig från Postkodlotteriet.

Börja ett nytt liv!!! Hos AMISH-folket i USA? Tänk dig ungarnas miner. Och det sjuka är att jag skulle faktiskt kunna göra en sån grej…he’he

IMG_1529

 1. Jag håller med dig, tonåringar kan vara pest men det blir bättre. Min 17-åring är underbar just, jag märker verkligen att han börjar bli vuxen. Nu väntar jag bara på att 15-åringen skall växa upp också.
  Förresten när lägger du ut vinnarna i tävlingarna om hårprodukter och myskläderna, jag är så himla nyfiken på att se vad jag vunnit, hi hi. Hoppas på turen. Ha en skön lördag!

 2. Hej.
  Jag har ett tips till dig… lyssna på en föreläsning av Birgitta Kimber – eller läs hennes bok ”Älskade förbannade tonåring”. Men det bästa är att höra henne. Vet inte var eller när hon har föreläsningar men jag vet att hon har en hemsida. Kolla den.
  Jag har hört henne vid några olika tillfällen och det kändes som om ett och annat blev lite klarare när det gäller min egen tonårsson och mina egna reaktioner också för den delen:)) Det är inte lätt att vara tonårsmorsa och inte heller lätt att vara tonåring. Men jag tycker vi gör ett bra jobb – både du och jag:) Kram Lena

 3. Ja du, David Eberhards föreläsning var verkligen tänkvärd. Det ligger väldigt mycket i det där angående tonåringar, det har blivit ett begrepp att ”skylla på” många gånger (jag kan själv relatera till det när jag var jobbig tonåring och får man höra att tonåren är jobbig så lever man till slut upp till det också)…
  Det slog mig plötsligt, att tänk för exakt en vecka sedan så satt vi och hade samlingsmöte inne i Mälarsalen på Friiberghs Herrgård. Förväntansfullheten i luften var så tydlig att man nästan kunde ta på den och jag tror inte att någon blev besviken på helgen för det fanns allt och lite till. 🙂

 4. Jag har faktiskt tänkt en hel del på det där oxå, måste jag säga.
  De kommer undan med en massa saker, och vi ska välja våra strider osv just för stt de är tonåringar…

  Man behöver ju faktiskt inte gå längre tillbaka i tiden än till våra egna föräldrar, så hade merparten jobb och hade flyttat hemifrån redan vid 18 typ. Och då hade de oftast redan jobbat ett tag och ”vuxnat” till sig och var färdiga för att klara sig själva…

  Jag vet, samhället ser inte likadant ut alls nu, men man kan ju inte låta bli att fundera lite på det i alla fall.

 5. Hejsan hej!
  Ja, du så känner jag oxå när man har sina faiter med sin tonåring,
  men f..n vad man skulle sakna allt detta med de, när man väl har dragit!!!
  Jag iallafall. Vad är man utan sina barn??
  Ha en fin dag!
  Kram Jessica

 6. Morning …..

  Ja du, tonåringar ……. är inne på min femte tonåring, averkat fyra stycken men är inte ett dugg förberedd på denna tid :):( , är en ny värld var gång. Så har jag dessutom skaffat mej en liten sladdis så om typ 13 år är det dags igen….uj uj.

  Som tur är har de sina ljusa sidor någon gång ibland vilka man får tänka på när de är för jävliga.

  Nu ska jag väcka min ”tonåring” så han inte vänder om dygnet totalt under helgen.

  Kram Helene

 7. Håller med. Man kan ju alltid skylla på någonting här i livet. Jag är tonåring. Jag har pms. Jag är i klimakteriet. Jag är för ung. Jag är för gammal. Jag är för dum. Jag är för ful. Jag är för snygg. Jag är för tråkig. Men hallå, försök och du ska bli förvånad.

 8. det blir vad man gör det till…
  enkelt egentligen…vill man ha hjälp av en tonåring så ska man få det..konsekvent är nog nyckelordet…

  jag å min man satt barnvakt,vi ställde upp med en ggn om hans mamma bad oss,varför?ja varför inte,de ställde upp på oss..
  respekt,hänsyn,familj….
  man ställer up för sin familj,för sin mamma osv

 9. Hej 🙂 Har själv avverkat två st tjejer och har nu grabben kvar som fyller 16 i år. Han är så totalt ”olik” tjejerna så det inte är klokt. Han är fortfarande lika go och ödmjuk, hör och häpna vi har ALDRIG bråkat. Han vänder inte på dygnet som tjejerna gjorde, han har alltid undanplockat på sitt rum och tvätten ligger där den skall i tvättkorgen. Han älskar att gå i skolan och har höga betyg. Man skulle lätt kunna tro att han är en mes, när man läser detta. Men jag lovar, det är han långt ifrån 🙂 Jag har många gånger undrat hur detta är möjligt? Kram på dig

 10. hehe oj känner faktiskt igen mig i det där:P
  eller asså att man typ sover halva dagen, försover sig höhö 😛
  men så kul är det inte alltid heller att faktiskt alltid vara trött, t e x ledsen för ingen anledning och ibland kan man bara gå runt som en zombie o känna att ingenting har nån mening.

  men som du sa vi har IBLAND våra ljusa stunder:D
  aw lance är ju för söt:)

  ha en jätte mysig lördag
  själv ligger jag kvar i sängen,xD
  nej men nu ringde faktiskt mamma å fråga om jag var vaken, så jag antar att jag kanske ska gå ner:P

  puss på er alla<3

 11. Maggan, du är ju bara för härlig, underbar och så jäkla go!!!!! Återigen har du fått mej att skratta skönt!! Denna gång om tonåringar och Usa! Du bjuder på dej själv och har sån underbar humor! Hela stämningen på denna sida är helt outstanding härligt underbar! Tack Maggan! Tack till dina barn! Och Tack till alla ”korvar” på denna sida som alla har förstått värdet i att vara vänlig, omtänksam och positiv och som sprider glädje till varandra! Ha det så gott allihopa och kram på er! Berit

 12. Haha, va Lancw är gullig ; )

  Det där med bonden var fett kul haha1

  Klaer du har rätt att vara menskärring, det har vi alla ”tanter”

 13. Jag hänger med, men bara om jag får lämna tonåringen hemma. Just nu är jag så fruktansvärt trött på hans egocentriska tänkande. Kan man ta tjänstledigt ett år eller två från mammarollen? Jag älskar den där ungen men han kan verkligen driva mig till vansinne. 🙁

 14. Maggan det är så att hjärnan är en kemisk konstruktion och på en människa i tonåren funkar inte hjärnan rationellt…. tonåringen har ett eget konto men får absolut inte bete sej illa för det…men om man förstår lite så visst…läs Anna Wahlgrens bok om dom olika åldrarna upp till 16 17 år så får du lite svar _Dr Phil pratar ofta om hur ungdomar funkar han har säkert oxå en del kunskap har själv 4 vuxna ungar som jag har fostrat med hela handen…barn bestämmer inte för då blir det katastrof…

 15. Hej Magdalena! Jag älskar din blogg och dig som människa! Du har alltid varit en stor förebild för mig ända sen jag var liten. Du är en stark människa med en fantastisk humor och som bjuder på sig själv! Go girl!
  Nu har jag precis kommit hem efter ett 3 månaders äventyr till Australien på egen hand och ska packa om inför att börja plugga i Köpenhamn. Rev i mina saker och hittade en hel mapp med olika utklipp på dig och Hannah. Vilka underbara minnen för mig om min barndom. Jag var ett Graaf freak och framförallt ett Magdalena fan! Stod alltid framför speglar och hade konserter med min lillasyster eller kusin till ”you got”.

  Önskar dig allt det bästa! Va rädd om dig och din familj.
  Mathilda

 16. Maggan du är en sån förståndig kvinna, jag har läst att ”tonårshjärnan” är inte fullt utvecklad förrän den är 20 år, vilket förklarar en hel del… hjärnan hinner helt enkelt inte med kroppen, men du har rätt att man ska inte tolerera att de behandlar en som skit. Kram

 17. Du är så klok Maggan, älskar dina inlägg både de roliga och lite mer allvarliga, du har verkligen hela spännvidden, kan uttrycka dig och har så rätt i det du skriver.
  Ha en mysig helg med dina killar.
  (Så gullig kommentar av Lance oj oj)
  Kramar Rosa

 18. Hej Fina du!!!
  Finns det plats för en lite fralle kille hos dig kanske???
  Min älskade åke blev pappa innan jul och det är en liten kille kvar. Tror du lotta vill ha en bebis kanske?
  En fawn el tigrerad liten kille….
  mvh

 19. AMISH-leverne, det vore nåt 😉 Om inte annat en ”prövning” Jag flyttar isåfall jag också… Men jag ska bara (först)… 🙂 😀

 20. Gillar tröjan jag är oxå en team Aniston(are) haha…tror jag följer med dig till Amish folket guuu va skönt inget mode alla har samma kläder , ingen stress ..har klarat av en tonåring 2 kvar..ingen lätt sak det där… ★

 21. Haha, när jag läste dina första rader tänkte jag: oh my, Magdalena är en amish 🙂

  hihi

  NÄ men det är inget fel på dom alls, o inte på någon annan heller som tror på sitt. Så länge det inte är skadligt för andra (och sej själv) såklart.

  Min uppfattning vad gäller tonåringar är att jo, dom kommer undan med för mkt idag, i vårt samhälle. Det är vårt eget ”fel” att det blivit så. Men jag undrar däremot varför vi har låtit det bli så?? Det är ju skumt egentligen o verkligen till att bita sej själv i ”röven” när man godtar visst beteende pga att man curlar för mkt. För jag tror verkligen det är en stor skuld till det hela. Och jag är lika ”dum” själv.

  Om man tänker tillbaks en-två generationer så såg familjebilden annorlunda ut. Det fanns i stort sett bara kärnfamiljer, man gick i skolan oftast max till nian och sen var man man/kvinna o skulle ut o jobba. Man fick hjälpa till med sysslor hemma (trots att många kvinnor var hemmafruar). Man blev vuxen tidigare. Med andra ord tror jag att ansvar är en viktig pusselbit i mognad och att lära sej att ”bita ihop” o ta skiten (ex hushållssysslorna)…

  Skulle kunna blanda in lite snack om Genusperspektiv o sånt med men jag orkar inte. Det kan man vända ut o in 3000 gånger…

  Nåja. Som sagt. Jag är lika dum mot mej själv som dom flesta andra föräldrar. Men bra tankeställning där… ska nog bli lite mindre curlande….

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..